Başbakan Binali Yıldırım: O konu kapandı

Başbakan Yıldırım, eyalet sistemi tartışmalarına ilişkin, "Başından beri MHP ile AK Parti olarak biz bu anayasa değişikliğini hazırlarken kırmızı çizgimiz olarak üniter yapıyı öngördük. Üniter devlet yapısı bizim de hassasiyetimiz, MHP'nin de hassasiyeti." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım: O konu kapandı
Başbakan Binali Yıldırım: O konu kapandı
aşbakan Binali Yıldırım, eyalet sistemiyle ilgili tartışmalara yönelik konuştu.

Beyaz TV canlı yayınında açıklamalarda bulunan Yıldırım, eyalet sistemiyle ilgili iddialara ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

'Başından beri MHP ile AK Parti olarak biz bu anayasa değişikliğini hazırlarken kırmızı çizgimiz olarak üniter yapıyı öngördük ve bu konuda herhangi bir endişeye tereddüte yer vermeyecek şekilde titiz bir çalışma yaptık. Üniter devlet yapısı bizim de hassasiyetimiz, MHP'nin de hassasiyeti. Eminim ki vatanını, milletini, bayrağını, devletini seven 80 milyon vatandaşımızın da önemsediği, hassasiyet gösterdiği bir konu. Dolayısıyla ortaya atılan bu dedikodular, tamamen kafa karıştırmaya yöneliktir. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları, bizim açıklamalarımız ve Sayın Bahçeli'nin bugünkü en son değerlendirmeleriyle mesele kapanmıştır. Zaten olmayan bir şeydir ve tamamen kapanmıştır.'

ELİMİZDE ÇEŞİTLİ ANKETLER VAR
 
Anayasa değişikliği halk oylaması öncesinde, bugün yayımlanan bir ankette, yüzde 60,8 oranında 'evet' çıkacağı yönündeki sonuçlara ilişkin değerlendirme yapması istenen Yıldırım, ellerinde çeşitli anketler bulunduğunu, kendilerinin de yaptırdığı anketler olduğunu söyledi.

PRENSİBİM VAR

Bu konuda bir prensibi olduğunu vurgulayan Yıldırım, 'Gerçek anket sandıktakidir. Sandık olacak, sayım yapılacak, anketin sonucu ortaya çıkacak. Bir seçim olsun, halk oylaması olsun, sonuçlanmadan tahminlerim olabilir ama tahminlerimi paylaşmam çünkü bu, oy verecek vatandaşlarımızın iradesine saygısızlık olur. Ben böyle görüyorum.' ifadelerini kullandı. 

Başbakan Binali Yıldırım: O konu kapandı


MİLLETİMİZE GÜVENİYORUZ

Yıldırım, ilk günden itibaren 'evet' konusunda sıkıntı olmayacağını dile getirdiğini anımsatarak, bu konuda rahat olduklarını ve millete güvendiklerini, yaptıkları işin doğru olduğunu söyledi.

Çok titiz çalışmayla milletin önüne getirilen değişikliğin milletin ufkunu açacağını, geleceğini aydınlatacağını, ekonomiyi şaha kaldırarak yeni iş imkanları sağlanacağını ve terörle mücadelede Türkiye'nin daha güçlü hale gelerek bölgesel sorunlardaki etkinliğinin daha da artacağına dikkati çeken Yıldırım, böyle bir değişikliğe milletin olumsuz bakmayacağından emin olduğunu vurguladı.

FAZLASI BALLI BÖREK

'Anket sonuçlarından yüzde 60,8 çıkması size ne düşürdürdü? şeklindeki soruya ise Yıldırım, 'Allah ne verdiyse. Milletimiz neyi takdir ederse iyi bir şey tabii. Ne kadar fazla olursa o kadar güzel. Buradaki esas şudur, 50 artı 1'dir. Bu işin meşruiyeti 50 artı 1 'evet'se 'evet' kazanmıştır. 50 artı 1 'hayır'sa 'hayır' kazanmıştır. Fazlası ballı börek. Fazlasından bir ziyanı yok.' diye cevap verdi.

BENİM AÇIMDAN ÇOK NET


Başbakan Yıldırım, sahayı gördüğünü ve iki aydır vatandaşlarla iç içe olduğunu dile getirerek, 'Fotoğraf benim açımdan çok net.' ifadelerini kullandı.

Referandum sürecinin nasıl geçtiğinin sorulması üzerine Yıldırım, gayet coşkulu geçtiğini ve vatandaşı çok istekli ve heyecanlı gördüğünü söyledi. Vatandaşların kendilerine güç verdiğini ifade eden Yıldırım, meydanlardaki yankıların halk oylaması için çok ciddi moral olduğunu, bunun meyvelerini Pazar günü toplayacaklarını belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım: O konu kapandı

BAŞBAKAN'DAN SANDIK ÇAĞRISI

Kararsızlarla ilgili soruyu Yıldırım, 'Bana göre vatandaşlardan kararını vermeyen yok. Herkes kararını verdi. Kararını paylaşanlar var. Kararını paylaşmayanlar var ama bu 'karar vermediler' anlamına gelmez. Vatandaşlarımız Pazar günü sandığa gitsinler. Vatandaşlık görevini yapsınlar. 18 tane anayasa değişikliği yapıldı. Bunların bir kısmı halk oylamasına gitti, bir kısmı gitmedi.' diyerek yanıtladı.

