Çavuşoğlu Berlin'de (2)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ''Almanya eleştirirken bir sorun yok ama biz Almanya'yı eleştirirken bir soru işareti oluşabiliyor. Burada bir farklılık görüyoruz'' ''Her şeyden önce Cumhurbaşkanı'nın nerede miting yapacağı belli değil. O yüzden Köln hiçbir zaman seslendirilmedi. Ama bu konu gündeme geldi. Nerede olabileceğine dair Sigmar Gabriel'in de bazı düşünceleri oldu. Henüz tarihi belli değil'' ''Almanya'da yaşayan Türklere yönelik değişik devlet kurumlarının sistematik baskısı var. Yani NSU davasındaki kişilerin ötesine geçti bu baskı. Esasen bu çok rahatsız edici''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya ve Türkiye'nin birbirine saygı duymak durumunda olduğunu söyledi.

51. Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı'nda Türkiye standını ziyaret eden Çavuşoğlu, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Referandum için tüm kampanya sürecinin Almanya'daki kanunlar çerçevesinde hazırlanan mitingler olduğunu belirten Çavuşoğlu, ''Cumhurbaşkanımız dahil olmak üzere başbakan ve bakanlar, diğer tüm yetkililer Almanya'ya karşı olumlu bir düşüncedeler. Toplantıların seçimler öncesi gerçekleştirdiğimiz toplantılardan bir farkı yok.' dedi.

Çavuşoğlu, Türk siyasetçilerin, Alman içişlerini tartışma ya da Türkiye'deki konuları Almanya'ya taşıma niyetinde olmadığını dile getirerek, 'Referandum nedeniyle herhangi bir siyasetçi burada kendini ifade etmek isteyebilir. Almanya'nın demokratik bir ülke olduğunu farz ediyoruz.'' diye konuştu.

- ''Deniz Yücel'in serbest kalma meselesi hukukun konusu''

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de tutuklanan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in serbest bırakılıp bırakılmayacağı sorusuna, bunun hukuki bir mesele olduğu yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, ''Hukuki bir konu bu. Serbest kalıp kalmayacağı hukuka bağlı, siyasilere ve gazetecilere bağlı değil. Kendisi gazetecilikten dolayı tutuklanmadı. Türkiye'de hukuki bir süreç söz konusu. Bize göre gazeteciler hukuk karşısında sadece gazeteci oldukları için dokunulmazlık kazanmazlar. Sorumluluk taşırlar. Ben bir bakanım hukukçu değilim. Türk hukukuna bağlı serbest kalması.'' ifadesini kullandı.

Almanya'nın Türkiye'deki her gelişmeyle ilgili demokratik standartlar, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konularında açıklama yapma ihtiyacı içinde olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, ''Herhangi bir ülke tabii ki başka ülkeleri eleştirebilir. Almanya eleştirirken bir sorun yok ama biz Almanya'yı eleştirirken bir soru işareti oluşabiliyor. Burada bir farklılık görüyoruz. Her politikacı, basın tamamıyla, yerel yönetimler, çok sert, negatif, haksız şekilde Türkiye'ye yönelik tutumlar ortaya koymakta. İslamofobik tutum ortaya koymakta. Bunlar kabul edilebilir değil. Eleştiri tamam, yorum tamam ama Türkiye'ye yönelik İslamofobik eğilimler, popülizm ciddi tehlikeli. Bunlar düşmanlığı arttıracak eylemleri, ayrımcılığı besler. Hoşgörüsüzlüğü artırır.'' diye konuştu.

- ''Almanya'yı düşman olarak görmüyoruz''

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Türkiye'nin Almanyayı düşman olarak görmediğinin altını çizerek, ''Biz bir müttefik olarak görüyoruz Almanya'yı. İncirlik Üssü'nü Alman uçaklarına açmış durumdayız. Sadece güvenlik açısından değil Almanya-Türkiye ilişkilerinin önemi.' dedi.

