Londra'da 'Arakanlı Müslümanlar' Paneli

Burma Kampanyası Direktörü Farmaner: 'Hükümetin ilaç yardımını kısıtlaması nedeniyle tedavi edilebilecek hastalıklardan binlerce çocuk hayatını kaybediyor” Lord Nazir Ahmed: 'İnsanların üzerinde kendilerini korumak için bir branda bile yoktu. Binlerce sahipsiz çocuk ortadaydı'

Burma Kampanyası Direktörü Mark Farmaner, uluslararası toplum sessiz kaldığı için Arakan'da askerin baskı ve müdahalesinin giderek arttığını belirterek, "Hükümetin ilaç yardımını kısıtlaması nedeniyle tedavi edilebilecek hastalıklardan binlerce çocuk hayatını kaybediyor." dedi.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Londra’da, Birleşik Krallık parlamentosunda düzenlenen “Sessiz etnik temizlik; Arakanlı (Rohingyalı) Müslümanlar” başlıklı panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Burma Kampanyası Direktörü Farmaner, Lord Nazir Ahmed ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız katıldı.

Burma Kampanyası Direktörü Mark Farmaner, “Bölgede insan haklarına saygı gösterilmediğini gözlemliyoruz. Budist olmayan herkesin askeri müdahalelere sistematik şekilde yıllardır maruz kaldığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası toplumun Müslümanları hedef alan saldırılara adeta kulaklarını tıkadığına işaret eden Farmaner, “Uluslararası toplum sessiz kaldığı için asker, baskısını ve müdahalelerini giderek daha da artırdı. Hükümetin ilaç yardımını kısıtlaması nedeniyle tedavi edilebilecek hastalıklardan binlerce çocuk hayatını kaybediyor.” diye konuştu.

Lord Ahmed ise bazı gönüllülerle birlikte Arakan'a gittiklerini belirterek, "İnsanların üzerinde kendilerini korumak için bir branda bile yoktu. Binlerce sahipsiz çocuk ortadaydı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, bölgeye büyük yardımlarda bulunduğunun altını çizen Lord Ahmed, “Türk Kızılayı oradaydı. O ana kadar yaklaşık 80 bin insana yardım edildiğini öğrendim. O kampları ziyaret etmek, kemikleri kırılmış insanları görmek… İnsanlara sordum; ‘bunu kim yaptı?’ diye. Bana Burmalı askerlerin yaptığını söylediler. Orada böyle binlerce hikaye var.” dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da 26 Ağustos’ta başlayan saldırılar nedeniyle büyük bir insanlık kriz yaşandığına dikkati çekerek, "Bu mesele sadece Türkiye ve Müslümanlar için önemli olmamalı, bu bir insanlık krizi ve bütün uluslararası toplum için önemli addedilmeli.” ifadelerini kullandı.

Altunyaldız, bölgede yaşananların ardından uluslararası toplumun şiddetin bir an önce son bulması ve insani yardımın ihtiyaç duyanlara ulaştırılması konusunda uzlaştığını vurguladı.

Türkiye’nin, Arakanlı Müslümanların yanında yer aldığını belirten Altunyaldız, her türlü yardımın yapılması konusunda gerekli tüm adımların atıldığını kaydetti.

Bangladeş’in sayıları giderek artan sığınmacılara yardım ulaştırmakta zorlandığının altını çizen Altunyaldız, Türkiye’nin ilk etapta insani yardımlar için yaklaşık 50 milyon dolarlık kaynak tesis ettiğini söyledi.
Kaynak: AA