Milaslı Balıkçılardan Kaçak Trol Avcılığı Tepkisi
Güllük Körfezi’nde 4 aydır kaçak balık avlayan bir tekneye ceza yerine uyarılma işleminin yapılması Milas ve Bodrumlu yasal balıkçıların tepkisine neden oldu.
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ramazan Özkaya, Güllük Körfezi’nde 4 aydır bulunan ve kaçak avcılık yaptığı ileri sürülen bir teknenin ceza yerine uyarılma işlemine tabi tutulduğunu belirtti ve ekledi: “İşlem yapan kontrol görevlilerinin, bağlı olduğu Kaymakamlık tarafından takdir edileceklerine, yaptıkları işlem nedeniyle uyarılması hepimizi hem şaşırtıp hem de üzmüştür" dedi.
Tekneye işlem yapan kontrol görevlilerinin takdir edilmek yerine sözlü olarak uyarıldığını aktaran Özkaya, “Mandalya Körfezi’nde yasadışı trol avcılığı faaliyetinde bulunan, yöre halkının ve kurallara uygun olarak faaliyet gösteren balıkçıların yoğun şikâyetlerine yol açan yasa dışı avcılık yapan balıkçı gemisine su ürünleri kontrol görevlilerince yasal işlem uygulanmıştır. Şikâyetlerinin karşılık bulmasına, yasal düzenlemelere aykırı faaliyet gösteren balıkçı gemisine işlem yapılmasına sevinen yöre halkı ve balıkçıların sevinci kursaklarında kalmış. İşlem yapan kontrol görevlilerinin, bağlı olduğu Kaymakamlık tarafından takdir edileceklerine, yaptıkları işlem nedeniyle uyarılması hepimizi hem şaşırtıp hem de üzmüştür.”
Özkaya, bu alandaki kontrollerin sıklaştırılması gerekliliğinden söz ederek, “Stokların iyileşmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması için kontrollerin sıklaştırılması gereken bu dönemde, kurala uymayan yasa dışı avcılık yapanlara cezai işlem uygulanmalı ve bu uygulamaları yapan birimler tüm STK ve Kamu tarafından desteklenmelidir” ifadeleriyle açıklamalarını tamamladı.
Trol balıkçılığı
Trol balıkçılığı, balık kolonilerini gelişmiş cihazlarla tespit edip, önceden hazırlanan geniş ağlarla toplu olarak avlanmak şeklinde tanımlanıyor. Gırgır ağlarının 24 metreden sığ sularda kullanımı yasaktır. Tüm denizlerimizde 15 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında gırgır ağları ile su ürünleri avcılığı yasaktır. Bunun dışında bazı tanımlanmış bölgeler de gırgır ağı kullanımı yasaktır.