TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop Açıklaması

'Bundan sonra bir daha milletin iktidarını ele geçirmeye göz dikecek bürokrat, asker, sivil kimse olmayacak. Hükümetler sadece milletin tercihi ile ortaya çıkacak. Bunu da meclis için ayrı, hükümet için ayrı, yani cumhurbaşkanı için ayrı bir sandık kurmak suretiyle gerçekleştireceğiz' 'Bize göre bir sorun yok. İnşallah anayasa değişikliğimiz, 16 Nisan'da rahat bir şekilde milletimiz tarafından kabul edilecektir. Bundan bir endişemiz yok'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yeni anayasa değişikliğine ilişkin, 'Bundan sonra bir daha milletin iktidarını ele geçirmeye göz dikecek bürokrat, asker, sivil kimse olmayacak. Hükümetler, sadece milletin tercihi ile ortaya çıkacak. Bunu da meclis için ayrı, hükümet için ayrı, yani cumhurbaşkanı için ayrı bir sandık kurmak suretiyle gerçekleştireceğiz.' dedi.

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Bursa Şubesinin Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlediği 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu konferansa katılan Şentop, etkinlik öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, AK Parti'nin referandumla ilgili kampanyalarının 25 Şubat'ta tanıtılacağını hatırlattı.

Şentop, referandumla ilgili genel eğilimi her ay anket çalışmalarıyla takip ettiklerini belirterek, 'Bize göre bir sorun yok. İnşallah anayasa değişikliğimiz 16 Nisan'da rahat bir şekilde milletimiz tarafından kabul edilecektir. Bundan bir endişemiz yok.' diye konuştu.

- 'Hükümetler sadece milletin tercihi ile ortaya çıkacak'

Bir gazetecinin 'Yeni anayasanın topluma yansıması nasıl olacak' sorusuna Şentop, şu yanıtı verdi:

'Öncelikle Türkiye'nin temel problemi ki hala bu problemin olduğunu düşünüyoruz. Vesayet, yani 'bürokratik oligarşi' dediğimiz şey. Bazen CHP'liler Sayın Genel Başkan dahil olmak üzere 'hala mı vesayet falan' diyor. 15 Temmuz'u yaşamış bir Türkiye'de 'hala mı vesayeti konuşuyorsunuz' diye sormak, ayıptır. Bundan haya etmek lazım. AK Parti, 14 yıldır iktidarda. Bu vesayetçi anlayışın milletin seçtiği iktidarlar üzerinde bürokratik oligarşinin vesayeti anlayışının tasfiyesi için AK Parti, Türkiye'ye çok büyük mesafeler aldırdı. Ancak gördük ki 15 Temmuz'da hala bu ve buna benzer emeller içinde bulunan bürokratik, asker, sivil çevreler var. Bunun sebebi de Türkiye'de AK Parti'nin almış olduğu mesafe. Siyasetin inisiyatif alanını geliştirmek suretiyle alınan bir mesafedir. Bu alınan mesafeyi anayasal bir zeminde temellendirmek, takip etmek lazım. Tabiri caizse AK Parti'nin almış oyduğu mesafeyi tescil ettirmek, tapuda kayda geçirmek lazım. Bu da anayasada yapılacak değişiklikle olacak.'

Şentop, söz konusu vesayetin tasfiyesi konusunda alınacak mesafenin anayasal bir temele kavuşturulması ve kalıcı hale getirilmesinin ancak anayasa değişikliği ile mümkün olacağının altını çizerek, 'Bundan sonra bir daha milletin iktidarını ele geçirmeye göz dikecek bürokrat, asker, sivil kimse olmayacak. Hükümetler, sadece milletin tercihi ile ortaya çıkacak. Bunu da meclis için ayrı, hükümet için ayrı, yani cumhurbaşkanı için ayrı bir sandık kurmak suretiyle gerçekleştireceğiz.' ifadelerini kullandı.

Yeni anayasa değişikliğinin, sosyal ve kültürel alanın yanında siyasi istikrarı da beraberinde getireceğine inandığını dile getiren Şentop, böylelikle günlük hayatta da biraz daha sükunetin hakim olacağını vurguladı.

- 'Doğru bir hareket yaptılar'

Şentop, 'CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açıklamasında 'milletin hakemliğine gidiyoruz' demişti. Bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusu üzerine, şunları kaydetti:

'Onu, Anayasa Mahkemesine başvurmamaları bağlamında söyledi. Şunu ifade edeyim; sonuç itibariyle doğru bir hareket yaptılar. Ben, siyasetten önce de aslında millete, referanduma, halk oyuna götürülen anayasa değişikliklerinin Anayasa Mahkemesinin denetimine sunulmasının, götürülmesinin yanlış olduğunu söylüyordum. Bu kanaatteyim yine. Çünkü milletin onayına sunduktan sonra Anayasa Mahkemesinin denetiminin çok fazla bir anlamı kalmıyor. Bu bakımdan sonucu itibariyle doğru bir tercih. Ama şunu söyleyeyim, niye bunu yaptı CHP? Çünkü CHP, komisyonda, genel kurulda iddia etti ve 'Bu, anayasaya aykırıdır' dedi ama gerçekten aykırı olmadığını onlar da biliyorlar bu değişikliğin. Anayasa Mahkemesine gitmeleri halinde bunun orada iptal edilmeyeceğinin de farkındaydılar. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinde reddedilmiş olmamak için bence bunu yaptılar. Sonuç itibariyle saik ne olursa olsun, hangi düşünceyle yaparlarsa yapılsın milletin hakemliğini öne çıkarmış olmaları bakımından doğru bir davranış olarak görüyorum. Biz, zaten başından beri milletin hakemliğine bu işi götürelim diye uğraşıyoruz. Komisyonda, genel kurulda engellemeye çalıştılar. Bu sefer de engelleyemeyeceklerini görünce bundan vazgeçtiler. Hayırlı olsun. Doğrudur, en büyük hakem, millettir siyasette, siyasi kararlarda. Bu konuda da öyle.'

Açıklamasının ardından Şentop, salondaki katılımcılara 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni anlattı.

Kaynak: AA