Küresel Lüks Tüketim Ürünleri Raporu

Rapora göre, geçen yılı yüzde 4 büyüme ile yaklaşık 1,08 trilyon avro ile kapatan lüks tüketim pazarında tüketici harcamaları, lüks seyahat, yiyecek ve sanat eserleri gibi yeni ve çok daha kişisel harcamalara kaydı Eticaret, yüzde 7'lik pazar payı ile büyüme açısından lider perakende kanalı oldu Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Nadir: '2020 itibarıyla kişisel lüks pazarının 280285 milyar avro olmasını bekliyoruz'.

Küresel lüks ürünler endüstrisinin önde gelen danışmanlık şirketi Bain & Company'nin İtalyan Lüks Mal Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma iş birliğiyle hazırladığı 15. Küresel Lüks Tüketim Ürünleri Raporu'na göre, geçen yılı yüzde 4 büyüme ile yaklaşık 1,08 trilyon avro ile kapatan lüks tüketim pazarında tüketici harcamaları kişisel harcamalara kaydı.

Bain & Company, 15. Küresel Lüks Tüketim Ürünleri Raporu'nu açıkladı.

Rapora göre, lüks tüketim pazarı 2016 yılını yüzde 4 büyümeyle yaklaşık 1,08 trilyon avro ile kapattı. Tüketici harcamaları lüks seyahat, yiyecek ve sanat eserleri gibi yeni ve çok daha kişisel harcamalara kaydı.

2016 yılındaki yüzde 4 büyümeye, yüzde 8’lik büyüme ile önemli bir katkı yapan lüks otomobil satışlarına dikkat çekilen rapora göre, jeopolitik olarak küresel belirsizliklerin çokça yaşandığı bir ortamda, kişisel lüks malları pazarı istikrarlı bir tablo çiziyor.

Küresel lüks pazarı yeni düzene alışırken, özellikle bazı döviz kurlarında yaşanan hareketlilik 2016 yılı harcamalarını da doğrudan etkiledi. Rapora göre, Brexit, ABD başkanlık seçimleri ve Avrupa’daki terörizmin tüketici güveni ile turizm hareketlerine önemli etkisi oldu.

Çinli tüketicilerin küresel lüks pazarına yaptığı katkı, geçen yıla oranla 1 puan azalarak yüzde 30 olarak gerçekleşirken, güçlenen dolar ve zayıflayan iç tüketime bağlı olarak azalan turizm hacmi nedeniyle Amerika’daki lüks markalar 'bocalamaya' devam ediyor.

- Lüks tüketim harcamaları

Rapora göre, Çin iç pazarında lüks harcamaların artması, Çinli turistlerin özellikle Avrupa alımlarındaki düşüşünü telafi etmeye yetmedi.

Fiyat farklılıkları, düşük hizmet kalitesi ile alışveriş deneyimi gibi yerel faktörler, Çinli tüketicilerin içeride gerçekleştirdikleri alımları ve buna bağlı olarak toplam lüks tüketim harcamalarını düşürdü.

Büyüyen Çin orta sınıfı yardımıyla lüks tüketim harcamalarının ve bunun toplam kişisel lüks ürünleri tüketimine olan katkısının uzun vadede artması bekleniyor.

Avrupa’da turistlerin yaptığı lüks harcamalar azalırken, yerel harcamalar Avrupa’daki kişisel lüks harcama performansını yüzde 1 artırdı. İngiliz poundunun değer kaybetmesi İngiltere’deki turistik harcamaları yükseltti. Almanya ve Fransa ise terörizmden olumsuz yönde etkilendi. İspanya ve Kuzey Avrupa ise tehlike riskinin az olacağı algısı ile daha iyi bir performans sergiledi.

Amerika pazarı sabit kurlarla yüzde 2’lik düşüş kaydederek iniş çıkışlı bir performans gösterdi. Güçlenen dolar ve zayıflayan iç tüketime bağlı olarak azalan turizm hacmi nedeniyle Amerika’daki lüks markalar zorlanmaya devam etti.

Latin Amerika’da lüks tüketiciler daha çok içeride harcama yapmaya odaklandı. Bu durum Brezilya’nın toparlanmasına, Meksika’da iyi geçen bir yılın 2017'de de devam etmesine yardımcı oldu. Kanada ise lüks harcamalar konusunda istikrarlı bir tablo çizdi.

Hong Kong ve Macau’da, sabit kurlarla yüzde 15 düşüş oldu. Geçen yıl MERS virüsü ile ilgili yaşanan endişeler nedeniyle Çin’deki akış yüzde 13 artış ile Güney Kore’ye doğru yöneldi.

Güneydoğu Asya genelinde sabit kurlarla yüzde 3’lük artış kaydedildi. Singapur ise Çin’in en büyük 2. ve 3. şehirlerindeki harcamaları kendine çekti. Çinlilerin yaptığı harcamalar, Tayland ve Malezya’nın da performansını artırdı.

- E-ticaretteki büyüme dikkati çekiyor

15. Küresel Lüks Tüketim Ürünleri Raporu'na göre, geçen yıla kadar büyümeye devam eden dünya perakende sektörü, oyuncuların mağaza kapatmaları ile ciddi bir yavaşlamaya girişin ilk sinyallerini verdi.

Bu duruma rağmen 2016’da eriştiği yüzde 7’lik pazar payı ile küresel olarak ABD ve Japonya’dan sonra üçüncü en büyük pazar olan e-ticaret, büyüme açısından lider perakende kanalı ve lüksün geçirdiği dijital devrimin lokomotifi oldu.

İndirimli lüks ürünler, kişisel lüks ürünler pazarının yüzde 35’ten fazlasını temsil ediyor. Buna karşılık fabrika fiyatına satış mağazaları, pazarın yüzde 30’unu oluşturuyor.

Tüketicilerin ısrarla harcadığı paranın karşılığını talep etmesi ile bu rakamların artması bekleniyor. Lüks markaların stratejik davranıp, mağazalardaki indirim oranlarını düşürerek outlet kanalını yönetmeleri halinde bunun karşılığını görmeleri mümkün olacak.

Markadan markaya değişiklik gösterse de sadece güzellik ürünleri tarafından yenilgiye uğrayan hafif aksesuarlar ve mücevherler, her zaman iyi iş yapmaya devam ediyor.

- 'Markalar yeni değişim stratejilerini devreye almalı'

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir, küresel lüks pazarının artık doygunluk noktasına eriştiğini, bu nedenle markaların başarılarını devam ettirebilmek için yeni değişim stratejilerini devreye almaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Dijitalleşmenin küresel lüks pazarı üzerindeki etkisi büyük. Yeni markalar, pazara girişlerin kolaylaşmasıyla birlikte köklü oyuncularla doğrudan rekabete girebiliyorlar. Bu da doğal olarak yerleşik markaların pazar payı yitirme endişelerini tetikliyor ancak gelecek vadeden bu genç markalar gibi düşünmeleri halinde, köklü markaların önlerinde büyük fırsatlar var.'

2020 itibarıyla kişisel lüks pazarının 280-285 milyar avro olmasını beklediklerini aktaran Nadir, 'Tüketiciyi dijital ve fiziki kanalların hepsinde yakalamak olarak tanımlanabilecek Omnichannel alışveriş modelini uygulayan, müşteriyi daima ilk sıraya koyan markaların yükseleceğini, geride kalanların ise maalesef pazar payı kaybedeceğini şimdiden söyleyebiliriz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA