Eski Yörük Oyunu 'Cungurdaş' Gemiç'te Yaşatılmaya Devam Ediyor
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Gemiç mahallesi halkı, düzenlenen Hıdrellez şenlikleri ve yağmur duası etkinliğinde, eski Yörük oyunlarından olan ve unutulmaması için yöre halkının çaba gösterdiği ’Cungurdaş’ oyunu büyük ilgi gördü.

Cungurdaş hakkında bilgi veren Gemiç köylülerinden Kamil Uzun, çocukluklarından beri bu aletli oyunu bilip aynadıklarını anlattı. ’Cungurdaş’ denen oyunu özellikle nişanlı olan çiftlerin oynadığını anlatan Uzun, "Genellikle bizim çocukluğumuzda nişanlı olan çiftlerin karşılıklı olarak bindikleri bir alettir. Eskiden şimdiki gibi çalgı ve çengi şimdiki gibi çok fazla değildi.Gençlerimizin kızlarımızın ve erkeklerimizin bir eğlence şeklidir. Hıdrellez ve düğünlerde kurulan bir alettir. Aslında ortada daha önceden bir direk vardır ve ortası oyulmuştur. Direğin tepesinde de çukur vardır içine oturulur, bu şekilde dönülür. Bu bir spordur ve aynı zamanda bir eğlence şeklidir. Bunun devam etmesi için düzeneği rahmetli muhtarımız kurmuştu" dedi.
Gemiç Mahallesi Muhtarı Osman Kaya; şenliklere katılanlara teşekkür ederek "Eğlencemiz çok güzel oldu, yemeklerimiz yenildi, birlik ve beraberliğimiz Gemiç köyü olarak ispatlandı. Gemiç köylülerine çok teşekkür ediyoruz’’ diye belirtti.
Katılan misafirlerden Güler Biçer, şenliklerin çokt güzel geçtiğini anlatırken, köy sakinlerinden Fadime Uzun ise; ’’Etkinlik gerçekten çok güzel olmuş, destek olanlara teşekkür ediyorum. Her zaman devamını diliyorum. Çocukluğumuzdan beri bu Hıdrellez etkinliklerini yaşatmaya çalışanları tebrik ediyorum’’ diye belirtti.
Seyyid Battal Gazi Vakfı Başkanı Dr. Sırrı Kabadayı ise; ’’Tüm Gemiçlileri bir arada görmekten dostça birlik ve beraberlik içerisinde bir arada şenlik yaparken görmekten çok mutluyuz. Bu birlik ve beraberliğimiz daim olsun, ülkemiz daha iyi yerlere, daha güzel yerlere kavuşsun temennisinde bulunuyorum. Bu organizasyonu gerçekleştiren köy muhtarlığı ve derneğine ve çok değerli Yörük kardeşlerimize teşekkür ediyorum’’ diye belirtti.
