Türkiye'nin Yeni Encemine Büyükelçisi Ergen Açıklaması

Çad, daha çok yeraltı kaynakları ve tarımla öne çıksa da aslında Orta Afrika'da siyasi ağırlığı olan, stratejik öneme sahip bir ülke. Buraya sadece ekonomik olarak bakılamaz' 'Afrika, gittikçe önem kazanan bir kıta haline gelmektedir. Bizim Afrika vizyonumuz çok önemli, birçok Afrika ülkesinde büyükelçilik açtık'

Türkiye'nin yeni Encemine Büyükelçisi Erdal Sabri Ergen, Çad'ın Afrika'daki önemli ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Çad, daha çok yeraltı kaynakları ve tarımla öne çıksa da aslında Orta Afrika'da siyasi ağırlığı olan, stratejik öneme sahip bir ülke. Buraya sadece ekonomik olarak bakılamaz." dedi.

Görev süresi dolan Büyükelçi Serdar Cengiz’in yerine atanan Ergen, Türkiye'nin Encemine Büyükelçiliğinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Büyükelçi Ergen, "İlk görev yerim Bişkek'ti. Buraya Sovyetler Birliğinin dağıldığı ve Türki Cumhuriyetlerin yeni yeni bağımsızlıklarını kazandıkları ilginç bir dönemde gittim, ardından 14 yıl gibi uzun bir süre Avrupa'da Oslo ve Brüksel'de görev yaptım ve daha sonra Hindistan'a gönderildim. Çad Büyükelçiliği görevine ise ailem ve çocuklarımla gelerek ülkede uzun soluklu görev yapmak istiyorum." diye konuştu.

"Afrika gittikçe önem kazanan bir kıta haline gelmektedir.' diyen Ergen, "Bizim Afrika vizyonumuz çok önemli, birçok Afrika ülkesinde büyükelçilik açtık. Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz buraya son derece önem vermektedirler." ifadelerini kullandı.

Yeni görev yeri Çad hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ergen şöyle devam etti:

"Çad, daha çok yeraltı kaynakları ve tarımla öne çıksa da aslında Orta Afrika'da siyasi ağırlığı olan, stratejik öneme sahip bir ülke. Buraya sadece ekonomik olarak bakılamaz. Biz Çad'ın bu önemini bildiğimizden iki ülke arasındaki ilişkileri her bakımdan ilerletmek için çalışacağız."

Çad'ın çok heyecan verici bir ülke olduğuna işaret eden Ergen, ülkeye Türk iş adamlarının ilgi duyması ve yatırım yapmaları için gayret sarf edeceğini vurguladı.

Büyükelçi Ergen, eğitimin iki ülke arasındaki uzun vadeli ilişki kurma açısından önemli bir unsur olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Maarif Vakfının burada temsilcilik açması ve Maarif Vakfı okullarının faaliyete geçecek olması iki ülke aradaki ilişkiyi geliştirecektir. Bu okullara en büyük desteği de biz vereceğiz. Türkiye'nin daha önceki yıllarda verdiği burslar önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Burada bizim TİKA gibi kamu kuruluşlarımız ve insani örgütlerimiz bulunmaktadır. Bizim görevimiz bu tür çalışmaları çoğaltmak ve kalıcı unsurlar oluşturmaktır. Türk iş adamlarının bir kısmı gerçekten Afrika'yı yeni keşfediyor. STK'larımız ve kamu kuruluşlarımızla burada varlığımızı hissettiriyoruz. Türk kamuoyumuzun Afrika vizyonunu anlaması bizi memnun edecektir."
Kaynak: AA