'Yüz Milyonlarca TL Vergi Geliri Elde Etmek Mümkün'

Ödeme ve Elektronik Para Derneği Başkanı Eliaçık: 'BKM verilerine göre, 2016 sonu itibarıyla yerli kartların yurt dışından internet alışverişi 5,4 milyar TL'ye ulaştı. 2020 yılında ise bu rakamın 8 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor. (Maliye Bakanı Ağbal'ın Türkiye'den yurt dışına gidecek paralardan stopaj kesileceği açıklaması) Uygulanacak vergi oranına bağlı olarak yüz milyonlarca TL vergi geliri elde etmek mümkün olacaktır' 'Söz konusu uygulamayı, Türkiye'yi finans alanında dünya çapında bir merkez üs haline getirme yönünde önemli bir adım olarak görüyor, vergi gelirlerinin, istihdamın, eticaret sektörünün ve KOBİ'lerin gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir fırsat olarak tanımlıyoruz'

ELİF FERHAN YEŞİLYURT - Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Türkiye’den yurt dışına gidecek paralardan stopaj kesileceği yönündeki açıklamasına ilişkin, 'Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2016 sonu itibarıyla yerli kartların yurt dışından internet alışverişi 5,4 milyar TL'ye ulaştı. 2020 yılında ise bu rakamın 8 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Uygulanacak vergi oranına bağlı olarak yüz milyonlarca TL vergi geliri elde etmek mümkün olacaktır.' dedi.

Burhan Eliaçık, Türkiye’de vergi mükellefiyeti olmayan e-ticaret firmaları üzerinden yapılan harcamalara yönelik gündeme gelen stopaj düzenlemesi ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Maliye Bakanı Ağbal’ın Türkiye’den yurt dışına gidecek paralardan stopaj kesileceği yönündeki açıklamasını anımsattı.

Haksız rekabetin önüne geçerek e-ticaret sektörünün gelişimi için ciddi bir adım olacak bu düzenlemenin, İstanbul Finans Merkezi çalışmalarına da önemli katkılarda bulunacağına inandığını ifade eden Eliaçık, şunları kaydetti:

'OECD başta olmak üzere uzun süredir devam eden uluslararası görüşmelerin ardından adım atılmasını, çözüme dair önemli bir irade göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Bu süreçte uluslararası ticaret uzmanları ve hukukçuların da dikkati çektiği üzere çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları, diğer ülkelerin 'karşılıklılık' ilkesi kapsamında alması muhtemel karşı aksiyonları, kredi kartı ve bankacılıkta doğrudan stopaj kesebilmenin zorluğu gibi unsurlar nedeniyle söz konusu düzenlemenin, dikkatle ele alınması ve geleneksel yöntemlerden öte yenilikçi ve özel çözüm önerileriyle geliştirilmesi gerekmektedir. Uygulama kapsamında yurt dışında yerleşik e-ticaret şirketlerinin ödemelerden doğan alacaklarının ülkemizde gerekli vergilendirmeye tabi tutulabilmesi ve sürecin sağlıklı şekilde hayata geçirilmesi için öncelikle bu şirketlerin ödemelerden doğan alacaklarının ülkemize getirilmesi sağlanmalıdır.'

- 'Ödeme ve elektronik para kuruluşları talepleri karşılamaya hazır'

Eliaçık, denklik konusunun gözden kaçırılmaması gerektiğini vurgulayarak, 'Zira gelişen dünyada ödeme yöntemleri çok çeşitli olabilmekte ve örneğin mobil ödemelerde stopaj kesintisi yapabilecekken, doğası gereği başka bir ödeme yönteminde bu kesintinin hiç yapılamaması veya yeterince yapılmaması, var olan yöntemlerin yok olmasına yol açabilecektir. Bu durum mutlak suretle göz önünde tutularak gerekli önlemler alınmalıdır.' diye konuştu.

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından lisanslandırılan kuruluşlar olarak uzun yıllar boyunca elde ettikleri bilgi, birikim, tecrübe, teknik altyapı, güvenlik sistemleri, yenilikçi ürün ve servisleri sayesinde yurt dışında yerleşik e-ticaret sitelerinin global çapta hizmet alma taleplerini karşılamaya hazır olduğunu ifade eden Eliaçık, bazı ÖDED üyesi firmaların bu iş modelini yıllardır başarıyla uyguladığını söyledi.

- 'Vergi gelirlerine katkı sağlayacak'

ÖDED Başkanı Eliaçık, BKM verilerine göre 2016 sonu itibarıyla yerli kartların yurt dışından internet alışverişinin 5,4 milyar TL'ye ulaştığını belirterek, '2020 yılında ise bu rakamın 8 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Uygulanacak vergi oranına bağlı olarak yüz milyonlarca TL vergi geliri elde etmek mümkün olacaktır.' dedi.

Eliaçık, söz konusu uygulamayı Türkiye’yi finans alanında dünya çapında bir merkez üs haline getirme yönünde önemli bir adım olarak gördüklerini, vergi gelirlerinin, istihdamın, e-ticaret sektörünün ve KOBİ’lerin gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir fırsat olarak tanımladıklarını ve ÖDED olarak bu konuda sorumluluk almaya hazır olduklarını söyledi.

Eliaçık, 'Finansal servislerin yenilikçi şirketlerini buluşturan ÖDED ve temsil ettiğimiz ödeme ve elektronik para kuruluşları olarak, bilgi birikimimizi ve uygulama tecrübesi sonucu oluşan çözüm önerilerimizi, başarılı örnekleriyle birlikte ilgili bakanlıklar ile paylaşmaya hazırız. İlk olarak ivedilikle Gelir İdaresi Başkanlığı ile görüşecek ve çözüm önerilerimizi ilgili tüm düzenleyiciler ile paylaşacağız.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA