Kaya Açıklaması 'Yerli Enerji İçin, Yerli Üretim Şart'

ABK Çeşme RES Koordinatörü Erman Kaya, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmada Türkiye’nin son 10 yıl içinde büyük ve önemli yol kat ettiğini belirterek, bu süreçte teknik ekipmanların Türkiye’de üretilmesi gerekliliğinin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

Kaya Açıklaması 'Yerli Enerji İçin, Yerli Üretim Şart'
Yaklaşık 11 milyon TL tutarında maliyeti olan 3 megavatlık bir rüzgar türbininin yüzde 40’ının Türkiye’de üretildiğini, geri kalan yüzde 60’lık kısmının ise yurt dışından ithal edildiğinin altını çizen Kaya, yurt dışına giden sermayeyi ülke içinde tutmanın tek yolunun, ithal edilen ürünleri Türkiye’de üretmekten geçtiğini kaydetti.

Genel olarak jeneratör ve parçaları imalatının halen yurt dışından ithal edildiğini belirten Kaya, üstelik jeneratörlerin dişli gibi bazı küçük parçalarının önce Türkiye den ihraç edildiğini, ardından da jeneratör olarak tekrar ithal edildiğini dile getirdi.

Türkiye’nin 10 bin megavat denizde, 38 bin megavat karada olmak üzere; toplam 48 bin megavat rüzgar potansiyeli bulunduğunu ve bu potansiyelin sadece 5 bin megavatının kullanıldığını dile getiren Erman Kaya, “Daha elimizde kullanmamız gereken yaklaşık 40 bin megavatlık bir potansiyelimiz bulunuyor. Bu da yeni yatırımlar ve yeni türbinler anlamına geliyor. Bu yatırımlar yapılırken kullanacağımız türbinlerin yüzde yüz yerli olması, hem milyarlarca doların ülkemizde kalmasını sağlayacak; hem de büyük bir istihdam kapısı açacaktır” diye konuştu.



“Daha büyük türbinler yapmalıyız”

Türbinlerde yerli parça kullanımına devletin önemli desteklerde bulunduğunu hatırlatan Kaya, Türkiye’de 250 kilovata kadar üretilen yüzde 100 yerli rüzgar türbinlerinin bulunduğunu; ancak bunun yeterli olmadığını öne sürdü.

Türkiye’de, rüzgardan enerji elde edebilecek rüzgar koridorlarının kısıtlı olduğunu söyleyen Erman Kaya, “Bunun için de, üretim kapasiteleri yüksek türbinler kullanmamız gerekiyor. 250 kilovatlık türbinler yeterli gelmiyor. Büyük türbinleri üretecek yeterli kapasitemiz ise henüz bulunmuyor. Türkiye olarak bu kapasitemizi geliştirmek için şimdiden gerekli yatırımları yapmalı ve büyük türbinlerin jeneratör kısmını da Türkiye de yerli olarak üretmeyi başarmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Milres çok önemli bir adım”

Rüzgar türbinlerinin tasarım ve imalatının rüzgardan enerji üreten ve kaynak çeşitliliğini amaç edinen ülkeler için bir ideal olduğu aktaran Kaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın işbirliği içinde yürüttüğü Türkiye’nin ilk “Milli Rüzgâr Santralı” (MİLRES) Projesi’nin önemine dikkat çekti.

Projenin Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki atılımı için çok önemli bir adım olduğunu belirten Kaya sözlerine şöyle devam etti: “MİLRES kapsamında 500 KW gücündeki prototip türbin üretimi tamamlandı. Projede yeni hedef, 2.5 megavat ve üzeri türbinler geliştirerek bunların ticarileşmesini sağlamak. Projenin uzun dönemli hedefi toplam 40 gigavat rüzgâr enerjisi kapasitesi kurulumu için yurtdışına çıkacağı hesaplanan 40 milyar dolarlık kaynağın yüzde 25’inin yerli türbin teknolojileri ile karşılanmasıdır. Böylece 10 milyar dolarlık kaynağın yurtdışına çıkması önlenmiş olacak. Ayrıca açılan bu yeni sektörle birlikte çok sayıda insan iş sahibi olacak ve uzman kadrolar yetişecek. Elbette henüz daha yolun başında sayılırız. ARGE çalışmalarına hız vermeli ve yüksek kapasiteli türbinleri yapmanın önünü açmalıyız.”

“Dünya devleri İzmir’i seçti”

Dünyaca ünlü Danimarkalı rüzgar türbini kanat üreticisi LM Wind Power’ın İzmir Bergama’da üretim tesis kurma kararı aldığını, aynı şekilde TPI Kompozit Scottsdale’ın da üretim için İzmir’i tercih ettiğini sözlerine ekleyen Kaya şunları söyledi: “Son olarak da enerji teknolojileri üretenleri, İzmir merkezli kurdukları Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) çatısı altında güçbirliğine gittiler. İzmir hem rüzgar potansiyeli, hem de teknik ekipman üretimi açısından tüm dünyanın gözdesi olmayı başarmış bir kent. Bu İzmir için çok önemli bir başarı. Türk yatırımcılar yerli ekipman üretildiği takdirde yüzde yüz yerli üretimi kullanacaktır. Yeter ki; verimli bir şekilde çalışan türbin üretelim. Bu sayede hem paramız ülkemizde kalacak, hem de çok önemli bir sanayi kolu elde etmiş olacağız.”
Kaynak: İHA