Türkiye Ve Japonya'da Afet Faaliyetlerinde İtfaiyecilerin Rolü Paneli

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile 'Türkiye ve Japonya'da Yerel Yönetimlerde Afet Risk Azaltma Faaliyetleri ve İtfaiyecilerin Rolü' konulu panel düzenlendi.

Bülent Ecevit Kültür Merkezinde düzenlenen panele Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Atar, JICA Türkiye Ofisi Başkanı Mayumi Endoh, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, İtfaiye Dairesi Başkanı Ahmet Kısa ve itfaiye personeli katıldı.

Panelde konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, modern afet yönetiminin en önemli safhasının risk yönetimi olduğunu kaydetti.

Risk yönetiminin başarılı yürütülmesinin can ve mal kayıplarının önlenmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Ekici, 'Bu aşamayı en başarılı yürüten ülke olarak Japonya örnek gösterilebilir. Japonya, afetlerden en iyi dersleri çıkararak, meydana gelmesi durumunda afetin en az zararla atlatılabilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.' dedi.

İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa ise başkanlığın yaptığı çalışmalar, yerel ve ulusal düzeyde yapılan afet yönetimi sistemi hakkında bilgi verdi.

JICA Türkiye Ofisi Başkanı Mayumi Endoh da Türkiye'nin de Japonya gibi afetlere maruz kalan bir ülke olması sebebiyle bu panelin önemli olduğuna dikkati çekti.

Endoh, 'JICA bugüne kadar Türkiye ile işbirliğini başarılı şekilde yürüttü. Şimdiye kadar 600 Türk teknik personele Japonya'daki eğitimine katkıda bulunmuştur. Türkiye'nin afetlere daha dirençli bir ülke haline gelmesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi bu eğitimlerde edindiği bilgi ve tecrübeleri diğer belediyelere yaygınlaştırmak anlamında liderlik rolü üstlenecektir.' açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA