TBMM 'Foreks Mağdurları' Dilekçe Alt Komisyonu

Komisyon, foreks hizmeti sunan menkul kıymetler şirketlerinin temsilcilerini dinledi InvestAZ Genel Müdürü Avdan: 'Foreks piyasasının riskli olduğunu müşterinin öğrenmesi gerekiyor, bizim asıl görevimiz de müşteriye bu riski anlatmak. Müşterinin 'Bilmeden girdim, riski bilmiyordum' demesi çok da doğru değil' GCM Menkul Kıymetler AŞ Genel Müdürü Nergiz: 'Ocak 2016'da yapılan düzenlemeler çok fazla anlatılamadı. Bizlerin yapılanları, yatırımcılara, basına, akademisyenlere daha fazla anlatmamız gerekiyordu'

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde oluşturulan 'Foreks mağdurları' alt komisyonuna bilgi veren InvestAZ Genel Müdürü Hakan Avdan, foreks piyasasının riskli olduğunu müşterinin öğrenmesi gerektiğini belirterek, 'Bizim asıl görevimiz de müşteriye bu riski anlatmak. Müşterinin 'Bilmeden girdim, riski bilmiyordum' demesi çok da doğru değil.' dedi.

'Foreks mağdurları' alt komisyonu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar başkanlığında toplandı.

Komisyonun bugünkü toplantısında, foreks hizmeti sunan yatırım şirketlerinin temsilcileri sistem hakkında bilgi verdi.

InvestAZ Genel Müdürü Hakan Avdan, foreks piyasalarında dünya çapında işlem yapıldığını, günlük 5 trilyon dolar işlem hacmine sahip bu piyasaların inkar edilemeyecek bir gerçek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu sektörde yer almasının, ülkeye yararı bulunduğunu ifade eden Avdan, 'Bu piyasayı yasaklamak, yapılmamasını sağlamak bu devirde olası değil.' diye konuştu.

Avdan, Sermaye Piyasası Kurulunun forekse yönelik düzenlemelerinin sektöre olumlu yansıdığını, yurt dışından talepler geldiğini ancak bu talepleri yüksek vergilendirmeler nedeniyle karşılayamadıklarını anlattı.

Foreks piyasalarında kaybedenlerin çok olduğu yönündeki iddialara katılmadığını ifade eden Avdan, 'Müşterilere her şekilde riskleri anlatmaya çalışıyoruz ama bu biraz insanların öğrenme süreci. Borsanın ilk yıllarında da borsa, kumar gibi anılıyordu, insanlar öğrendikçe bu algı değişti. Foreks piyasasının riskli olduğunu müşterinin öğrenmesi gerekiyor, bizim asıl görevimiz de müşteriye bu riski anlatmak. Sözleşmelerde risk bildirimleri var, müşteriden her türlü beyanı alıyoruz. Müşterinin 'Bilmeden girdim, riski bilmiyordum' demesi çok da doğru değil. Maalesef biz de müşteriyi eğitmek konusunu biraz ihmal ettik.' değerlendirmesinde bulundu.

Foreks piyasalarında müşterilerini yönlendirmediklerini, hisse senedinde olduğu gibi tavsiyelerde bulunmadıklarını, portföy yönetimi yapmadıklarını anlatan Avdan, foreks sektörünün teknoloji, eğitim ve reklam alanlarına yatırımlar yaptığını, bu sektörleri hareketlendirdiğini söyledi.

GCM Menkul Kıymetler AŞ Genel Müdürü Alper Nergiz de Türkiye'de 2016'dan sonra sektöre yönelik ciddi düzenlemeler yapıldığını vurgulayarak, 'Mevcut foreks piyasamız dünyanın en şeffaf piyasası. Foreks için Türkiye'ye gelen yabancı firmalar, dünyada bu şeklide regüle olmuş başka bir piyasa olmadığını söylüyorlar.' dedi.

Sektöre yönelik regülasyonların sık yapılmasını da eleştiren Nergiz, bunun orta ve uzun vadede plan yapmada kurumları sıkıntıya soktuğunu, düzenlemelerin ardından etkisinin beklenmesi, yetersiz kalması halinde yeni düzenleme gidilmesi gerektiğini savundu.

Nergiz, 'Ocak 2016'da yapılan düzenlemeler çok fazla anlatılamadı. Bizlerin yapılanları, yatırımcılara, basına, akademisyenlere daha fazla anlatmamız gerekiyordu.' diye konuştu.

- 'Yasaklamak gibi bir düşünce kesinlikle yok'

Komisyon Başkanı Özcan Ulupınar ise piyasaya engel oluşturmak gibi bir düşüncenin olmadığını vurguladı.

'Yasaklamak gibi bir düşünce kesinlikle yok, aklınızda öyle bir algı oluşmasın.' diyen Ulupınar, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda büyüyeceğini dile getirdi.

İhracatı, ekonomiyi büyütmek, milli geliri artırmak gerektiğine işaret Eden Ulupınar, 'Sadece kazan-kazan olabilir mi, bazı kayıp, kaçaklar varsa bunlar engellenebilir mi, devlet olarak burada bir şey yapılabilir mi diye bu çalışmaları yapıyoruz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA