BM Genel Sekreteri Guterres'in Suudi Arabistan Temasları

Guterres, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr ile görüştü.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, resmi temasları kapsamında Riyad'a gelen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığında basına kapalı gerçekleştirilen ikili görüşmenin ardından Cubeyr ve Guterres, basın toplantısı düzenledi.

BM Genel Sekreteri Guterres ile görüşmesinin çok olumlu geçtiğini, onunla insani yardım ve bölgesel sorunların çözümü konularını görüştüklerini belirten Cubeyr, BM’nin 1950'li ve 1960’lı yıllarda sağlık, eğitim, kalkınma ve içme suyu olmak üzere birçok konuda ülkesine yardım ettiğini, bu nedenle şimdi Suudi Arabistan’ın BM’ye en çok yardım eden ülkeler arasında yer aldığını ifade etti.

Guterres ile başta Suriye, Yemen, Irak, ve Libya’daki problemler, İslamofobia ve terör ile mücadele, BM Terör ile Mücadele Merkezi'nin aktifleştirilmesi, muhtaç durumdaki insanlara insani yardım ulaştırılması gibi konuları konuştuklarını dile getiren Cubeyr, Yemen konusunda katkılarından dolayı BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh İsmail'e teşekkür etti.

Husi militanların, 'diyalog görüşmelerinin öldüğünü' ileri sürmesi ile ilgili soruya Cubeyr, Husiler ve Ali Abdullah Salih tarafı ile 70’ten fazla anlaşma yapıldığını, fakat bunlardan hiç birisine uyulmadığını, anlaşmalara uymayıp bunları sürekli bozan tarafın Husiler olduğunu, Yemen'deki savaşın sona ermesi için yapılan anlaşmalara uyulması gerektiğini ifade etti

BM Genel Sekreteri Guterres de BM ile Suudi Arabistan arasında birçok alanda iş birliği olduğunu, özellikle terörle mücadele alanında çok iyi düzeyde iş birliği içinde bulunduklarını söyledi.

Guterres, Suriye’de sorunların çözümü için DEAŞ ile mücadele edilmesi ve nihai çözüm için ise siyasi çözümün sağlanması gerektiğini belirtti. Irak konusunda ise Musul operasyonunun tamamlanması gerektiğini dile getiren Guterres, Irak’taki farklı oluşumların bir araya gelerek birbirlerine saygılı bir şekilde beraber yaşama kültürü içinde hayatlarına devam etmesi gerektiğini kaydetti.

Yemen’de ilerleme kaydedilemeyen diyalog görüşmeleri hakkında sorulan bir soruyla ilgili ise Guterres, diyalog görüşmelerinin, Yemen halkının istediği bir sonuca varılıncaya kadar devam etmesi gerektiğini söyledi.
Kaynak: AA