Dijital Bir Felaketin, Üreticiye 1 Günlük Maliyeti 165 Bin TL
Dijital felaket yaşayan şirketlerin işleri bir süreliğine duruyor. Bu kesintinin maliyeti oldukça yüksek. BT sistemlerini kullanamayan üretim sektöründen bir şirket, günde 165 bin 80 TL kaybediyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Clonera Bilişim Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Evren Ballı, "İş dünyasından başlayarak hızla yaygınlaşan dijital dönüşüm, bilgi teknolojilerine bağımlı iş yapış şekillerini beraberinde getiriyor. Teknolojinin yarattığı yeni çalışma ortamı, çok önemli 2 soruyu gündeme taşıyor: BT sistemleri kesintiye uğrayan bir şirket, iş sürekliliğini nasıl sağlayacak? Yaşanan kesintinin şirkete maliyeti ne olacak? Ne yazık ki şirketlerin çoğu, felaketlerin maliyetini yaşadıktan sonra hesaplıyor. FEMA Analizi’ni bu amaçla geliştirdik. Artık şirketler, olası bir dijital felaketin maliyetini önceden öngörebiliyor" dedi.
Ballı, işlerinin kesintiye uğramaması ve bu maliyetlerin oluşmaması için, şirketlerin felaket kurtarma ve iş sürekliliği çözümlerini kullanması gerektiğini, ancak bu şekilde verilerinin asla kaybolmayacağını ve uygulamalarına her zaman her yerden ulaşabileceklerini belirtti.
Gerçek bir kesintide maruz kalınacak maliyetleri hesaplamak için, iş surekliliğine etki eden bileşenlerin detaylı analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Ballı, şirketlerin danışmanlık hizmeti alarak kapsamlı bir “İş Etki Analizi” yaptırması gerektiğini vurguladı.
Her yıl 3 şirketten biri dijital felaket yaşıyor
Clonera’nın yaptığı ve uluslararası istatistiklerle uyumlu sonuçlar elde ettiği araştırmaya göre, Turkiye’deki her 3 şirketten biri, son 1 yıl içinde BT servislerini durduracak dijital felaket yaşadı. Bu şirketlerin yüzde 65’i, sistemlerini yedekten geri döndürdüğü için, uygulamalarına belirli bir süre ulaşamadı. Yüzde 8’i ise sistemlerini hiç geri getiremedi. Şirketlerin yalnızca yüzde 3’unun işi, doğal afetler nedeniyle kesintiye uğradı. Asıl iş kesintileri kullanıcı hatası, sistem arızası, siber saldırı ya da guç kesintisi gibi dijital felaketler nedeniyle oluştu.
