Mersin'de 'Ulusal Bilgi Güvenliği Zirvesi'

Vali Su: 'Herkesin direkt internetle iletişim kurduğu çağda hem kendi bilgilerinizin hem kurum hem de devletin bilgilerinin güvenliği ortaya çıkıyor. Bu güvenliği sağlamak çok önemli'

İçel Valisi Ali İhsan Su, internetin yaygınlaştığı çağda kişisel ve kurumsal bilgiler ile devlet bilgilerinin güvenliğinin daha da önemli hale geldiğini belirtti.

Valilik himayesinde İçel Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) iş birliğiyle bir otelde "Ulusal Bilgi Güvenliği Zirvesi" düzenlendi.

Vali Su, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, bilgi güvenliğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Tarihin her döneminde bilginin önem arz ettiğini anlatan Su, "Bilgiye kim sahipse söz sahibi o olur. Bu hem bireysel hem kurumsal bazda hem devlet bazında. Bilgi eşittir güç diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Bilgi üretmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Su, şunları kaydetti:

"Bugün çağımıza 'bilgi, bilişim çağı' diyoruz. Yani bilgi ve iletişim. Dünya büyük bir köy olmuş. Her yer internet ağıyla birbirine bağlanmış. Bunun dışında kalma imkanınız var mı? Asla yok. Ya dünyadan koparacaksınız kendinizi, tamamen dışlayacaksınız ya da bununla beraber yaşayacaksınız. O zaman bu iletişim, internet çağında, herkesin direkt internetle iletişim kurduğu çağda hem kendi bilgilerinizin hem kurum hem de devletin bilgilerinin güvenliği ortaya çıkıyor. Bu güvenliği sağlamak çok önemli. Şu anda ülkemizde hemen hemen her kurum dijital sistemde yazışmalarını yapıyor. Bilgilerini saklıyor. O zaman ortaya bunların güvenliği konusu çıkıyor."

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da zirve için uzun bir hazırlık sürecinden geçtiklerini söyledi.

Dünyadaki en önemli gücün bilgi olduğunu belirten Kocamaz, şu ifadeleri kullandı:

"Belediyemiz bünyesinde hayata geçirdiğimiz Yönetim Bilgi Sistemi ile tüm belediye işleyişi otomasyona geçirilmiş ve e-belediye hizmetleriyle vatandaşlarımızın kullanımına sunulmuştur. Yakın zamanda TÜRKSAT ile imzaladığımız protokol neticesinde e-Devlet portalına Büyükşehir Belediyesi olarak giriş yapacağız. İşte burada üretilen bilginin ve buradan hizmet alan vatandaşın kişisel verilerinin de korunması gerekiyor. Teknolojinin hayatımızın hemen her alanına yoğun şekilde girmesi ve bize büyük avantajlar sağlamasıyla birlikte siber güvenlik kavramı da günlük hayatımızdaki yerini aldı."

Kocamaz, ülke olarak yazılım ve siber güvenlik sektöründe çalışacak yetenekli gençlere ihtiyaç olduğunu bildirdi.

ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu ise bilgi ve iletişim teknolojilerinin gittikçe küreselleştiğini dile getirerek, "Bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik risk ve tehditlerin bertaraf edilmesi gerekmektedir. 'Ulusal bilgi güvenliği' adı verilen bu kavramsal çerçevede ülkeler iktisadi ve sosyal faaliyet üreten bilgi sistemlerini ve kritik altyapılarını korumak amacıyla stratejiler üretmektedir." dedi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Alkan ise siber güvenliğin önemine dikkati çekti.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar tarafından siber güvenlikte milli uygulama örnekleri anlatıldı.
Kaynak: AA