ECMO Cihazı Onlarca Hayat Kurtaracak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Aşgün, Çanakkale’de bir ilk olma özelliğine sahip, gerçekleştirilen başarılı ameliyatın ardından operasyon ve cihaz hakkında bilgi verdi. Aşgün, hastaneye yeni alınan ve ilk defa bir hasta üzerinde uygulanan ECMO yöntemini kullanarak hastanın sağlığına kavuşmasını amaçladıklarını söyledi.

ECMO Cihazı Onlarca Hayat Kurtaracak
Yrd. Doç. Dr. Fatih, ameliyatı gerçekleşen hastanın astım hastası olduğunu ve bir ay kadar önce kalp krizi ile hastaneye başvurduğunu taburcu olmasının ardından solunum sıkıntısı çekerek tekrar hastaneye geldiğini ve solunum cihazına bağlandığını ama istenilen sonucun alınamadığını kaydetti.

Hastaneye yeni alınan ve ilk defa bir hasta üzerinde uygulanan ECMO yöntemini kullanarak hastanın sağlığına kavuşmasını amaçladıklarını söyledi.



Yöntem ve cihaz hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Aşgün, “ Ekstrakorporal membran oksijenizasyonu (ECMO)cihazının bir tür ’akciğer pompası’ olarak tanımlandığını söyleyerek, "Cihazın kullanım amacı, kalp ya da akciğerinde ağır problem olan hastaların organlarının görevini, geçici olarak bu cihaza devretmek. Bu sırada devam eden tedavilerde dinlenmeye alınan organların düzelmesine şans veriliyor. Tedavi, kalp ameliyatı sonrasında yoğun bakımda kötüleşen hastalar, ağır zatürree geçiren hastalar, ağır sepsis gibi enfeksiyonların yanı sıra yeni doğan bebeklerin ağır akciğer rahatsızlığı ve solunum sıkıntılarında da kullanılabiliyor" dedi.

Özellikle cihazın hastanemize kazandırılmasında Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Okhan Akdur’un emeğinin büyük olduğunu ve bizim aracılığımız ile kendilerine, hasta ve hasta yakınları adına teşekkür ettiklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Aşgün “ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesine alınan cihaz ve uygulanan bu yöntem hastalara umut olmaya devam edecek” dedi.

Kaynak: İHA