Türkiye'nin İlk Şehir Hastanesi Mersin'de Yarın Açılıyor

Türkiye’nin ilk şehir hastanesi olan İçel Şehir Hastanesi, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından açılacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, hastane açılışından bir gün önce son denetimleri yapmak üzere İçel’e geldi.

Türkiye'nin İlk Şehir Hastanesi Mersin'de Yarın Açılıyor
Yapımına 2013 yılında başlanan ve 3 yılda tamamlanan bin 259 yataklı İçel Şehir Hastanesi’nin açılışı, yarın saat 14.30’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın yanı sıra bazı ülkelerin sağlık bakanlarının da katılımıyla gerçekleştirilecek. Açılışı öncesinde İçel’e gelen Sağlık Bakanı Akdağ ile Kalkınma Bakanı ve İçel Milletvekili Elvan, İçel Valisi Özdemir Çakacak’ı makamında ziyaret ettiler.

Akdağ: Tüm İçelli vatandaşlarımızı açılışa bekliyoruz”

Ziyarette konuşan Bakan Akdağ, yarın Erdoğan ve Yıldırım’ın teşrifleriyle açacakları Şehir Hastanesi’nin son durumunu yerinde görmek, hazırlıkları değerlendirmek ve İçel’e layık bir açılış gerçekleştirmek amacıyla kente geldiklerini söyledi.

Tüm İçellileri açılışa davet eden Akdağ, açılışa çok büyük bir önem verdiğini belirterek, “Çünkü Türkiye’nin ilk şehir hastanesini açıyoruz. Hem İçel’e hem çevresindeki vatandaşlarımıza hizmet edecek bir hastaneyi açıyoruz hem de İçel’e sağlık turizmiyle ekonomik açıdan da katkı verebilecek yeni bir dönemin önünü açıyoruz” dedi.

Açılış gününü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın takvimi dolayısıyla 3 Şubat’tan 5-6 gün önce tespit edebildiklerini ifade eden Akdağ, buna rağmen, davet ettiği Kırgızistan ve Somali Sağlık Bakanları ile Pakistan’ın Pencap bölgesinin Başbakanının da yarınki açılışa geleceklerini bildirdi.

“Çok büyük yeniliklerle geliyoruz”

İçel Şehir Hastanesi’ne hastaların taşındığını ve bugün ameliyatların başladığını dile getiren Akdağ, “Polikliniğe gelen ayakta hastalarımızı bugün almadık, pazartesi başlatacağız, çünkü yarınki açılışta ciddi bir kalabalık olacak hastane çevresinde. Dolayısıyla vatandaşların erişiminin zor olabileceğini düşündük, onun için ayaktan hastaları pazartesi günü almaya başlayacağız. Allah’ın izniyle mükemmel bir hizmet olacak. Burada o kadar yenilik var ki gerçekten çok büyük yeniliklerle geliyoruz. Sadece bir bina yapmıyoruz, hem vatandaşımızın rahatı, huzuru, konforu açısından mükemmel bir eseri İçelimize kazandırmış olduk hem çalışanların işini kolaylaştıracak bir yapıyı oluşturduk hem de yürüme robotlarından tutun da kanser tedavisinde kullanılan birçok yeni yönteme kadar yepyeni yöntemleri İçel’e kazandırmış oluyoruz. Bu hastane üniversitedeki hocalarımızın hizmet vermesi için de hazır bir hastane. Üniversite yönetimiyle de çok uyumlu çalışıyoruz. Karşılıklı işbirlikleri yapıp, üniversitedeki hocalarımızın kabiliyetleri ve maharetlerini de İçel Şehir Hastanesi’nde sergilemelerine fırsat tanımış olacağız. Şimdiden İçelimize hayırlı olsun” diye konuştu.

