Afrika Birliğinden Eritre Ve Cibuti'ye İtidal Çağrısı

Cibuti ve Eritre arasındaki sınır sorunu için Birlik taraflara itidal çağrısında bulundu Birlik, 2 ülke sınırına araştırma komisyonu göndermeye hazırlanıyor.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Katar'ın bölgedeki barış gücü askerlerini çekeceğini duyurmasının ardından yeniden patlak veren Cibuti ve Eritre arasındaki sınır sorunu için taraflara itidal çağrısı yaptı.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Muhammed'in 2 tarafa da itidal çağrısında bulunduğu belirtildi.

Hali hazırda 2 ülke yetkilileriyle istişare halinde olan Afrika Birliğinin sınıra araştırma komisyonu yerleştirmeye hazırlandığı belirtilen açıklamada, 'Komisyon Başkanı Musa Faki Muhammed, Katar'ın barış gücü askerlerini çekme kararının ardından yaşanan son gelişmeleri takip etmektedir. Muhammed, ilişkilerin normalleşmesine yardımcı olmak için Cibuti ve Eritre'ye yardım etmeye hazır bulunmaktadır.' ifadeleri yer aldı.

Katar, geçen hafta 2 ülke arasındaki arabuluculuk görevini bitirdiğini ve Eritre sınırında konuşlu askerlerini Cibuti'den çekeceğini duyurmuştu. Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizde, Cibuti 8 Haziran'da Doha ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdüğünü ilan etmişti.

- Katar'ın ara buluculuğu

Katar, Cibuti-Eritre arasındaki sınır ihtilafında, 2008 yılında ara buluculuk rolü üslenmişti.

İki ülke sınırına yüzlerce asker konuşlandıran Katar yönetimi, tarafları Doha'da 2011'de bir barış anlaşması imzalamaya ikna etmişti.

Doha'nın 2 ülke arasındaki arabuluculuktaki son başarısı, Mart 2016'da 8 yıldır Eritre'de tutuklu bulunan 4 Cibutili mahkumun serbest bırakılmasını sağlamak olmuştu.
Kaynak: AA