İkitelli Şehir Hastanesinin Finansmanı Tamamlandı
Rönesans Sağlık Yatırım ile Japon Sojitz şirketi ortaklığıyla hayata geçirilecek ve dünyanın en büyük hastaneleri arasında yer alacak İkitelli Şehir Hastanesinin finansal kapanışı tamamlandı Bu kapsamda, projenin hayata geçirilmesi için gereken tutarın yüzde 80'ine denk gelen yaklaşık 1,5 milyar dolar, JBIC, NEXI, SMBC, BTMU, Nippon Life Insurance Company, Daiichi Life Insurance Company, The Iyo Bank ve Standard Chartered Bank'ın bulunduğu 8 farklı global finans kuruluşundan sağlandı Bir milyon metrekarenin üzerinde inşaat alanına sahip olacak 2 bin 682 yatak kapasiteli hastane, faaliyete geçtiğinde yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayacak Rönesans Holding Başkanı Ilıcak: 'Açıldıktan sonra hastaneyi yılda 23 milyon kişi kullanacak. Hastane, İstanbul'un bölgemizin sağlık başkenti haline gelmesinde çok önemli rol oynayacak' JBIC Üst Yöneticisi Maeda: 'İstanbul'daki şehir hastaneleri sadece şehir içindeki, yurt içindeki artan talebi karşılamayacak. Yurt dışındaki hastalara da hizmet verecek'
Finansal Kapanış İmza Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ve Sojitz Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Yoji Sato'nun katılımıyla Çırağan Sarayında düzenlendi.
Etkinlikte, projeye finansmanı sağlayan Japon Devlet Bankası Japan Bank for International Corporation (JBIC), Nippon Export and Investment Insurance (NEXI), Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC), Bank of Tokyo-Mitsubishi (BTMU), Nippon Life Insurance Company, Dai-ichi Life Insurance Company, The Iyo Bank ve Standard Chartered Bank yetkilileri de yer aldı.
Törende konuşan Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, hastanenin bir milyon 60 bin metrekare olacağını belirterek, yapımında 5 bini aşkın kişinin 3 yıl süreyle çalışacağını söyledi.
Açıldıktan sonra her gün 24 bin ziyaretçi, 2 bin refakatçi, 4 bin 650 sağlık personeli, 4 bin 500 medikal personel ile günde 65 bin kişinin, yılda 23 milyon kişinin hastaneyi kullanacağını dile getiren Ilıcak, 'Açıldıktan İstanbul'un bölgemizin sağlık başkenti haline gelmesinde çok önemli rol oynayacak.' dedi.
Ilıcak, Türkiye'nin sağlık turizminde dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğunu belirterek, 'İnanıyorum ki Cumhurbaşkanımızın vizyonu olan şehir hastaneleri ile sadece İstanbul değil Türkiye'nin diğer şehirleri de bölgemizin şifa merkezlerine dönecektir.' diye konuştu.
Başkan Ilıcak, bu projelere katkı sağlamaktan onur duyduklarını sözlerine ekledi.
- 'Deprem anında bile ameliyatlar devam edecek'
Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, 203 milyar Japon yeni tutarındaki bu yatırımla dünyanın en büyük hastanelerinden birisini İkitelli'de inşa etmek için ilk adımı bugün attıklarını söyledi.
Yanıkömeroğlu, 'Japon iş ortağımız Sojitz ve diğer yatırım kuruluşlarının sağlık alanında önemli eşik olacak İkitelli Şehir Hastanesine 18 yıl vadeli bu büyüklükte yatırım yapmaları, öncelikle Türkiye'nin güçlü ekonomisine ve Rönesans Holding'in bu konudaki global deneyimine inançlarını ortaya koyuyor.' dedi.
Sağlık alanında yaptıkları tüm yatırımlarda olduğu gibi bu projenin de en yüksek teknolojilerle donatılacağını ve özellikle deprem riskine karşı güvenlik önlemlerinin alınacağını vurgulayan Yanıkömeroğlu, deprem anında bile hastanede ameliyatların devam edeceği bir teknolojiyle bu projeyi inşa edeceklerini anlattı.
