Gördüğü haberden etkilendi, solucan çiftliği kurdu

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde gördüğü haberlerden etkilenen genç, solucan gübresi üretim tesisini kurdu.

Gördüğü haberden etkilendi, solucan çiftliği kurdu
200 bin solucanla ayda katı ve sıvı olarak 3 ton organik gübre ürettiğini belirten 23 yaşındaki Yusuf General, 1 yıl içerisinde sayısı 2 milyon solucana ulaşacak büyük bir tesise sahip olacağını söyledi.

Organik gübrenin tarım için önemi, Türkiye’de yeni yeni kavranmaya başladı.

Başta meyve ve bahçe tarımı yapanlar olmak üzere çiftçiler, kimyevi gübrelerin yerine toprağa daha yararlı olan organik gübreyi tercih etmeye başladı.

Organik gübre denilince de ilk akla gelen madde solucan gübresi. Kırmızı Kaliforniya cinsi solucanların ürettiği organik gübrenin, normal gübreye oranla yüzde 40 ile yüzde 60 fazla verim elde edilmesine imkan tanıdığı biliniyor. Atıldığı toprağa herhangi bir zarar vermeyen solucan gübresi, kaliteli ve lezzeti daha yüksek ürün elde edilmesinde ana faktörlerden biri olarak görülüyor.

Bu ilginç yatırım fikrini Elbistan’da hayata geçirmek isteyen 23 yaşındaki Yusuf General isimli genç, internetten yaptığı araştırma ve uzmanlardan aldığı bilgiler ışığında ilçeye bağlı Kışla Mahallesi’nde solucan gübresi üretim tesisi kurdu. Mahalledeki boş bir besi ahırını, solucan üretim çiftliğine çeviren General, 200 bin solucanla girdiği sektörde emin adımlarla ilerleyip, bölgenin organik gübre ihtiyacını karşılayacak bir tesise sahip olmak istediğini belirtti.

Genç yaşına rağmen kendi işini kurmak için yola çıktığını ve yaptığı araştırmanın ardından ilçede daha önce hiç kimsenin yapmadığı solucan gübresi üretimi işine girmeye karar verdiğini belirten genç girişimci Yusuf General, “Kendi işimi kurmaya karar verdikten sonra çeşitli sektörlerle ilgili olarak araştırmalar yaptım. İnternette yaptığım araştırmalarda bu sektörde Elbistan’da faaliyet gösterilmediğini öğrendim. Diğer illerde bu işi yapanlarla görüştüm ve uzmanlardan da bilgi aldım. Elbistan’ın da bir tarım havzası olmasından dolayı, solucan gübresi tesisi kurmaya karar verdim. 200 bin adet Kırmızı Kaliforniya cinsi solucan alarak, bu sektöre ilk adımımı attım. Solucanlar çok çabuk üreyen bir hayvan türü olduğu için yaklaşık 1 yıl içerisinde sayıları 2 milyona ulaşacak” şeklinde konuştu.

Gördüğü haberden etkilendi, solucan çiftliği kurdu

Solucanların özel bir bakıma ihtiyaç duyduğunu kaydeden General, mama olarak da büyükbaş hayvan çiftliklerinden aldıkları hayvan gübrelerini ve diğer hayvansal atıkları kullandıklarını ifade ederek, şu bilgileri aktardı:

“Solucanlar oldukça nazik ve hassas hayvanlardır. Mamasından ve bulunduğu ortamın özelliklerinden çok fazla etkileniyor. Bu sektörde en fazla dikkat edilmesi gereken nokta mama dediğimiz kompostun iyi hazırlanmış olması. Mama için bölgemizdeki besi çiftliklerinden aldığımız yanmış hayvan gübrelerini ve diğer organik atıkları kullanıyoruz. Tabi bu maddeler, direk olarak değil de bir fermantasyon işlemine tabii tutulduktan sonra solucanlara veriliyor. Fermantasyon işlemine tabii tuttuktan sonra solucanın yiyebileceği bir düzeye gelmesini sağlıyoruz. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra da solucanları tuttuğumuz havuzlara bu mamayı aktarıyoruz. Solucanlar, bu mama içerisindeki enzimleri, bünyelerinden geçirdikten sonra gübrenin içine bırakıyor. Yaklaşık 6 ayın sonucunda yüzde 100 oranında doğal ve organik gübre elde etmiş oluyoruz.”

Gördüğü haberden etkilendi, solucan çiftliği kurdu

Ayda 3 ton katı ve sıvı solucan gübresi ürettiklerini ve iç pazara hitap ettikleri kaydeden Yusuf General, “Şuanda aylık 3 ton organik gübre üretiyoruz. Hem katı hem de sıvı olarak çeşitli ebatlarda Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki işyerimizde kullanıma hazır olarak iç piyasaya satıyoruz. Solucan gübresi genel olarak canlı olan bütün bitkilerde kullanılıyor. İnorganik maddeleri organik maddeye çevirerek toprağın yapısını düzenliyor ve yumuşatıyor. Kimyasal kullanmadan toprağı daha verimli hale getiriyor. Toprağın kalitesini arttırdığı için bitkinin yanmasını önlüyor. Bu gübrenin kullanıldığı meyve ağaçları diğer bitkilerden daha erken ürün veriyor. Bitkinin aromasını, lezzetini arttırıyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA