Körfez Krizinin Bölge Ekonomisine Etkileri

IMF Ortadoğu ve Orta Asya Bölge Direktörü Azur:'Körfez krizinin daha uzun süre devam etmesi, KİK bölgesindeki ekonomik büyümeyi zayıflatabilir'.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Körfez krizinin uzun süre devam etmesinin bölgedeki ekonomik büyümeyi zayıflatabileceği uyarısı yaptı.

IMF Ortadoğu ve Orta Asya Bölge Direktörü Cihad Azur, Dubai'de düzenlenen basın toplantısında, IMF tarafından hazırlanan "Ortadoğu ve Orta Asya'daki Bölgesel Ekonomik Ufuklar" başlıklı rapora ilişkin bilgi verdi.

Azur, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin bölgesel ekonomi üzerindeki etkilerine işaret ederek, "Körfez krizinin devam etmesi, bölge ülkeleri arasındaki entegrasyonun ilerleme hızının düşmesine ve güvenin zayıflamasına neden olabilir. Bu durum yatırım hacmini ve büyümeyi azaltırken, Katar ve belki de diğer Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerindeki finansman maliyetini artırabilir." dedi.

Körfez krizinin şu an için KİK ülkeleri üzerindeki ekonomik etkisinin zayıf olduğuna, bölgedeki ekonomik büyümeyi etkilediğine dair herhangi bir belirti bulunmadığına dikkati çeken Azur, "Körfez krizinin daha uzun süre devam etmesi, KİK bölgesindeki ekonomik büyümeyi zayıflatabilir." diye konuştu.

Azur, başta ticari ve finans akışında gözle görülür bir kesinti yaşayan Katar ekonomisinin krizin etkilerine uyum sağladığını belirtti.

IMF Bölge Direktörü ayrıca rapora göre Doha'nın ithal ettiği ürünlerin yaklaşık altıda birinin Katar'a ambargo uygulayan ülkelerde üretildiğini, diğer kısmının da büyük ölçüde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) üzerinden yapıldığını kaydetti.

Katar'ın ticari çalışmalarının bazılarının yönünü değiştirerek Kuveyt ve Umman aracılığıyla gerçekleştirdiğini belirten Azur, rapordaki diğer bilgilere ilişkin şunları söyledi:

"Diplomatik anlaşmazlık kapsamında Katar'ın alternatif gıda kaynakları bulması muhtemel bir açığa ilişkin endişeleri hafifletti. Ayrıca Körfez krizinin başlangıcında, temel altyapı projelerinin uygulanmasında muhtemel bir aksaklık endişeye yol açmıştı. Ancak, inşaat malzemeleri stoklarının bulunması, alternatif ithalat kaynakları ve rekabet sayesinde bu endişe hafifledi."

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin 5 Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri Körfez bölgesinde krize yol açmıştı. Ambargo uygulayan 4 ülke, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine 13 maddelik talep listesi sunmuş, Katar ise uluslararası hukuka aykırı hiçbir talebin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.
Kaynak: AA