Zika Virüsü İle Mücadele Çalışmaları

RTEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akıner: 'Trabzon, Rize ve Artvin illerinde Sağlık Bakanlığının öncülüğünde 2017 yılında ciddi bir mücadele başlattık. Mücadele sonunda popülasyonları yüzde 80 oranında düşürdüğümüzü biliyoruz' 'Sağlık Bakanlığına gönderilen örneklerde virüs taraması yapıldı. Sivrisineklerde ne Zika ne de diğer türlü virütik bulguya rastlanmadı'

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akıner, Zika virüsünün bulaşmasına sebep olan sivrisineklere ilişkin, "Trabzon, Rize ve Artvin illerinde Sağlık Bakanlığının öncülüğünde 2017 yılında ciddi bir mücadele başlattık. Mücadele sonunda popülasyonları yüzde 80 oranında düşürdüğümüzü biliyoruz." dedi.

Akıner, gazetecilere yaptığı açıklamada, Zika virüsü taşıyan sivrisineklerle ilgili 2015 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütünün uyarıları sonrasında çalışma başlattıklarını belirterek, Avrupa Birliği, Sağlık Bakanlığı ve RTEÜ'nün projeyi desteklediğini ifade etti.

Alan çalışmalarında Zika virüsüne neden olan iki sivrisinek türü tespit ettiklerini kaydeden Akıner, şöyle devam etti:

"Tespitin ardından Trabzon, Rize ve Artvin illerinde Sağlık Bakanlığının öncülüğünde 2017 yılında ciddi bir mücadele başlattık. Mücadele sonunda popülasyonları yüzde 80 oranında düşürdüğümüzü biliyoruz. Sadece mücadele değil, alanlarda sayım yapılarak tehlike boyutlarının düşüp düşmediğinin de analizlerini gerçekleştirebiliyoruz. Sağlık Bakanlığının bu anlamda ciddi yardım ve desteği var çünkü Zika ve benzeri bir virütik salgının olmaması için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar."

Akıner, mücadelenin aralıksız devam ettiğine dikkati çekerek, "Alanda çalışmaya devam ediyoruz. Kullandığımız ilaçları her sene yenileyerek ve laboratuvar ortamda deneyerek niteliklerini kaybedip kaybetmedikleri ya da ne durumda oldukları ile ilgili bilgi elde etmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Rusya'nın Zika virüsü ile ilgili olumsuz açıklamasının spekülatif olduğuna değinen Akıner, "Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütünün uyarı yaptığı andan itibaren bu konuya ciddi eğilmiş durumda. Alanda ve öncesinde yapılması gereken neyse tamamını destekler nitelikte bir yapıya bürünmüş durumda. Trabzon, Rize ve Artvin sağlık müdürlükleri ciddi anlamda katkı sağlıyor." diye konuştu.

Akıner, projenin büyük gayret ve titizlikle sürdüğünü vurgulayarak, "Sağlık Bakanlığına gönderilen örneklerde virüs taraması yapıldı. Sivrisineklerde ne Zika ne de diğer türlü virütik bulguya rastlanmadı. Bu da halkımız için sevindirici bir durum." dedi.

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Akıner, şunları kaydetti:

"Sivrisinek larva ve ergenlerinin ürediği alanlarda kontrol ve izleme çalışmalarımız sürüyor. Vatandaşlarımız evlerinin önünde su dolu kap veya su dolabilecek araba lastiği gibi şeyler bırakmasın. Özellikle teleferikleri durdurmak için kullanılan lastiklerin altını delsin veya içine kum doldursun. Sinekler için üreme alanlarını azaltması, bizim mücadelemize ciddi anlamda katkı sağlayacaktır."

Kaynak: AA