Belde Kireçlenmeye 'Kapalı Cerrahi' İle Çözüm

Bel fıtığı hastaları için açık ameliyata göre kan ihtiyacının ortadan kaldırılması, aynı gün taburcu olabilme ve lokal anestezi uygulanması gibi avantajlar sağlayan Endoskopik disk cerrahisi, artık belde kireçlenme sorunu yaşayan hastalar için de yapılabilecek Aralarında kurucu üye olarak yer alan iki Türk bilim insanının da bulunduğu Uluslararası Endoskopik Omurga Cerrahisi Derneğinin Çin'de düzenlenen ilk bilimsel toplantısında, endoskopik disk cerrahisinin uygulandığı belde kireçlenme sorunu yaşayan hastalarda yüzde 93'ün üzerinde başarı elde edildiği açıklandı Derneğin kurucu üyelerinden Doç. Dr. Karaeminoğulları: 'Hastanın, aynı gün içinde taburcu edildiği, sosyal yaşama hemen dönüş yapabildiği, yaşam kalitesini düşürmediği ve iş gücü kaybını büyük oranda ortadan kaldırdığı gösterildi'

YEŞİM SERT KARAASLAN - Bel fıtığı hastaları için açık ameliyata göre kan ihtiyacının ortadan kaldırılması, aynı gün taburcu olabilme ve lokal anestezi uygulanması gibi avantajlar sağlayan Endoskopik disk cerrahisi, artık belde kireçlenme sorunu yaşayan hastalar için de yapılabilecek.

Aralarında kurucu üye olarak yer alan iki Türk bilim insanının da bulunduğu Uluslararası Endoskopik Omurga Cerrahisi Derneğinin Çin'de düzenlenen ilk bilimsel toplantısında, bel kireçlenmesinde ilk uygulamaları yapılan endoskopik disk cerrahisi yönteminin sonuçları paylaşıldı.

Yöntemi uygulayan 10 katılımcı ülkeden bilim insanlarının yer aldığı toplantıda, endoskopik disk cerrahi yönetiminin uygulandığı belde kireçlenme sorunu yaşayan hastalarda yüzde 93'ün üzerinde başarı elde edildiği açıklandı. Bu yönteme ilişkin yapılan çalışmalardan biri, omurga cerrahisi alanındaki Spine Dergisi'nde makale olarak yayımlanarak, bilim dünyasına duyuruldu.

Konu hakkında AA muhabirine bilgi veren Derneğin kurucu üyelerinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Okan Karaeminoğulları, bel sorunlarının görülme sıklığının yüksek olduğunu, toplumun yüzde 80'inin yaşamı boyunca en az bir kez bel ağrısı şikayetiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Bel sorunlarında en sık fıtık ve kireçlenme ile karşılaşıldığını dile getiren Karaeminoğulları, bel ağrısının nezle girip gibi soğuk algınlığından sonra hastaneye en çok yapılan başvuru nedeni olduğunu vurguladı.

Karaeminoğulları, bel fıtığı başta olmak üzere kireçlenme ve kronikleşen ağrı gibi sorunların tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara yol açabildiğini, kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü, sosyal yaşamdan kopardığını ve iş gücü kaybına yol açtığını vurguladı. Karaeminoğulları, hem bel fıtığı hem de belde kireçlenme için ileri yaşın yanı sıra iyi adale kondisyonunun olmaması, yetersiz fiziksel aktivite, sigara kullanımı, aşırı kilo ve omuriliğin aşırı kullanıldığı meslek gruplarının risk faktörü olduğuna dikkati çekti.

Bel fıtığı durumunda kortizon, ilaç tedavisi ya da radyofrekans gibi tekniklerden fayda sağlanamadığında açık cerrahinin uygulandığını belirten Karaeminoğulları, son yıllarda hasta ve hekime açık cerrahiye oranla daha yüksek konfor sağlayan ve önemli avantajlar getiren endoskopik disk cerrahisinin yapıldığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğini anlattı.

