Priština Açıklaması Otvoren 9. Međunarodni Filmski Festival - Prifest

Direktorka festivala, Vjosa Berisha izjavila je za Anadolu Agency da je ove godine Turska, država partner, u okviru PriForuma, regionalne platforme razvoja filmske industrije.

Međunarodnom premijerom dugometražnog filma “T’padashtu”, kosovsko-holandske koprodukcije i u režiji Edona Rizvanollia, večeras je otvoren 9. Međunarodni filmski festival u Prištini - PriFest, javlja Anadolu Agency .

Pre projekcije filma, koji je emitovan u bioskopu na otvorenom na Trgu Zahir Pajaziti, na zvaničnoj ceremoniji otvaranja PriFesta, publiku su pozdravili direktorka festivala Vjosa Berisha, kao i kompletna ekipa filma “T’padashtu”.

PriFest, koji će trajati do 20. jula, okupiće veliki broj filmskih radnika iz regiona i sveta, među kojima će biti i dobitnik specijalnog Oscara, režiser Paul Heggis.

Direktorka Vjosa Berisha izjavila je za Anadolu Agency da je ove godine na programu 80 filmova od kojih je 40 u četiri različita takmičarska programa, dok će ostali biti u prikazani u promotivnim programima. Berisha ističe i saradnju sa turskim filmskim stvaraocima u okviru PriForuma, regionalne platforme razvoja filmske industrije.

'Jako smo srećni što nam je Turska, država partner, u okviru PriForumu u filmskoj industriji. Imamo ministarsku delegaciju od 17 osoba koja je došla iz Turske i oni će se narednih dana sastati sa kosovskim filmadžijama kako bi razmotrili mogućnosti za zajedničku proizvodnju filmova', kaže Berisha.

Ona napominje da će u regionalmom program publika moća da vidi i 4 filma iz Turske, Snow, Big big world, Could of calendar i Ember, te da će producenti, režiseri i glumci tih filmova biti u Prištini naredih dana.

Od regionalnih filmova, Berisha je izdvojila i film Goran iz Hrvatske, te film Rekvijem za gospođu J. iz Srbije sa kojim dolazi i slavna glumica Mirjana Karanović.

Filmovi će biti prikazivani na pet različitih lokacija u gradu. Festival traje 8 dana i pored projekcije filmova, biće održane i brojne radionice, paneli i treninzi za filmske radnike.

Kaynak: AA