Emekli Astsubay Tasarımları İle Odunlara Renk Katıyor

Emekli astsubay Ercan Yurttaş, basit bir iş fikri ile emekliliğini fırsata çevirdi. Yurttaş, ağaç kütüklerine çiçek ve kaktüs ekerek hazırladığı natürel tasarımlarla bütçesine katkı sağlıyor.

Emekli Astsubay Tasarımları İle Odunlara Renk Katıyor
4 ay önce memleketi Bilecik’ten Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine taşınan 50 yaşındaki Ercan Yurttaş, boş vakitlerini değerlendirmek için fikir arayışına girdi. Yaklaşık 2 ay önce yapmaya başladığı odun kütüklerinin içerisine kaktüs ve çiçek ekip, nazar boncuğu, yosun ve çeşitli natürel objeler kullanarak hazırladığı tasarımlarla hızla müşteri kitlesini arttıran Yurttaş, gelirini de ciddi oranda arttırdı.

Kendine “odunlara renk veren adam” diyen Yurttaş, “Aslen Bilecikliyim, 4 ay önce Tekirdağ’a yerleştik. Buraya geldikten sonra bir arayış içerisine girdim ne yapabilirim, ne edebilirim? Hem boş vakitlerimi değiştirsin, bir de asker kökenli olduğum için erken kalkıyoruz, illa bir aktivite gerekiyor. İnternette görüyordum bunları, daha sonra yapabilir miyim, yapamaz mıyım düşüncesiyle yavaş yavaş başladım. İşte makineyi İstanbul’dan aldım getirdim. Çeşitli uçları gene İstanbul’dan getirdim. Sonra bu dükkanı tuttuk bir arkadaşla ortak, çalışmaya başladım” dedi.

Odunları özel olarak seçtiğini anlatan Yurttaş, “Sabahları odunculara gidiyorum, odunları seçiyorum, saksıları yapacağım ölçeğe uygun kestiriyorum. Sonra dükkana getiriyorum, burada işliyorum bunları. Saksı haline getiriyorum, oyuyorum içlerini değişik uçlar kullanarak. Kütüklerin içini oyuyorum, bunların içine suni çiçek, gerçek çiçek nasıl değerlendirilmek istenirse ona göre bir ortam hazırlıyorum. Yaklaşık 2 ay oldu bu işle uğraşıyorum. Herkes odun deyip geçiyor ama emeği çok. Odunu planyadan geçiriyorum ilk önce, çünkü zemine oturması lazım. Daha sonra dikeceğiniz çiçek sayısına göre veya çapına göre deliklerini açıyorsunuz. Daha sonra uç tarafları zımparadan geçiriliyor, iki kat vernik atıldıktan sonra işlenecek hale geliyor. Ondan sonra elimizdeki çiçeğe göre yapma çiçek ya da gerçek çiçek olarak ekiyorum. Üzerlerindeki yosunları ormandan meşe ağaçlarından topluyorum. Bunlar canlı yosunlardır, süs olarak kullanıyorum. İşte nazar boncuğu koyuyorum, hoş bir şekilde ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“Talep gitgide artıyor”

İşe yeni başlamasına rağmen tasarladığı saksılara talebin gitgide arttığını aktaran Yurttaş, “Tekirdağ’da bunu yapan yok, talepler yeni yeni oluşmaya başladı.

İnsanlar görmeye başladılar, etrafa bıraktıkça, dağıttıkça, hem de sosyal medya hesaplarından görenler oluyor. Mesela en son Çin’den biri aradı fiyat sordu, dedim ki kargosunu ödeyemezsiniz, ’En iyisi almayayım o zaman’ dedi.

Yani piyasaya dağıldıkça ürünler ve çeşitlendikçe, pazarı da artıyor. İlk defa geçen hafta pazara çıktım, o zaman 7-8 tane satış yaptım, ama bu dağıldıkça etrafa artacak” diye konuştu.



“Günlük 40 lira ile 300 lira arasında kazancım değişiyor”

Günlük kazancının değiştiğini belirten Yurttaş, “Günlük 2-3 tane gidiyor, 40-50 lira gibi kazanıyorum ama toplu satışlar olduğu zaman günde 200-300 lira gibi miktarlara çıkıyor kazancım. Ama şu anda zaten büyük beklentim yok, yavaş yavaş inşallah daha da artacak. İstanbul’da çiçekçilerle görüştüm, sadece boş olarak saksılardan toplu alım yapacaklar. İstanbul’da farklı yerlere örnekler bıraktım, onlardan da dönüş bekliyorum. Olursa direkt boş ağaç olarak elimde yaklaşık 300 adet var, onları vereceğim” dedi.

Tasarımlarını genellikle otantik ürünlere ilgi duyanların tercih ettiğini ifade eden Yurttaş, “Kullanım alanları olarak özellikle bayanlar salonlarına, fiskos masalarına istiyorlar. Doğal ortamdan hoşlanan, otantik ürünleri seven insanlar bunları tercih ediyorlar. Büyük kütükleri, salon girişlerine veya iş yerlerinin ve otellerin girişlerine koyabiliyorlar. Bir de ahşap kullanılarak tasarlanmış kafeler, restoranlar var, bunlar özellikle ahşap istiyorlar. Yani plastik, cam gibi ürünler yerine bunları tercih ediyorlar. Masa başında çalışan, bilgisayarda çalışan birçok insan var. Bunlarda biliyorsunuz kaktüsün radyasyonu engelleyici bir etkisi var, bunları kullanarak hem masalarına bir güzellik veriyorlar, hem de meşe ağacının içinde bulunduğu ve uzun ömürlü bir bitki olduğundan böyle değerlendiriyorlar” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA