CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak Açıklaması

'Af ekonomisiyle kalkınma olmaz. Güven ortamının oluşması, Türkiye'nin imajının düzelmesi, yeniden yatırım yapılabilir ülke konumuna gelmesi için demokrasi ve hukuk güvenliği yönünde adım atılması gerekiyor' 'Hükümet, 'ekonomiyi gündeme alacağız' açıklamaları yapıyor. Neyi bekliyoruz, bir bilen var mı merak ediyorum'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, af ekonomisiyle kalkınma olmayacağını belirterek, 'Güven ortamının oluşması, Türkiye'nin imajının düzelmesi, yeniden yatırım yapılabilir ülke konumuna gelmesi için demokrasi ve hukuk güvenliği yönünde adım atılması gerekiyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Budak, yaptığı yazılı açıklamada, iktidarın ekonomideki tıkanıklığı aşabilmek için kredi-teşvik mekanizmasını harekete geçirdiğini, tüm sektörlerin kullandığı kredi miktarının Haziran 2017'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 düzeyinde artarak 1 trilyon 980 milyar liraya çıktığını ifade etti.

Kredi Garanti Fonu kredileri ve kefaleti, KOSGEB kredi destekleriyle tüm sektörlerin kullandığı kredilerin rekor düzeylere geldiğini savunan Budak, 'Ama bunlar yatırıma dönüşmedi. İstihdama dönüşmedi. Sadece sıkıntıları öteledi. Hükümet 'Büyüyoruz' diyor ama bu büyüme refah getirmiyor. Hala işsizlik çift hanelerde. Protesto edilen senet tutarı yüzde 10 artışla 7 milyar lirayı geçti. Takibe düşen KOBİ sayısı rekor kırıyor. Kamunun borcu 817 milyar lira. Dış borç 412,3 milyar dolar ile rekor kırıyor.' iddiasında bulundu.

En fazla yapılan düzenlemelerin başında afların geldiğini belirten Budak, şunları ifade etti:

'AKP Hükümetleri neredeyse her yıl af çıkarıyor. Son yapılan düzenleme ile bu süre 6 aya kadar indi. Ancak AKP'nin 'yapılandırma-kredi/teşvik-yapılandırma' ekonomisi, çarkları döndürmüyor ve yine yapılandırma talepleri gündeme geliyor. Esnafın TESKOMB kredileri yapılandırıldı, şimdi banka kredileri için de aynısı isteniyor. Yapılandırma başvuruları için ek süre isteniyor. TOBB verilerine göre, kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 12 azalmış, kapanan şirket sayısı yüzde 112 artmış. Bu veriler, işlerin iyi gitmediğini gösteriyor.

Ertelemeyle yapılandırmayla sonuç alınmadığı, alınamayacağı ortada. Huzur ve güven ortamı oluşmadığı sürece işlerin düzelmesi mümkün değil. Af ekonomisiyle kalkınma olmaz. Güven ortamının oluşması, Türkiye'nin imajının düzelmesi, yeniden yatırım yapılabilir ülke konumuna gelmesi için demokrasi ve hukuk güvenliği yönünde adım atılması gerekiyor. Hükümet, 'Ekonomiyi gündeme alacağız' açıklamaları yapıyor. Neyi bekliyoruz, bir bilen var mı merak ediyorum.'
Kaynak: AA