İki ülke arasında turizm alanında birincil düzeyde ticari bağlantıların var olduğuna, Almanların en çok ziyaret ettiği ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, 'Biz burada düşmanca tutumlar içerisinde değiliz, aynısını Almanya'dan beklemekteyiz.'' değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Almanların Türkiye’ye gelmemesi için hiçbir sebep yok. Türkiye, Almanya kadar güvenli Almanlar için. En iyi otellere, en iyi turistik imkanlara sahip. Bilindiği üzere Türkiye'nin kültürel zenginliği ve misafirperverliği çok tanınan ve bilenen unsurlar. Almanya'daki tüm dostlar Türkiye'ye geldikten sonra biliyoruz ki, tatillerini de çok iyi geçiriyorlar, memnun kalıyorlar. Almanlarla karşılaşıyorum ve görüşüyorum. Henüz bir şikayet almadım.'

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhtemel Almanya etkinliği

Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da yapacağı olası etkinlik konusunun da gündeme geldiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

''Her şeyden önce Cumhurbaşkanın nerede miting yapacağı belli değil. O yüzden Köln hiçbir zaman seslendirilmedi. Ama bu konu gündeme geldi. Nerede olabileceğine dair Sigmar Gabriel'in de bazı düşünceleri oldu. Henüz tarihi belli değil. Elbette Cumhurbaşkanımız, Almanya'ya vatandaşlarımızla buluşmak için geldiği zaman gerekli her türlü tedbiri doğal olarak alacaklarını da bana söylediler. Sigmar Gabriel’in böyle bir ortamda bunu söylemesi de gayet olumlu.''

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Almanya konusunda yaptığı açıklamayı da değerlendiren Çavuşoğlu, ''Bir devlet adamı olarak, biraz önce anlatmaya çalıştığım Almanya'daki bu iptaller ve baskılardan dolayı bir tepki olarak, 'Ben de gelebilirim' dedi ki; bence tam da bir devlet adamına yakışır bir tavırdır. Kendisini kutluyoruz. Burada Türklere yönelik baskının ve burada yapacağımız toplantıların engellenmeye çalışılmasından dolayı bunu söyledi. Elbette iki lider birlikte gelirse ne ala olur. Bu da esasen birlik ve beraberlik için, milli duruş için güzel sembolik bir ziyaret, buluşma olur diye düşünüyorum.'' dedi.

- ''Almanya’da yaşayan Türklere yönelik değişik devlet kurumlarının sistematik baskısı var''

Dışişleri Bakanı, bugünkü görüşmenin bundan sonraki süreçte ilişkilerin daha olumlu bir atmosferde sürdürülmesi için kararlılık göstergesi olduğunu ifade ederek, karşılıklı iradenin bulunduğunu, öte yandan bunun uygulamada da görülmesi gerektiğini kaydetti.

Almanya'da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasını, Sigmar Gabriel'in gündeme getirdiğini aktaran Çavuşoğlu, ''Ben ilaveten şunu söyledim. NSU davasında bireyler de var. Bu bireylerin bazı destekler aldıkları da görülüyor. Ama şu anda, Almanya'da yaşayan Türklere yönelik değişik devlet kurumlarının sistematik baskısı var. Yani NSU davasındaki kişilerin ötesine geçti bu baskı. Esasen bu çok rahatsız edici. Biz de bunu gündeme getirdik. Kimse bizim Türklerle Almanya vatandaşı olsun olmasın bağımızı koparamaz, koparmaması da lazım. Ama buna yönelik sistematik politikalar var.'' diye konuştu.

Çavuşoğlu, Alman mevkidaşına bundan sonra hangi bakan ve siyasetçinin referandum çalışmaları konusunda takvimi olduğu bilgisinin verildiğini, zamanı geldiğinde bunun basınla paylaşılabileceğini ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’de tutuklu turistler olduğunu iddia eden bir gazeteciye yönelik olarak, ''Türkiye'de turistlerin sanki tutuklandığı gibi bazı haberler kara propagandadır. Sizi de buna dahil etmek lazım. Hemen hemen 40 milyon turist gelmekte ve kimse tutuklanmamakta. Şayet hukuku ihlal etmediyse. Sizin ülkenizde de birileri kanun ihlal ederse? Bütün bunlar kara propagandadır. Herkes eğlenmekte, güzel vakit geçirmekte Türkiye’de. Bu kara propagandalar bunlar hiçbir şekilde sizin de çıkarınıza değil.'' dedi.

(Bitti)
Kaynak: AA