Eğitimlerini Tamamlayan Koruyucu Aileler Sertifikalarını Aldı

Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından verilen koruyucu aile eğitimlerini tamamlayan 70 aileye sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Yunusemre ilçesinde bir otelde düzenlenen sertifika programına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Nusret Soylu, konuşmasına ailelere, çocuklara kapılarını açtıkları için teşekkür ederek başladı.

Türkiye'de çocuk hizmetleri ve çocuk politikası alanında önemli ilerlemelerin kaydedildiğini söyleyen Soylu, 'Daha önce koğuş parkı denilen dikey büyüme sistemi ile yurt ve yuvalarda çocukların bakımı sağlanırdı. Hükümetimizin bu konuya gösterdiği ilgi kapsamında biz aile odaklı çalışmalara özellikle çocukları koruma altına almadan sadece ekonomik gerekçeden kaynaklanan bir sıkıntı var ise bunlara anne, babalarının yakınlarının yanında bakımını gerçekleştirecek bir sistem geliştirdik. Bu sistemin adı Sosyal Ekonomik Destek Sistemi. 2016 yılı itibariyle 137 bin çocuğumuz koruma altına alınmadan ailelerinin yanında destek verilmiştir.' dedi.

Yapılan her türlü çalışmaya karşın bazen elde olmayan sebeplerden dolayı çocukların koruma altına alınabildiğini belirten Soylu, bu tür durumlarda sistemin koruyucu aileleri harekete geçirmek olduğunu belirterek şöyle konuştu:

'Biz bugün Türkiye'de 5 bin 33 çocuğumuzu koruyucu ailelerin yanında bulundurarak bakımını sağlıyoruz. İkinci bakım sistemimiz de koruyucu ailedir. 2000'li yıllarda bu sayı 500 iken bu gün 5 bin 33 sayısı ile 10 katına ulaştı. Çocukların bakımlarının profesyonel şekilde yapabilmesi için ailelerin eğitimli olması gerekiyor. Bu eğitim sertifika töreni ile bir arada bulunuyoruz. Bugün 5 bin 33 ailenin içinde 130 ailemiz 135 çocuk ile Manisa'da. Manisa bu anlamda çok önemli bir mesafe kaydetti. Daha önce 17 olan koruyucu aile sayısı bugün 135'e çıktı. Koğuş bakım sistemini kapattılar, geriye kalan 96 çocuğumuz da Manisa'da çocuk evlerinde bakım altında. Bunlar da kendilerine kucak açacak koruyucu aileler beklemektedir.'

Vali Mustafa Hakan Güvençer de sosyal hizmet alanında son 15 yıldır mesafe alındığını belirterek, 'Burası bir şehzade sancağı, koruyucu aile hizmetleriyle Manisa Türkiye'de örnek, önder lider illerden biri. Bu konuda sizlerin büyük katkısı var. Sizlere ne kadar teşekkür az.' diye konuştu.

Programda, Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan'ın yaptığı konuşma sonrasında eğitimlerini tamamlayan 70 koruyucu aileye protokol üyeleri tarafından sertifikaları verildi.

Programa, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer'in eşi Fatma Dilek Güvençer ve koruyucu aileler katıldı.

Kaynak: AA