Savaş; '18 Yaş Düzenlemesi Gençlerimizin Siyasete İlgisini Arttıracaktır'

AK Parti Aydın Milletvekili ve MKYK üyesi Mustafa Savaş, Efeler ilçesi Adnan Menderes Bulvarı esnaflarına ve cay bahçelerinde vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anlattı.

Savaş; '18 Yaş Düzenlemesi Gençlerimizin Siyasete İlgisini Arttıracaktır'


Vatandaşların 18 yaş düzenlemesiyle ilgili sorusuna cevap veren Mustafa Savaş, “Geçmişe, tarihimize baktığımızda Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında bir çağ kapatıp, bir çağ açıyor. Çanakkale’ye gittiğinizde mezar taslarına bir bakin 18, 20 yaşlarında nice gencimiz var. Seçme hakkı olarak 18’i veriyorsun, seçilme hakkını vermiyorsun. Seçme, seçilme hepsi de 18 olacak. Meclis’in hepsinin 18 yaşında milletvekillerinden oluşacak anlamına gelmiyor. Gençlerimize güvenin artması anlamına geliyor. Nüfusumuzun yarısından fazlası 30 yaş altındadır. Ülkemizde 18-24 yaş aralığında 9 milyon genciniz var. Gençlerimiz gün geçtikçe siyasetten uzaklaşıyor. Bu düzenleme gençlerin siyasette katılması için getirilmiştir. Gençlerimiz siyasetin içinde olsun. Hem seçsin hem seçilsin. Şimdi diyorlar 18 yaşındaki genç siyasetten ne anlar. Gençlerimize güvenmiyorsanız o zaman onların seçme hakkına da karşı çıkıyorsunuz demektir ” dedi.



18 yaş düzenlemesiyle uluslararası demokratik standartlar seviyesine ulaşılacağını savunan Savaş, “Dünyada 51 ülkede seçilme yaşı 18’dir. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73’ünde milletvekili seçilme yaşı 18’dir. Bugün açık açık hayır propagandası yapan bir çok Avrupa ülkesin de seçilme yaşı 18’dir Ülkemizde herkes için geçerli olan emeklilik yaşı 65’tir. 18 yaşında milletvekili olan kişi için de bu kural değişmez, 65 yaşına gelmesi ve prim gün sayısını doldurması gerekmektedir. Milletvekili emeklilik maaşı alabilmesi için de yüksek pirim ödemesi gerekmektedir. Milletvekiline verilen bir imtiyaz söz konusu değildir” diye konuştu.

Kaynak: İHA