Başbakan Yardımcısı Şimşek Açıklaması

'Paris'te imzaladığımız çok taraflı vergi anlaşmasıyla Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımını önlemeyi amaçlıyoruz' 'Bununla, çok uluslu şirketlerin vergi kaçırmasını veya vergiden kaçınmasını engelleyecek, uluslararası iş birliğini içeren çok önemli bir adım atılmış oldu'.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) öncülüğünde Paris'te imzalanan çok taraflı vergi anlaşmasıyla Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımını (BEPS) önlemeyi amaçladıklarını belirterek, 'Bununla, çok uluslu şirketlerin vergi kaçırmasını veya vergiden kaçınmasını engelleyecek, uluslararası iş birliğini içeren çok önemli bir adım atılmış oldu.' dedi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OECD öncülüğünde hazırlıkları tamamlanan, çifte vergilendirme anlaşmalarını değiştirecek Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımını önlemeyle ilgili tedbirler için çok taraflı anlaşmayı Türkiye adına imzaladığını hatırlattı.

Ülkelerdeki farklı vergi kuralları ve uygulamalarının boşluklara ve parçalı bir yapıya yol açabildiğine işaret eden Şimşek, bundan faydalanan bazı çok uluslu şirketlerin de karlarını düşük vergilendirmeye sahip veya vergilendirmenin olmadığı ülke ve bölgelere aktarmaya çalıştığının görüldüğünü belirtti.

Bunu önlemek amacıyla 2013'te G-20 maliye bakanlarının, OECD'ye BEPS'in önlenmesini sağlayacak kapsamlı bir eylem planı geliştirilmesi konusunda çağrı yaptığını anlatan Şimşek, Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığı döneminde de BEPS eylem planlarının uygulanması ve izlenmesi, vergide şeffaflığın sağlanmasıyla gelişmekte olan ülkelerin uluslararası vergi gündemine katılımının artırılmasının önceliklendirildiğini bildirdi.

Şimşek, BEPS Eylem Planının uluslararası vergi sisteminde son yüz yıl içinde yapılan en önemli modernizasyon çalışması olduğunu dile getirerek, bu planın Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığında tamamlandığını ve bir nevi uygulama fazına geçtiğini ifade etti.

- '3 bin anlaşma tek bir anlaşmayla değiştirilecek'

Bu kapsamda BEPS'i önlemeyi amaçlayan, 68 ülkenin imzaladığı anlaşmanın büyük önem taşıdığını belirten Şimşek, 'OECD'nin BEPS projesi sonucunda çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının bazı maddelerinin değiştirilmesi gerekiyordu. Mevcut 3 bin anlaşmanın tek tek müzakere edilmesi yerine, tek bir antlaşma ile mevcut anlaşmaların ilgili maddelerinin değiştirilmesi için bir enstrüman geliştirildi. Ülkelerin değiştirilmesini kabul ettiği maddeler bu anlaşma ile değiştirilmiş olacak.' dedi.

Matrah aşındırması ve kar aktarımının yanı sıra çifte vergilendirmeyi ortaya çıkaran durumu engelleyecek önemli düzenlemeleri çifte vergilendirme anlaşmasına aktaracaklarını belirten Şimşek, anlaşmayla çok uluslu şirketlerin vergi kaçırmasını veya vergiden kaçınmasını engelleyecek, uluslararası iş birliğini içeren çok önemli bir adımın atıldığını söyledi.

Kaynak: AA