Bulgaristan Cumhuriyeti Ulusal Günü

Beşiktaş'taki Bulgaristan Başkonsolosluğunda resepsiyon verildi Bulgaristan İstanbul Başkonsolosu Angelov: 'Ülkelerimizi ziyaret eden yüz binlerce turistin, en iyi elçi olduklarına inanıyorum. Bölgede huzur ve refah getirmek için ilişkilerimizi güçlendirerek daha yararlı bir şekilde geliştiriyoruz' İstanbul Vali Yardımcısı Gültekin: 'Binlerce yıldır aynı coğrafyayı paylaşan, orta değerlere ve kültürlere sahip olan toplumlar olarak bizler dünya barışına katkı sağlamak adına önemli bir duruş sergilemekteyiz'

Bulgaristan Cumhuriyeti Ulusal Günü dolayısıyla Beşiktaş'taki Bulgaristan Başkonsolosluğunda resepsiyon verildi.

Bulgaristan İstanbul Başkonsolosu Angel Milev Angelov, resepsiyonda yaptığı açıklamada, bugünkü Bulgaristan'ın, Avrupa Birliği üyesi olarak Balkanlar'da iyi komşuluk ilişkileri, bölgede ise barış ve istikrarlılık için tam bir temel olduğunu söyledi.

Türkiye ile yararlı ve iyi komşuluk ilişkilerinin son yıllarda dinamik bir şekilde gelişmekte olduğunu vurgulayan Angelov, şöyle konuştu:

'21. yüzyılın en büyük sorunlarından biri mülteciler. Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan arasında geçen sene Kapitan Andreevo Sınır Kapısında kurulan güçlü koordine merkezi, bölgede ve dünyada olumlu sonuçların yalnız ortak çabalarla yapılabileceğine tam bir örnek oldu. Ülkelerimizi ziyaret eden yüz binlerce turistin, en iyi elçi olduklarına inanıyorum. Bölgede huzur ve refah getirmek için ilişkilerimizi güçlendirerek daha yararlı bir şekilde geliştiriyoruz.'

- 'Son dönemde enerji alanında güzel adımlar atıldı'

İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ise Bulgaristan ile Türkiye arasındaki dostluk ve iyi ilişkilerin ortak coğrafya ve hedefler çerçevesinde günümüze kadar geldiğini ve önemli bir seviyeye ulaştığını söyledi.

Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ekonomik ve ticari faaliyetlerin 3 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını ifade eden Gültekin, 'Bu hacmin coğrafi yakınlık ve kültürel ortaklık göz önüne alındığında çok daha ileri seviyelere gelme potansiyeli olduğuna inanmaktayız. Esas amacımız bu potansiyeli harekete geçirerek ülkelerimizin ve halklarımızın mutluluk ve refahına katkıda bulunmaktır. Bu çerçevede son dönemde enerji alanında güzel adımlar atıldı. Binlerce yıldır aynı coğrafyayı paylaşan, ortak değerlere ve kültürlere sahip olan toplumlar olarak bizler dünya barışına katkı sağlamak adına önemli bir duruş sergilemekteyiz.' ifadelerini kullandı.

Balkanlar'da barış ve istikrarın egemen olmasının, hem Türkiye hem Bulgaristan hem de bütün Balkan milletlerinin geleceği ve huzuru açısından önemli olduğunu belirten Gültekin, aynı zamanda Karadeniz Ekonomik İşbirliği gibi bölgesel örgütlerle de Bulgaristan'la yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

İkili ilişkilerde yaşanan olumlu gelişmelerin, iş birliğinin daha geniş alanlara yayılmasının ve iki ülke halkına karşılıklı yarar sağlanmasının ortak istekleri olduğunu vurgulayan Gültekin, şöyle devam etti:

'Türkiye ile Bulgaristan arasındaki tarihe dayanan güçlü ilişkilerinin her anlamda çok daha ileri seviyelere ulaşması konusunda gerekli adımları atmaya hazır olduğumuzu bir kez daha yinelemek istiyoruz.'

Resepsiyona ayrıca eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan da katıldı.
Kaynak: AA