Venezuela'dan OAS Ülkelerine 'Fino' Benzetmesi

Venzuella Dışişleri Bakanı Rodriguez: 'Emperyalizmin fino köpeklerinin eşelendiği yerde Venezuela'nın yeri yoktur'.

Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez, zirve toplantısında Venezuela'da devam eden siyasi kriz nedeniyle Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini eleştiren bir bildiri yayımlamayı tartışan Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) ülkelerini sert bir dille eleştirdi.

Rodriguez, Meksika'nın Cancun kentinde dün başlayan zirvede bir araya gelen Peru ve diğer ülkelere 'emperyalizmin finoları' benzetmesinde bulundu.

Rodriguez toplantıda, Venezuela'daki şiddetin sona ermesi, Maduro hükümetinin güçler ayrılığına dayalı demokratik düzene saygı göstermesi ve anayasanın yeniden yazılması için bir halk meclisinin toplanması talep edilen tasarının kabul edilmemesinin ardından Peru ve diğer ülke temsilcilerinin duydukları endişeyi dile getirmelerine tepki gösterdi.

Dünkü toplantıyı terk eden Rodriguez, bugün yaptığı açıklamada, 'Emperyalizmin fino köpeklerinin eşelendiği yerde Venezuela'nın yeri yoktur.' ifadesini kullandı.

Ülkesinin eleştirilmesini öngören tasarının gündemden çıkarılmasını isteyen Rodriguez, 'Hem bu toplantıyı hem de buradan çıkacak kararları tanımıyoruz.' diyerek toplantıyı terk etmişti.

OAS ülkeleri toplantısında, Venezuela'daki şiddetin sona ermesi, Maduro hükümetinin güçler ayrılığına saygı göstermesi ve anayasanın yeniden yazılması için bir halk meclisinin toplanmasını talep eden tasarı için dün oylama yapılmıştı.

Tasarının kabul edilebilmesi için 23 üye ülkenin lehte oy kullanmasının gerekli olduğu oylamada, 20 lehte, 5 aleyhte ve 8 çekimser oy kullanılmıştı. Üçte iki çoğunluğun sağlanamadığı oylamada, tasarı kabul edilmemişti.

ABD, Meksika ve Kanada gibi bazı OAS üyesi ülkelerin temsilcileri, tasarının kabul edilmemesinden duydukları endişeyi dile getirmişti.

Venezuela'da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin 31 Mart'ta Kongrenin yetkilerini aldığını açıklamasıyla ülkede hükümet karşıtı sokak gösterileri başlamıştı. Mahkemenin kararı geri almasına rağmen büyüyen kriz nedeniyle devam eden protestolarda son iki ayda en az 72 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Maduro, muhalefet, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet ise ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.
Kaynak: AA