Nevruzun Resmi Bayram Olarak Kutlanması Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, nevruzun resmi bayram olarak kutlanması yönünde TBMM Başkanlığına kanun teklifi sundu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, nevruzun resmi bayram olarak kutlanması için kanun teklifi hazırladı.

Tanrıkulu tarafından hazırlanan '2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Başkanlığına sunuldu.

Kanun teklifinin gerekçesinde Ortadoğu ve Mezopotamya bölgesinde yaşayan halkların, asırlardır mevsimsel dönüşün yaşandığı, doğanın yeniden uyandığı 21 Mart gününü törenlerle, şenliklerle kutladığı belirtildi.

Ortadoğu ve Mezopotamya halklarının 'noruz, newroz, navruz, nowruz ve naurız' gibi isimlerle adlandırdığı nevruzun 'yeni gün' anlamına geldiği ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

'Nevruz, sert kış ikliminin çetinleştirdiği yaşam koşullarından sıyrılıp bahara kavuşmak, halkların doğayla mücadeleden ortak başarıyla çıkışına işaret eder. 21 Mart günü, her türlü husumetin, sıkıntının, karamsarlığın bir kenara bırakıldığı, aydınlık bir gündür. Türkiye'de etnik aidiyet gözetmeksiniz tüm halklar, 21 Mart'ı bir bayram olarak kabul etmektedir. Ortadoğu'daki pek çok ülkede 21 Mart resmi bayram olarak kutlanmaktadır. Ülkemizdeki tüm halkların bayram olarak kutladığı bu günün Türkiye'de de resmi bayram ilan edilmesi, simgesel olarak büyük anlam taşımaktadır. Gerek geçmişteki 21 Mart kutlamalarında yaşanan üzücü hadiselerin hafızalarda bıraktığı acı hatırayı bir nebze olsun gidermek, gerekse ilkbahara kavuşan insanların şenliğini resmi olarak tanımlamak, toplumsal barış ve uzlaşı için de atılmış önemli bir adım olarak görülecektir.'
Kaynak: AA