Emekli Olunca, Aranan Fuarcı Oldu

Gaziantep'te emekli olduktan sonra kendi işini kuran kadın girişimci Hülya Akkaya, kurduğu organizasyon şirketiyle Gaziantep'te 250 fuar düzenledi.

Fuar şirketi sahibi Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 yıllık kamu tecrübesinin ardından 1996'da emekli olduğunu söyledi.

Gaziantep'in üreten ve ürettiğini pazarlama ihtiyacı olan bir sanayi kenti olduğunu ifade eden Akkaya bu boşluğun kendisini fuarcılığa yönelttiğini söyledi:

"Emekli olunca serbest piyasaya girme kararı aldım. Şirketi kurduktan sonra önüme Habitat çıktı. 1-16 Haziran 1996 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Habitat-2 İnsan Yerleşimleri Konferansı'nda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin tanıtımıyla fuar ve kongre organizasyonlarına başladık.

- 250 fuar düzenledi

Bugüne kadar 250'ye yakın, ihtisas fuarı düzenledik. Genel olarak, başladığımız fuarların yüzde 80-90'ını o günden beri sürdürüyoruz. En büyük, en önemli fuarımız, Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı ki önce ulusal başlamıştık, artık uluslararası statü kazandı. 40'ı aşkın ülkeden ziyaretçi geliyor."

Fuarcılığın çok meşakkatli bir iş olduğunu kaydeden Akkaya, "Ağır bir iş ama bir o kadar da çok insana dokunuyorsunuz. Tedarikçimiz çaycısından, turizm şirketine, otellerinden baklavacısına, çiçekçisinden halıcısına, stantçısından mimarına varıncaya kadar yüzlerce kişiyi buluyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki fuar şirketlerinin, birkaç kadın yöneticisinden biri olduğunu dile getiren Akkaya, "Şirketi ilk kurduğum dönemlerde fuar alanı yoktu. Çadırı nasıl soğutacağız, ısıtacağız? Hazırlık aşamasında 48 saat uyumadığım organizasyonlar oldu. Yıllar geçti, biz de rahatladık, sektör de rahatladı. Ulaşım, iletişim imkanları arttı ama 21 sene önce hakikaten çılgınlıktı." diye konuştu.

- Sektöründe ilk 10'da

Türkiye'deki 100 fuar şirketi arasında ilk 10'da yer aldıklarını ifade eden Akkaya, şirket bünyesinde de 10 kişiyi istihdam ettiklerini belirtti.

Gaziantep'te de fuarcılığı önemli bir noktaya getirdiklerini dile getiren Akkaya, "Eskiden genel sanayi ve ticaret fuarları olurdu. Onlar, Gaziantep ve Gaziantep halkına hitap ediyordu. Bizim düzenlediğimiz ihtisas fuarları, tüm dünyaya hitap ediyor. Örneğin yılda iki kez düzenlediğimiz Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı, sektöründe dünyanın beşinci fuarı. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı ise dünyada yok." değerlendirmesinde bulundu.

Gaziantep Ticaret Odası'nda meclis üyeliği de yapan Akkaya, kadın girişimciliğin özendirilmesi ve önünün açılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA