Belediyelerden ATO'nun Düzenleyeceği Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'ne Destek

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, 28-29 Nisan tarihlerinde Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin düzenleneceğini kaydederek, “Ekonomiyi ayakta tutmak ve kültürel zenginliklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak için önemli bir görev üstleneceğiz” dedi.

Belediyelerden ATO'nun Düzenleyeceği Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'ne Destek
ATO Başkanı Gürsel Baran, Başkan Vekilleri Mustafa Deryal ve Mehmet Aypek, Yönetim Kurulu Üyeleri Ülkü Karakuş, Musa Beşparmak ve Ziya Kemal Gazioğlu, Ankara’nın ilçe belediye başkanları ile ATO Toplantı Salonu’nda bir araya gelerek Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi çalışmalarını ele aldı. ATO Başkanı Gürsel Baran, toplantıda yaptığı konuşmada Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ni toplumda farkındalık ve kamuoyu oluşturmak amacıyla düzenlediklerini bildirdi. Coğrafi işaretlerle yöresel ürünlerin geleneksel özellik ve kalitelerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasının sağlandığını kaydeden Baran, “Coğrafi işaretli ürünlerle bir yandan kültürel mirası koruyacağız, diğer yandan da katma değer sağlayarak ekonomimizi güçlendireceğiz” dedi.

Baran, coğrafi işaretin yöresel ürünlerin geleneksel özellik ve kalitelerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağladığını, ürünlere marka değeri ve ekonomik değer kazandırdığını ifade ederek, “28-29 Nisan tarihlerinde düzenleyeceğimiz Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’yle ekonomiyi ayakta tutmak ve kültürel zenginliklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak için önemli bir görev üstleneceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin kültürel birikim olarak zengin bir coğrafyada bulunduğuna dikkat çeken Baran, “Ülkemizde 2 bin 500’ün üzerinde coğrafi işaret alabilecek ürünümüz var” dedi.

Coğrafi işaretli ürün sayısının artmasıyla Türkiye’nin ihracat potansiyelinin yükseleceğini, bunun da ekonomiye önemli katkı sağlayacağını söyleyen Baran, “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi, Ankara’nın ilçelerine has ürünlerinin tanıtılmasıyla kente ekonomik katkı sağlayacak” diye konuştu.

Baran, coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki tahmini pazar büyüklüğünün 200 milyar doları aştığını da sözlerine ekledi.

Toplantıda ATO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülkü Karakuş da zirve hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Dört mevsimi yaşayan Türkiye’nin endemik türler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu belirten Karakuş, “Endemik türlerin katma değerli hale getirilmesi zorunluluğu var” ifadelerini kullandı.

Karakuş, iki gün sürecek zirvede 18 farklı oturumda 40’dan fazla konuşmacının yer alacağını belirterek, “Coğrafi İşaretli Ürünler pazarına hitap eden fuar ile de bir ilki gerçekleştirerek, özellikle Ankara’nın ilçelerinin ürünlerinin ticarileşmesi için zemin oluşturacağız” dedi.



ATO 81 ile ev sahipliği yapacak

Karakuş, Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nde sunuculuğu Mesut Yar’ın yapacağını, 18 farklı oturumda Kadir Çöpdemir, Ayhan Sicimoğlu, Cem Seymen ve Rafet İnce gibi ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu 40’a yakın uzman konuşmacının yer alacağını bildirdi. Karakuş, fuarda da ATO olarak 81 ile ev sahipliği yapacaklarını kaydetti.

Toplantıya Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş, Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan, Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Ünal, , Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven, Kızılcahamam Belediye Başkan Danışmanı ve Genel Koordinatör İhsan Taşer ve Kızılcahamam Belediyesi Projeler Koordinatörü Ali İhsan Kayabaşıoğlu katıldı.

Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan, Ayaş domatesi için coğrafi işaret çalışması başlattıklarını, Ayaş dutu için de coğrafi işaret alabileceklerini söyledi.



Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan ise Ankara armudu ve Çubuk turşusuna ilişkin detaylı bilgiler verdiği konuşmasında coğrafi işaret başvuru çalışmalarından bahsetti.

Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut da, Haymana’dan çıkan jeotermal suyun içilebilmesinin yanı sıra çeşitli hastalıklarda tedavi amacıyla kullanılabileceğine dair bilimsel belgeleri bulunduğunu söyledi.

Turgut, Haymana jeotermal suyunun niteliği itibariyle dünyada sayılı jeotermal sularından biri olduğunu kaydetti.

Kaynak: İHA