İşin arkasında büyük bir emek olduğunu, ilgili firmanın son 1-1,5 aydır gece-gündüz çalıştığını, ildeki yöneticilerin de çok yoğun çalışma ortaya koyduklarını belirten Akdağ, başta Kalkınma Bakanı Elvan olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Akdağ, “Avrupa’nın şu anda en mükemmel hastanesini hizmete sokuyoruz. İçelimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Elvan: “Türkiye, ses getiren projelerini yapmaya devam edecek”

Bakan Elvan da yarın İçel için özel ve önemli bir gün olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin ilk şehir hastanesini Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili bakanların katılımıyla açacaklarını söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ ile İçel Valisi Özdemir Çakacak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkür eden Elvan, şöyle devam etti:

“Büyük bir emek sarf ettiler. Önemli bir gün bizim için, İçelimiz için. Bunun gururunu yaşıyoruz. Temenni ediyoruz ki, İçelimiz birçok bu tür ilkleri barındıracak yatırımları gerçekleştirir, ki bunları da yapacağız. Türkiye büyük ölçekli yatırımlar yapmaya devam ediyor, bundan sonra da devam edecek. Ses getiren projelerini yapmaya devam ediyor, bundan sonra da devam edecek. İnşallah kamu kurum ve kuruluşlarımızla, özel kesimimizle ülkemizi büyütmeye, güçlendirmeye hep birlikte devam edeceğiz. İçelli hemşehrilerimize ve Türkiye’ye hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum ve emeği geçen tüm kardeşlerimize de teşekkür ediyorum.”

Bakan Akdağ: “2020’lere kadar Türkiye’de her yatağı bir kişiye mahsus olan hastaneler dışında hastanemiz kalmayacak”

Elvan’ın ardından yeniden konuşan Sağlık Bakanı Akdağ, “Yeni Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin yeni şehir hastanelerini yapıyoruz. Sağlıkta dönüşümün ikinci dönemini şehir hastaneleri ile taçlandıracağız, 41 bin yatak yapacağız. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’na ait yatakların üçte biri bu şehir hastanelerinde olacak. Allah izin verirse zaten 2020’lere kadar Türkiye’de her yatağı bir kişiye mahsus olan hastaneler dışında hastanemiz kalmayacak. 2020-2021’lere kadar Türkiye’deki bütün hastaneleri modernleştirmiş olacağız. Avrupa bugün bu işin bize göre çok uzağında” dedi.



“Şehir hastaneleri 80 milyon vatandaşımıza hizmet ederken, sağlık turizmini de büyük ölçüde geliştirecek”

Bakan Akdağ, bir gazetecinin sağlık turizmine ilişkin sorusu üzerine de şunları söyledi: “Şehir hastanelerinin asıl inşa ediliş sebebi elbette bizim 80 milyon vatandaşımıza hizmet vermektir. Sağlık turizmi konusu bunun ikinci kazancı. Bu kadar mükemmel hastaneler yapınca çevre ülkelerden, bunlar içinde sadece Ortadoğu ülkeleri ya da komşu Türk cumhuriyetlerindeki insanlar değil, Afrika’daki dışarıya gidip hizmet alanlar, hatta Avrupa ülkelerinden birçok insan bu hastanelerimizden hizmet alacak. Bunu biliyoruz. 10 gün önce Afrika Özel Sigortalar Birliği Başkanı, yönetim kurulu ile bana geldi ve ben İçel’in filmlerini gösterdim. İçel’e götürüp hastaneyi ziyaret ettirelim dedik ama zamanları olmadığı için gerçekleştiremedik. Hastanenin videolarını seyredince ve biz de meseleyi anlatınca hayran kaldılar, ‘Biz, böyle hastaneler olduğu müddetçe iyi organizasyonlar oluşturabilirsek Avrupa ülkelerine gitmeyiz, Türkiye’yi tercih ederiz’ dediler. Bunun anlamı, şehir hastaneleri 80 milyon vatandaşımıza hizmet ederken, sağlık turizmini de büyük ölçüde geliştirecek. Buna inanıyoruz. İçel’de de inşallah buna gayret edeceğiz.”
Kaynak: İHA