'Balfour Deklarasyonu Filistin Halkının Yaşadığı Trajedinin Sebebidir'

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Mustafa: 'Bu deklarasyon (Balfour Deklarasyonu), Filistin halkının daha önce ve şu anda yaşadığı bütün musibet ve trajedilerin sebebidir' 'Bu tarihi yanlıştan dönmek için Britanya'nın resmi olarak Filistin halkından özür dilemesi gerekiyor. Resmi özrün yanı sıra Filistin halkına gereken bütün kanuni sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Ayrıca, Filistin devletini tamamen tanıması gerekiyor' 'İnşallah Refah Sınır Kapısı kasım ayının ortalarıyla birlikte 2007'deki durumuna geri dönecektir. Bu da Gazze'de bulunan halkımızın seyahat özgürlüğü ve serbestçe dolaşımını sağlayacaktır' 'TBMM'den 22 milletvekilinden oluşan bir heyet, 9 Kasım'da Filistin'e gidecek ve sanıyorum son yılların en önemli ziyaretlerinden biri olacak. Heyet Kudüs'e, Ramallah'a, Cenin ve Gazze'deki bölgelere gidecek'

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Balfour Deklarasyonu nedeniyle İngiltere'nin Filistin'den özür dilemesi gerektiğini belirterek, "(İngiltere'nin) Resmi özrün yanı sıra Filistin halkına gereken bütün kanuni sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Ayrıca, Filistin devletini tamamen tanıması gerekiyor." dedi.

Büyükelçi Mustafa, Filistin'in Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında, yarın 100. yılını dolduracak Balfour Deklarasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Mustafa, "Bu deklarasyon, Filistin halkının daha önce ve şu anda yaşadığı bütün musibet ve trajedilerin sebebidir." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi Mustafa, söz konusu deklarasyonun siyasi bir açıklama olmaktan öte, "yüzyılın cinayet belgesi" olduğunu vurgulayarak, Filistin halkının yaşadığı musibetlerin bu belgenin hazırlanmasıyla başladığını belirtti.

Mustafa, "Britanya hükümeti 2 Kasım 1917'de bir adım atarak, kendi hakkı olmayan Filistin topraklarını hakkı bulunmayan bir topluluğa verdi." dedi.

Yahudilerin, Filistin'de 1917'de sadece yaklaşık yüzde 8 oranında toprağa ve az bir nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Mustafa, Britanya'daki eski hükümet ile şu anki hükümetin aynı zihniyette olduklarını söyledi.

- "Britanya resmi olarak Filistin halkından özür dilemeli"

Mustafa, yarın İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenecek etkinlikle, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Balfour Deklarasyonu'nun 100'üncü yılını birlikte kutlayacaklarını belirterek, "Bu kutlama sadece Filistinlileri değil, bütün Müslümanları ve insanlığı incitecek bir kutlama olacaktır." dedi.

Filistin halkı ve dostlarının söz konusu kutlama ve deklarasyona tepki göstermek için dünyanın çeşitli bölgelerinde protesto gösterileri düzenleyeceğini ifade eden Mustafa, deklarasyona tepki gösteren Filistin dostlarına teşekkür ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Theresa May'den bu kutlamayı iptal etmesini istedik fakat kendi parlamentolarında hiç utanmadan bu deklarasyondan ve deklarasyon neticesinde olanlardan gurur duyduğunu açıkladı. Bu tarihi yanlıştan dönmek için Britanya'nın resmi olarak Filistin halkından özür dilemesi gerekiyor. Resmi özrün yanı sıra Filistin halkına gereken bütün kanuni sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Ayrıca, Filistin devletini tamamen tanıması gerekiyor."

Türkiye'nin, Balfour Deklarasyonu'na karşı duruşunu takdirle karşıladıklarını vurgulayan Mustafa, yarın itibarıyla İstanbul ve Ankara'da İngiltere'nin diplomatik temsilcilikleri önünde ve Türkiye'nin bütün illerinde deklarasyonun protesto edileceğini aktardı.

- "Britanya'dan beklentimiz bu cinayetlerin sorumluluğunu taşıması"

Mustafa, May'in açıklamalarının ardından Filistin ile İngiltere arasındaki ilişkilerin tekrar gözden geçirileceğini belirterek, "Bizim Britanya'dan beklentimiz, bu cinayetlerin sorumluluğunu taşıması ve vicdanlarının sızlamasıydı fakat bu duruma daha gelmediklerini görüyoruz." diye konuştu.

Theresa May'in açıklamalarının İngiltere'de birçok grup tarafından hoş karşılanmadığının altını çizen Mustafa, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in tepki gösterdiğini ve yarın düzenlenecek etkinliğe katılmayacağı yönünde açıklamalarda bulunduğunu aktardı.

Mustafa, deklarasyona tepki gösterenlere ve söz konusu etkinliğe katılmayacaklara da teşekkür etti. Büyükelçi Faed Mustafa, "Theresa May ve hükümeti, dünyada büyük sorunlara ve cinayetlere sebep olan emperyalist zihniyetlerinden kurtulmadıklarını gösterdi." diye konuştu.

- "Uzlaşı treni yoluna oturdu ve yoluna devam ediyor"

Filistin'deki siyasi bölünmüşlüğü sona erdirmek için Hamas ve Fetih hareketleri arasında 12 Ekim'de Mısır'ın başkenti Kahire'de imzalanan anlaşmaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Mustafa, "Uzlaşı treni yoluna oturdu ve yoluna devam ediyor. İnşallah en yakın zamanda tamamen gerçekleşmiş olacaktır." diye konuştu.

Filistin yönetiminin birçok idari kurum ve bakanlıkları teslim aldığını belirten Mustafa, "İnşallah bütün sınır kapıları da, Gazze'ye açılan sınır kapıları da Filistin yönetimi tarafında teslim alınacaktır ve Gazze'de hayat normale dönüşecektir. İnşallah Refah Sınır Kapısı kasım ayının ortalarıyla birlikte 2007'deki durumuna geri dönecektir. Bu da Gazze'de bulunan halkımızın seyahat özgürlüğü ve serbestçe dolaşımını sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

- "Türkiye'nin Filistin'e desteği uzlaşı döneminde de devam edecek"

Uzlaşı döneminde Türkiye'nin Filistin'e verdiği destekle ilgili herhangi bir değişikliğin olup olmayacağının sorulması üzerine Mustafa, Türkiye'nin Gazze'de çok önemli projelere imza attığının altını çizerek, ilerleyen dönemde de Türkiye'nin Filistin'e verdiği desteğin katlanarak devam edeceği değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi Mustafa, "TBMM'den 22 milletvekilinden oluşan bir heyet, 9 Kasım'da Filistin'e gidecek ve sanıyorum son yılların en önemli ziyaretlerinden biri olacak. Heyet, Kudüs'e Ramallah'a, Cenin ve Gazze'deki bölgelere gidecek. Bu ziyaret, Filistin'e verilen destek ve önem açısından yeni bir döneme girildiğini gösteriyor." şeklinde konuştu.

Mustafa, İsrail'in 30 Ekim'de Gazze sınırındaki tüneli patlatmasına da değinerek, "İsrail'in Gazze'ye son saldırısında hayatını kaybeden 8 şehidimize rahmet diliyoruz. Bu saldırıda 5 kişi şu ana kadar kayıp, 15 kişi de yaralı." açıklamasında bulundu.
Kaynak: AA