- "Yöntemle yüzde 93'ün üzerinde başarı elde edildi"

Karaeminoğulları, fıtıkta elde edilen başarı üzerine yurt dışında endoskopik disk cerrahisinin belde kireçlenme alanında da uygulanmaya başlandığını anlatarak, Türkiye'de söz konusu cerrahiyi, ilk olarak anestezi ve reanimasyon uzmanı olan ve ağrı tedavisi üzerine çalışan Dr. İsmail Gökyar ile kurdukları ekiple yapmaya başladıklarını söyledi.

"Bel fıtığı sorunu yaşayan hastalar için uygulanmaya başlanılan endoskopik disk cerrahisi, artık belde kireçlenme sorunu bulananlar için de bir seçenek oldu." bilgisini aktaran Karaeminoğulları, şunları kaydetti:

"Bu yıl ilk kez Çin'de bir araya gelerek gerçekleştirilen Uluslararası Endoskopik Omurga Cerrahisi Derneği çatısı altında gerçekleştirilen bilimsel toplantıda, ilk kez kireçlenmeye bağlı ileri yaş hastalarda, omurga problemlerine endoskopik olarak müdahale edilebildiği belirtildi. Türkiye, Çin, Japonya, Almanya, Brezilya, Endonezya, ABD, Hindistan, Kore'nin de aralarında bulunduğu toplam 12 ülkeden 300'ün üzerinde katılımcı tarafından tüm yönleriyle ele alınan yöntem ile yüzde 93'ün üzerinde başarı elde edildiği verilerle ortaya kondu.

Günübirlik cerrahi olarak isimlendiren hasta ve hekime büyük konfor sağlayan yöntemin ele alındığı toplantıda, yöntemin avantajları da belirtildi. Endoskopik disk ameliyatında kanama ile karşılaşılmadığından hastaya kan nakli gerekmediğinin altı çizildi. Hastanın, aynı gün içinde taburcu edildiği, sosyal yaşama hemen dönüş yapabildiği, yaşam kalitesini düşürmediği ve iş gücü kaybını büyük oranda ortadan kaldırdığı gösterildi."

Ameliyat sonrasında hastada 0.5 cm'lik tek dikiş olduğunu, genellikle lokal anestezi uygulandığını dile getiren Karaeminoğulları, endoskopik ameliyatı literatürde ilk kez tanımlayan Dr. Anthony Yeung'un da aynı operasyonu geçen yıl kendisine yaptırdığını aktardı.

- "İşlem ortalama 45 dakika içerisinde tamamlanıyor"

Derneğin kurucu üyelerinden Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Gökyar da belde hareket edilmesini sağlayan küçük eklemlerin bulunduğunu, zamanla bu eklemlerin dıştaki kemik yapısının artarak, omuriliğe doğru baskı yapmasıyla kireçlenmenin ortaya çıktığını belirtti.

Kireçlenmenin ilk dönemde kişide bel ağrısı, sabahları tutukluluk, harekete başlarken ağrı ile gözlendiğini dile getiren Gökyar, ilerleyen zamanlarda yürüme güçlüğü, yürürken aniden durma ihtiyacı, bacaklara yayılan ağrı ve uyuşukluk görüldüğünü kaydetti.

Uygulama hakkında bilgi veren Gökyar, şöyle devam etti:

"Lokal ya da genel anestezi altında yapılan işlemde, hasta yapılan tetkikler sonrasında özel bir masaya yatırılıyor. Bel bölgesinde büyük bir kesi yerine, ciltte yarım santimlik giriş deliğinden, 6 milimetrelik çalışma kanülüne sokulan endoskopi ile tüm cerrahi işlem gerçekleştiriliyor.

Özel ve yüksek teknolojili cihazlar ve endoskopi ile ilgili bölge görülüyor, kireçli kemik dokusu tespit edilerek, vücuttan yine aynı giriş deliğinden çıkartılıyor. İşlem ortalama 45 dakika içerisinde tamamlanıyor."
Kaynak: AA