Güney Kore, Japonya Ve ABD, Kuzey Kore'nin Denizaltı Füze Tehdidine Karşı Ortak Tatbikat Başlattı

Güney Kore, ABD ve Japonya, Kuzey Kore’nin gittikçe artan deniz altı esaslı balistik füze tasarımına karşı ortak deniz altı tatbikatı başlattı.

Üç gün sürecek olan tatbikat, Jeju adasının yakınlarında Güney Kore ve Japonya kara sularında yapılıyor. Üç ülkenin denizaltıları planlanan senaryo gereğince yüksek değerde korunan ünitelerle sanal deniz altı arayacak ve deniz altılara karşı savunma manevraları yapacak.

Tatbikata, Güney Kore’nin 4,500-tonluk Kang Gam Chan destroyeri ve bir Lynx helicopter, ABD‘nin Aegis Destroyeri USS Mc Campbell ve MH-60 anti-denizaltı helikopteri ve bir P-3 Orion devriye uçağı, Japonya’nın Sawagiri destroyeri ve bir anti-denizaltı helikopteri katılacak.

Güney Kore Deniz Kuvvetleri yayınladığı bir tebligatta, tatbikatın Kuzey Kore’den gelecek deniz altı balistik füze tehditlerine karşı üç ülkenin anti denizaltı araştırması, kimlik tespiti, ve takip kabiliyetinin geliştirilmesini hedeflediğini bildirdi.

ABD’nin Japonya’daki 7. Deniz filosu ayrı bir açıklama yaparak, tatbikatın üç ülkenin deniz kuvvetlerinin haberleşme, koordinasyon ve ortaklıklarının geliştirilmesi için yapıldığını söyledi.

Açıklamada, “Tatbikat, ortakların tattik denizcilik kabiliyetleri, işbirliğini kuvvetlendirme ve paylaşımlı şuurluluk durumunun güçlendirilmesini sağlayacak” denildi.

Güney Kore’nin Savunma Bakanlığı sözcüsü Moon Sang-gyun üç ülkenin Aralık ayında yaptığı toplantıda ortak tatbikat yapma konusunda anlaştıklarını belirterek, Japonya basınında çıkan Seul’ün kasım ayında Tokyo ile istihbarat paylaşımını kabul etmediği yönündeki haberleri yalanladı.

Kuzey Kore son yıllarda deniz altından balistik füze fırlatma çalışmalarını artırmıştı.
Kaynak: İHA