'Birikme Geceleri' Geleneği Asırlardır Yaşatılıyor

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde asırlardır yaşatılan 'Birikme Geceleri' geleneği, soğuk kış günlerinde bir araya gelenlere sıcak bir ortam oluşturmasının yanı sıra eğlence eşliğinde yöredeki sorunların konuşulmasını ve birbirine uzak kalan insanların kaynaşmasını sağlıyor Çeşitli yemeklerin ikram edildiği gelenekte gençlerden oluşturulan oyun ekibi, 'terazi', 'bebek', 'Hasan Ağa', 'hoca', 'arı', 'mahkeme', 'daktilo', 'tarla sınırı' gibi çeşitli orta oyunlarıyla geceye renk katıyor Birikme oyunları başkanı Yiğit: 'Birikme gecelerinde köy halkının kaynaşmasını sağlıyoruz. Oyunlarda yapılan esprilerde dargınlık kırgınlık olmaz, her şey burada kalır'

İLHAMİ ÇETİN - Bolu'nun Mudurnu ilçesinde, asırlardır sürdürülen 'Birikme Geceleri' geleneğinde oynanan çeşitli oyunlar, sıcak bir ortam oluşturmasının yanı sıra birbirine uzak kalan insanlar arasındaki birliği pekiştiriyor.

İlçe sakinlerinin asırlardır kuşaktan kuşağa devrettikleri gelenekte, soğuk kış gecelerinde bir araya gelen katılımcılara önce çeşitli yemekler ikram ediliyor, sonra da gençlerden oluşturulan oyun ekibi, 'terazi', 'bebek', 'Hasan Ağa', 'hoca', 'arı', 'mahkeme', 'daktilo', 'tarla sınırı' gibi çeşitli orta oyunlarıyla geceye renk katıyor.

Doğaçlama şeklinde yöresel ağızla izleyicilere sunulan orta oyunlarının eğlenceli anlar yaşattığı ve 6 asırdır sürdürüldüğü ifade edilen 'Birikme Geceleri' toplantıları, yöresel sorunların tartışılmasının yanı sıra ilçe halkı arasındaki sevgi, saygı ve güven bağlarının pekişmesine de katkı sağlıyor.

Son olarak Uzunçam köyünde düzenlenen çiğ köfte gününün ardından köy konağında bir araya gelen Uzunçam ve çevre köylerin sakinleri, Kur-an okunması ve dua edilmesinin ardından köy gençlerinin hazırladığı geceyi izledi.

Köy sakinleri, oyunları izlerken hem eğlendi hem de zaman zaman oyun ekibinin hedefi haline gelerek, sembolik cezalar aldı.

'Birikme Geceleri'ne katılan Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyunlar sayesinde Mudurnuluların, uzun kış gecelerinde birbirleriyle kaynaştıklarını söyledi.

İnegöl, 96 yaşında vefat eden anneannesinin, atalarının da bu toplantıları düzenlediklerini anlattığını ifade ederek, 'Gençlerimiz bu oyunlarla geleneklerini devam ettirmekte. Bizler de yerel yönetim olarak geleneklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz.' dedi.

Oyunlardaki cezaların da eğlencenin bir parçası olduğuna değinen İnegöl, oyunlara yeni figürlerin katılarak geliştirilmesi için akademi camiasıyla da görüşmeler yaptıklarını söyledi.

- 'Köy halkının kaynaşmasını sağlıyoruz'

Birikme oyunları başkanı Hakkı Yiğit de gece boyunca sergiledikleri oyunların, atalarının uzun kış gecelerini eğlenceli hale getirmek için köylerde yaptıkları mizah içerikli oyunlar olduğunu dile getirdi.

Geçmişten bugüne gelen bu adeti yeni nesillerin de öğrenmelerini sağladıklarını söyleyen Yiğit, şunları kaydetti:

'Oyunlara, bazı figürleri de ekleyerek daha eğlenceli hale getirdik. Burada köy halkının kaynaşmasını sağlıyoruz. Oyunlarda yapılan esprilerde dargınlık, kırgınlık olmaz, her şey burada kalır. Bu 'Birikme Geceleri' yaz aylarında yapılmaz. Herkesin bağ bahçe işleri olur. Kışın 15 günde ya da ayda bir olmak şartıyla bir evde toplanılır, yemekler yenir. Gece boyunca böyle eğlenceler devam eder.'

Köy sakinlerinden Hacı Cebeci ise Uzunçam köyünde 35 yıl imamlık yaptığını söyleyerek, 'Burada kaldım. İnsanları bir araya getirmek, kaynaştırmak amacıyla böyle geceler düzenliyoruz. Çiğ köfte adeti de geliştirdik. Ben Sivaslıyım buradan evlenip yerleştik, köyümüzün birbiriyle kaynaşmasını sağlıyoruz.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA