Mülkiyeli Öğrenciler, Güvenlik Gerekçesiyle 'İnek Bayramı'na Getirilen Yasağa Uymadı

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde (Mülkiye) 80 yıldır kutlanan ve geleneksel hale gelen ’İnek Bayramı’ güvenlik gerekçesiyle üniversite dekanlığı tarafından yasaklandı. Bu karara tepki gösteren öğrenciler, yasağa rağmen kutlama yaptı.

Mülkiyeli Öğrenciler, Güvenlik Gerekçesiyle 'İnek Bayramı'na Getirilen Yasağa Uymadı
Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi’nde bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri tarafından 80 yıldır her mayıs ayının ilk haftası düzenlenen ve geleneksel hale gelen ’İnek Bayramı’ kutlamaları Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne ulaşan çeşitli güvenlik tehditleri gerekçesiyle fakülte dekanlığı tarafından yasaklandı. Alınan karara tepki gösteren fakülte öğrencileri, yasağa uymayarak kutlama yaptı. Kutlamalarda "Din aşağılanıyor" iddiasıyla sosyal medyada başlatılan kampanya nedeniyle imam kılığına giren öğrenci tarafından hiciv amaçlı fermanların okunması yapılmazken, akşam gerçekleştirilmesi planlanan konserler de iptal edildi.

Okul dışında ise çevik kuvvet ekipleri güvenlik önlemi aldı. Kampüs girişinde özel güvenlikler kimlik kontrolü ve giriş yapan araçlarda arama yaptı.

Konuyla ilgili fakültenin 6 bölümünün temsilcisi adına açıklama yapan Ramazan Sercan Sarı, İnek Bayramı’nın 1930’lardan bu yana kutlanan bir etkinlik olduğunu hatırlatarak, "80 yıla dayanan bir geleneğe dayanmaktadır. Mülkiye İstanbul’dan taşındığında öğrencileri Cebeci kırsalında eğlence amaçlı bir şeyler yapma ihtiyacı duymuştur. Ön plana çıkan kırsal öğeler bilirsiniz inektir, çayırdır, imamdır. Bu öğrenciler de bu figürlerden kendilerine bir İnek Bayramı ortaya çıkarmıştır. Bunun herhangi bir halka hakaret, halkın değerlerini yadırgama, halktan uzaklaşma değildir. Tam tersine bu halkın değerlerine yaslanarak, onu içselleştirmiş bir şekilde bayrama dönüştürme amacını taşımıştır. 80 yıldır kutlanır, eleştirel bir havası vardır. Burada iktidar da eleştirilir, memleket meselelerine dair görüşlerimizi de söyleriz, bu Mülkiye ruhunun doğası gereğidir. Biz bu geleneğin temsilcisi olarak görürüz her zaman kendimizi. Son zamanlarda kasıtlı olarak İnek Bayramı videolarından kesilen bir bölüm kamuoyunda Mülkiye aleyhtarlığı için kullanılmıştır. Biz bunu ziyadesiyle kaygılı bir şekilde izledik. Olabildiğince bu saldırılara karşılık vermeye çalıştık. Bu saldırı kesinlikle art niyetlidir, tahrik amacı taşımaktadır. Mülkiye öğrencilerinin bu tür ilişkilendirilen faaliyetlerle bir ilişkisi yoktur" ifadelerini kullandı.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanlığından yasaklamaya ilişkin yapılan açıklama ise şu şekilde:

"Rektörlüğümüze ulaşan çeşitli güvenlik tehditlerine dair bazı duyumlar sebebiyle, Üniversitemiz Cebeci Yerleşkesi’nde 02-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında bilimsel ve akademik etkinlikler dışındaki hiçbir faaliyete izin verilmeyeceği Ankara Üniversitesi Rektörlüğünce bildirilmiştir. Bu nedenle, 04-05 Mayıs 2017 tarihleri için planlanan İnek Bayramı yapılamayacaktır."
Kaynak: İHA