Otizmli Kızın Müthiş Değişimi

Çok küçük yaşta otizm hastalığı tespit edilen 6 yaşındaki Ayşe Ravza’nın müthiş değişimi hem ailesini, hem de öğretmenlerini sevince boğdu. Kızından 5 yıl sonra ilk kez ‘Anne’ kelimesini duyan Yasemin Arıcan, bir ay kendisine gelemediğini söyledi.

Otizmli Kızın Müthiş Değişimi
Kocaeli’nin İzmit ilçesi Alikahya Mahallesi’nde oturan Arıcan ailesinin kızları, 2011 yılında dünyaya geldi. Ayşe Ravza ismi konulan bebek büyüdüğünde ailesi davranış problemlerini fark etti. Aile kızlarını hemen doktora götürdü. Doktorlar minik Ayşe Ravza’nın iyi bir rehabilitasyon sürecinden geçmesi gerektiğini aileye ifade etti.

Hemen araştırmalarına başlayan aile, Başiskele ilçesi, Bahçecik semtinde bulunan Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinin yolunu tuttu. Yaklaşık 2 yıl süren farklı eğitimlerin ardından Ayşe Ravza 5 yaşında ilk kez ‘Anne’ dedi.



“Benim de annem yoktu, ilk kez duyunca çok etkilendim”

Kızının değişim sürecini anlatan anne Yasemin Arıcan, “Davranış problemlerimiz çoktu. İçe dönüktü. Hiç konuşması yoktu. Çok kötüydü. Şu anda otizmini yendik. Artık çok iyiyiz. Rahatlıkla sosyalleşebiliyoruz. Gideceğimiz yere gidiyoruz. Algılarımız açıldı. Anlaması çok iyi” dedi.

Kızının ilk kez 5 yaşında ‘Anne’ dediğini ifade eden anne Arıcan, “Bir ay kendime gelemedim. Benim de annem yok. ‘Anne’ kelimesini hiç söyleyemedim. İlk kez Ayşe’den duyunca çok etkilendim. Karışık duygular yaşadım. At, havuz terapisi çok rahatlatıyor. Yüzde 100 değişti. Uçurum fark var” diye konuştu.



“Hiç konuşamıyordu”

Ayşe Ravza’nın eğitiminde önemli rol oynayan öğretmenlerinden Gizem Doğan, “Bize başladığında 4 yaşında idi. İki yıllık bir eğitimden geçti. İlk geldiğinde tipik bir otizmdi. Ağlama, kendine zarar verme, yoğun takıntıları vardı. Bekleme, zaman, kurallı, sıralı oyunlar gibi eğitimden geçtik. Hiç konuşamıyordu. Dil konuşma çalışmalarımız başladı.

At ve havuz terapisi ile Ayşe sosyalleşmeye başladı.

Akranları ile hiç iletişime geçmiyordu, göz kontağı kurmuyordu. Atın ritmik yürüyüşü ile, canlı bir varlık olması ile, onunla bir sıcaklık kurdu. Daha sonra bunu insanlara uyarladı” ifadelerini kullandı.

6 yaşına giren Ayşe Ravza’nın şu an akranları ile iletişim kurduğunu, çevredeki bir çok nesneyi tanıdığını söyleyen Doğan, “Tamamen tanısı kalktı diyebiliriz. Kendi yaş grubu ile eş değer seviyede. Bundaki önemli etken; ekibimizin güler yüzlü olması, derslere telefonsuz girmemiz, her dakikamızı çocuklara ayırmamız ve ailenin desteği. Bizim doğa ile iç içe bir ortamımız var. Çocuklar burada kendilerini buluyorlar. Buraya çocuklar koşarak geliyorlar” dedi.

Ayşe Ravza’nın ilk eğitime başladığında çekilen video sürecin ne kadar başarılı olduğunu gözler önüne seriyor. Görüntülerde öğretmenlerinin hiç bir komutunu dikkate almayan Ayşe Ravza, masadaki nesneleri yere atıyor. Ağalayan ve bağıran Ayşe Ravza, şimdilerde ise hayvanlarla çok yakın dostluklar kuruyor. At ile havuz terapisinin yanı sıra Ayşe Ravza, ördek ve tavuklara da sevgiyle yem veriyor. Minik Ayşe Ravza, annesini ise sık sık öpmeyi ihmal etmiyor.
Kaynak: İHA