TÜRKÇE'Yİ DE ÖĞRENDİLER

Anayasa değişikliği halk oylamasının dünyanın gündeminde olduğuna işaret eden Yıldırım, 'Almanya'da, İsviçre'de Türkçe gazete çıkarıyorlar. Başlığı da 'Hayır', 'Diktatörlüğe Hayır', 'Tek Adamlığa Hayır'. Zavallılar bir de Türkçe öğrenmek mecburiyetinde kaldılar. Bu kadar zahmete ne lüzum var? Sizden oy istemiyoruz. Kendi memleketinizin işlerine bakın. Bizim işimize ne burnunuzu sokuyorsunuz?' diye konuştu.

BEDELİNİ ÖDERLER


Başbakan Yıldırım, 'evet'in ne anlama geldiği yönündeki soruyla ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:

'Evet, 'evet' anlamından çok daha fazlasını ifade ediyor. Burada iki yönlü kampanya var. Birinci kampanya, 'evet' kampanyasının amacı, hedefleri belli. Türkiye'nin geleceğini garanti altına almak. Teröre karşı, ekonomik krizlere karşı garanti altına almak, darbe, muhtıra gibi devlet içindeki paralel yapılanmalara karşı geleceğimizi garantiye almak. 'Evet'in anlamı, esas itibarıyla bu.

PKK DA HAYIR DİYOR

'Hayır'ın anlamı ne? 'Hayır'ın anlamını çözmek için kimin söylediklerine bakalım. PKK terör örgütü 'hayır' verin diyor. Kandil'den bağırıyor, 'hayır' çıkmalı aksi halde biz biteriz. Bu gayet açık, değil mi? 'Evet' çıkarsa bize hayat hakkı yok. Türkiye, daha güçlenecek ve terörle mücadelesine artık gündeminden düşürecek.'

Başbakan Binali Yıldırım: O konu kapandı

15 TEMMUZ'DA PKK TALİMAT VERDİ


15 Temmuz akşamı Kandil'den sahadaki teröristlere, 'Askerlere saldırmayın' anonsları yapıldığını ifade eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'16 Temmuz sabahı tekrar bir anons, 'Darbe başarısız oldu, saldırı serbest, ateş serbest.' Bu terör örgütleri birlikte çalışıyor. Bunlar aynı vücudun iki kolu, iki eli gibi. Bunları yöneten tek merkez var. Bu merkez de Türkiye'nin dostu değil, iyiliğini isteyenler değil. 'Türkiye iç meseleleri ile uğraşarak enerjisini tüketsin. Türkiye gelişmesin, büyümesin' hedef budur. FETÖ her gün bir dedikodu, milleti endişeye sevk edecek haberler yayıyorlar. Amaç taraftarlarına moral vermek, milleti huzursuz etmek. 'Acaba bir şey olacak mı?' diye sürekli huzursuz, tedirgin olmalarını sağlamak. Milletimiz rahat olsun.

BEDELİNİ ÖDERLER


Milletimiz 15 Temmuz'da görevini yaptı. Sokağa indi, bayrağı düşürmedi, ezanları dindirmedi ve vatanı hainlere teslim etmedi. Şimdi artık görev bizim. Biz onların rahatı için uyanık kalmaya mecburuz. Milletimiz rahat etsin, bir daha çılgınlık yapmaya kalkan olursa, en ağır şekilde bedelini öder ama sonucunu da bilmesi lazım.'

TEK ADAM ELEŞTİRİLERİ

Başbakan Yıldırım, 'Tek adamlık meselesi konuşuluyor, tek adamlık nereden kaynaklandı?' sorusu üzerine, tek adam meselesinin çok işlendiğini söyledi.

Bugüne kadar hiçbir ülkede iki cumhurbaşkanı, belediye başkanı ve iki muhtar olmadığına işaret eden Yıldırım, 'Demokrasi ile yönetilen her ülkede tanımlanmış bir göreve bir tane insan getirilir. Bizde var, bizde çift başlılık var. Çift başlılık, bizde sorunun kaynağını oluşturuyor.' dedi.

Cumhurbaşkanı ve başbakanlar arasındaki krizlere de değinen Yıldırım, 1946'da ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile dönemin Başbakanı Recep Peker arasında atamalar ve ülkenin yönetimi konusunda anlaşmazlık yaşandığını hatırlattı.

Söz konusu anlaşmazlık sonucunda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu tarihten itibaren ilk devalüasyonu gördüğünü ve Türk parasının dolar karşısında değer kaybettiğine dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

'Tek parti dönemi, ikisi de aynı partinin elemanı. Üstelik cumhurbaşkanı da aynı zamanda parti başkanı. En yakına gelelim. 2001'de cumhurbaşkanı kim? Ahmet Necdet Sezer. Başbakan kim? Merhum Bülent Ecevit. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, MGK'da Bülent Ecevit'e anayasa kitapçığını fırlattı. Ecevit'in kafasına vurmadı ama milletin kafasına balyoz gibi indi. 2001 krizi oldu. 23 banka battı, Türkiye'nin zararı 50 milyar dolar. Daha sonra onu AK Parti ödedi, faizleriyle 638 milyar lira ödedi. Nereye kadar? 2011'e kadar. Türkiye'nin bugün milli geliri 11 bin dolar, 14 bin dolar olacaktı. Kim kaybetti? Millet kaybetti.'