- 'En son teknolojileri getirerek hastanemizde kullanacağız'
Yanıkömeroğlu, inşaat, medikal ekipman ve medikal hizmetlerde en son Japon teknolojilerini Türkiye'ye getirerek projede kullanacakalrını kaydederek, şu bilgileri verdi:
“Rönesans Sağlık Yatırım olarak kamu-özel iş birliği modeli kapsamında 2020 yılına kadar 4,3 milyar dolarlık yatırımla yaklaşık 3 milyon 200 bin metrekare inşaat alanına ve 9 bin 500 yatak kapasitesine sahip olan sağlık tesisleri inşa etmeyi planlıyoruz. Ocak ayında Yozgat Şehir Hastanesini başbakanımızın katılımıyla hizmete açtık. Eylül ortasında inşallah Adana Şehir Hastanemizin açılışını planlıyoruz.
İkitelli için Japon ortağımız ve Japon bankalardan aldığımız bu desteği çok kıymetli görüyoruz. Bugüne kadar finanse ettiğimiz diğer dört hastane projemizi de tamamen yabancı kalkınma bankaları ve yabancı ticari banka grupları ile yapmıştık. Adana 2014'te bunların ilki olmuştu.'
Yanıkömeroğlu, İkitelli'de de ilkler bulunduğunu belirterek, Japon devletinin sahip olduğu dev kuruluşlar JBIC ve NEXI'nin Türkiye'de ilk kez bu tür bir sosyal altyapı projesine imza attıklarının altını çizdi.
Bu kuruluşların Türkiye'de geçmişte yaptıkları yatırımların daha kısa vadeli ve daha küçük tutarlarda olduğunu dile getiren Yanıkömeroğlu, ancak projeye 18 yıl vadeyle çok büyük tutarlarla çok güçlü destek verdiklerini aktardı.
- 'Japonların yatırımı ülkemize güveni gösteriyor'
Yanıkömeroğlu, kredi verenler arasında yer alan Japonya'nın en büyük sigorta şirketi Nissay ve ikinci büyük sigorta şirketi Dai-ichi'nin Japonya dışında hiçbir yerde bu tür bir proje finansmanı yapmadığını söyledi.
Japon devleri SMBC ve BTMU'nun da bu sefer çok daha büyük tutarlarla projelerine destek olduklarını bildiren Yanıkömeroğlu, daha önce Türkiye'de bu projelere hiç girmemiş bir uluslararası bankanın da ilk kez yatırım yaptığını ifade etti.
Yanıkömeroğlu, 'Bunlar ülkemize, projelerimize ve bizlere olan güveni simgeliyor, inşallah yabancı banka ve yatırımcı ortaklarımız ile beraber önümüzdeki dönemde de ülkemize yatırım yapmaya devam edeceğiz.' diye konuştu.
- 'Türkiye'nin ve sağlık turizminin gelişmesine katkı sağlayacak'
JBIC İcra Kurulu Direktörü ve Üst Yöneticisi (CEO) Tadashi Maeda, önemli bir altyapı projesinin finansmanına liderlik etmiş olmaktan gurur duyduklarını belirterek, İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi'nin Türkiye ve Japonya arasındaki iş birliği için stratejik bir eşik olduğunu söyledi.
Türk hükümetinin banka bakış açısıyla son derece sağlam bir kamu-özel iş birliği modeli kurguladığını dile getiren Maeda, 'Hem Rönesans hem de Sojitz mükemmel şirketler olduklarından bu projeyi Türk hükümeti ile beraber başarıyla hayata geçireceklerinden eminiz.' dedi.
Maeda, hastanenin İstanbul'daki artan talebe cevap vereceğini kaydederek, 'İstanbul'da iki tane şehir hastanesi projesi var. Bu hastaneler sadece şehir içindeki, yurt içindeki artan talebi karşılamayacak. Yurt dışındaki hastalara da hizmet verecek. Sağlık turizmini ve dolayısıyla ülke ekonomisini geliştirmeye çok büyük katkı sağlayacak.' diye konuştu.
Projenin başarısının şirketin yakın geleceği için de önem taşıdığını dile getiren Maeda, projenin, Japonya'nın ve Japon halkının iyi niyetleriyle gerçekleştiğini söyledi.
Maeda, hastanenin son model ekipmanla donatılacağını belirterek, Sağlık Bakanlığının desteklerinden bahsetti.
