Erzurum Kalesi'nde Restorasyon Çalışması

İl Kültür ve Turizm Müdürü Almaz: 'Yakın zamanda ihalemizi yapıp kalemizin restorasyonuna başlayacağız. Kıble tarafı hariç diğer üç taraftaki surlarda yürüyüş yolları yapıyoruz. Güneydoğu ve kuzeybatı yönlerindeki burçlarımızda toplanma noktası yapacağız' 'Dünya ve hayat felsefesi ne olursa olsun bir insan bir şehre gittiği zaman oradaki tarihi ve kültürel dokuyu mutlaka inceler ve gezer. Burası da böyle bir mekan'

M.Ö. 400'lü yıllarda Roma İmparatorluğunca yapıldığı tahmin edilen Erzurum Kalesi, restore edilecek.

2,5 asırlık olduğu değerlendirilen, Urartular, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi çeşitli medeniyetlere beşiklik yapan tarihi kalenin, Türklerin eline 11. yüzyılda geçtiği belirtiliyor.

Anıt Rölöve Müdürlüğünce hazırlanan ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) tarafından finanse edilen restorasyon çalışması kapsamında, Saat Kulesi ve Kale Mescidi onarılacak. Kalenin kuzeybatı ve güneydoğu kısmında bulunan burçlarda ise toplanma yeri ve kalenin kıble yönü hariç diğer surları etrafında yürüyüş yolu yapılacak.

Kalenin restorasyon projesi, Kalkınma Bakanlığınca kabul edilerek ihale aşamasına geçti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli zamanlarda işgal, savaş ve tabii olaylarla tamir, bakım ve onarım gören kalenin Selçuklu ve Osmanlı tarihinden izler taşıdığına işaret etti.

Kalenin Cumhuriyet döneminde ciddi bir revizyon ya da restorasyon görmediğini belirten Almaz, 'Yaklaşık 100 yıldır Erzurum Kalesi'ne ciddi anlamda bir dokunuş yapılmadı ve biz şimdi bu ciddi dokunuşu inşallah bu sezonda başlatıyoruz ve yapacağız.' dedi.

- Restorasyon bu yıl büyük ölçüde tamamlanacak

Almaz, Tepsi Minare denilen Saat Kulesi, Kale Mescidi ve Osmanlılar'dan kalma şu anda yıkıntı durumunda bulunan hamamın yeniden canlandırılacağını belirterek, şunları ifade etti:

'Yakın zamanda ihalemizi yapıp kalemizin restorasyonuna başlayacağız. Ciddi bir kazı ile başlayacağız ve sonra peyzaj çalışmaları var. Kıble tarafı hariç diğer üç taraftaki surlarda yürüyüş yolları yapıyoruz. Güneydoğu ve kuzeybatı yönlerindeki burçlarımızda toplanma noktası yapacağız. İşimiz rast giderse kazıdan ve Tepsi Minare'de herhangi bir teknik arıza ve sıkıntı çıkmazsa bu sene büyük oranda restorasyonu bitirmeyi düşünüyoruz. Eğer Tepsi Minare'de yapısal bir problem çıkarsa buna yeni bir proje yapacağız ve belki bir dahaki yıla kalacak. Ancak surlar, gezinti yolları, peyzaj, hamam ve kale mescidimizi bu sene bitirmeye çalışacağız. Yani çalışmamızın yüzde 70'i bu sene bitecek.'

Kale restorasyonuyla geçmişten kalan bir mirası geleceğe daha güzel bir şekilde bırakacaklarını anlatan Almaz, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmalarıyla kalenin bir bütün olacağını ifade etti.

- 'Erzurum'a gelenin uğrak yeri olacak'

Kalenin, restorasyonun ardından Erzurum'a gelecek yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olacağını belirten Almaz, 'Kültür, tarih ve inanç turizmi yeni kavramlar. Bu kalede tarih de inanç da kültür de var. Dolayısıyla azımsanamayacak kadar çok olan meraklıları gelip gezecekler.' dedi.

Kalenin mevcut halinden kimsenin memnun olmadığını ifade eden Almaz, 'Gelecek yıl göreceksiniz ki burada çok çeşitli programlar, sosyal ve kültürel faaliyetler yapacağız. Belki de burada bilimsel çalışmalar ve toplantılar yapacağız. Bu turizme de yansıyacak. Dünya ve hayat felsefesi ne olursa olsun bir insan bir şehre gittiği zaman oradaki tarihi ve kültürel dokuyu mutlaka inceler ve gezer. Burası da böyle bir mekan ama şu haliyle insanların merakına ve ilgisine çok da hitap etmiyor. Projemizden sonra buraya gelen her heyet ve kafile mutlaka burayı gezecek, vakit geçirecek.' diye konuştu.
Kaynak: AA