Tadashi Maeda, 'Bu hastanenin açılışının zamanında, 2020'de gerçekleşeceğinden eminim. Buna inanıyorum.' ifadelerini kullandı.
İki ülkenin çok sağlam ve köklü dostluğa sahip olduğunu aktaran Maeda, Japonya ve Türkiye'nin çok yakın iki dost olduğunu bildirdi.
- 'En üst düzeyde sağlık ve hastane hizmeti vereceğiz'
Sojitz Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Yoji Sato, projenin iki yıl önce, 2015'te kendilerine takdim edildiğini belirterek, bu aşamaya gelmekten büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.
Şu anda artık finansal kapanışı da yaptıklarını belirterek, 'Bu proje yalnızca bizim Sojitz olarak en büyük yatırımımız değil ama sağlık sektöründeki en sembolik projelerimizden.' dedi.
Sato, Türkiye'deki herkesle çok güzel bir işbirliği gerçekleştireceklerini kaydederek, 'Sağlık ve hastane hizmetini en üst düzeyde vereceğiz. Böyle bir şehre böyle bir hastane kazandırmak kariyerime başladığım günden beri hayalimdi. Artık bu projeyle birlikte bütün bunları gerçekleştirebiliyoruz. Bu sayede Türk insanlarına en iyi kaliteyi ve hizmeti sunabileceğiz.' ifadelerini kullandı.
- Dünyanın en büyükleri arasında yer alacak
Konuşmalar sonrası Rönesans Sağlık Yatırım ile Japon Sojitz şirketi ortaklığıyla hayata geçirilecek İkitelli Şehir Hastanesinin finansal kapanışının imzaları atıldı. Yapılan anlaşma kapsamında projenin hayata geçirilmesi için gereken tutarın yüzde 80'ine denk gelen yaklaşık 1,5 milyar dolar (163 milyar Japon yeni), 8 farklı global finans kuruluşundan sağlandı.
Projeye finansmanı Japon Devlet Bankası Japan Bank for International Corporation (JBIC), Nippon Export and Investment Insurance (NEXI), Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC), Bank of Tokyo-Mitsubishi (BTMU), Nippon Life Insurance Company, Dai-ichi Life Insurance Company, The Iyo Bank ve Standard Chartered Bank olmak üzere 8 finans kuruluşu sağladı.
Bir milyon metrekare üzerinde inşaat alanına sahip olacak hastane dünyanın en büyük hastaneleri arasında yer alacak.
Toplamda 2 bin 682 yatak kapasitesine sahip olacak hastane, faaliyete geçtiğinde yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayacak.
Hastane, 2 binden fazla sismik izolatörü ile tamamlandığında dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olacak. Bu sayede deprem sırasında ve sonrasında bile tüm operasyonel faaliyetlerini aksama olmadan yerine getirebilecek.
İnşaat sürecinde 6 bin kişiyi istihdam edecek projenin toplam yatırım tutarı 203 milyar Japon yeni olacak.
- Günde yaklaşık 24 bin hastaya hizmet verecek
Günlük 23 bin 600 hastaya hizmet verecek ve inşaatına 1 Ekim'de başlayacak hastane 2020'de hizmete açılacak.
İleri teknoloji ve ekipmanlarıyla ön plana çıkacak hastanede, ameliyatlar Türkiye'de sayılı sağlık kurumunda bulunan Da Vinci Robotu ile gerçekleştirilecek.
Radyasyon onkolojisi alanında, Cyberknife ve Thomotherapy gibi ileri teknoloji cihazlarla hizmet veren sayılı hastaneler arasına girecek olan hastane, ameliyat esnasında, cerrahi işlem gerçekleştirilirken, aynı anda radyolojik görüntüleme imkanı tanıyan Hibrid MRI Ameliyathalerine de sahip olacak.
Kamuya ait yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve 25 yıl süreyle devlete kiralanması yönteminin uygulandığı PPP modelinde, kira süresi boyunca özel sektör, kamunun arzu ettiği bazı hizmetleri sağlamakla da yükümlü kılınıyor.
Tıbbi hizmet yine devlet tarafından verilirken, tüm doktor ve hemşire kadrosu da devlet tarafından sağlanıyor. Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanan bu iş birliği modelinde, Türkiye'deki projeler için ise süre 25 yıl olarak belirlendi.