Kadın-Erkek Farklılıklarına Dikkat

Uzman Klinik Psikolog Tuğba Kaplanhan, kadın erkek farklılıklarına dikkat çekti.

Kadın-Erkek Farklılıklarına Dikkat
Zi&On Psikiyatri Akademisinden Uzman Klinik Psikolog Tuğba Kaplanhan, Ekim ayında yayınlanan, Zürih Üniverisitesinde yürütülmüş bir çalışmada, kadın ve erkeklerin bencillik ve sosyal yanlılık oluşturan davranışlarındaki farklıları bilimsel olarak kanıtladığını belirtti.

Kaplanhan, “Bencillik ve sosyal yanlılık davranışı sergileme açısından kadın ve erkekler birbirinden farklı.” diye konuştu.

‘Beynin Ödül Sistemi’ hakkında değerlendirmelerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Tuğba Kaplanhan, “Sosyalleşme hareketlerimizin, ahlak anlayışımızın, davranışlarımızın şekillendiği alandır. Beyin ödül sistemimiz, keyif aldığımız etkinliklerde uyarılır ve frontal lobumuzu etkileyerek bu davranışın devamlılığını sağlar. Örneğin bir sanatçı alkış aldığı zaman beyin ödül sistemi uyarılır ve dopamin sayesinde bu mutluluğa yeniden ulaşmak için daha çok çalışabilir. Bağımlılıkta da bu mekanizma çalışır, kulllanılan madde-alkol beyin ödül sistemini hareket geçirir mutlu eder ve geçici de olsa kişi bunu yeniden sağlamak üzere o maddeyi kullanmaya devam eder. Adı beyin ödül sistemi olarak geçse de, ceza mekanizması da bu sistemin eseridir. Eğer hoşumuza gitmeyecek bir durum yaşarsak da, bu sistem etkilenir ve o hoşumuza gitmeyen şeyin başımıza bir daha gelmemesi için çalışırız.” dedi.

Zürih’de çalışmalarını yürüten araştırmacıların kadın ve erkeklerin beyin ödül sistemlerini etkileyerek davranışlarındaki değişiklikleri incelediğini ve kadınların beyin ödül sistemleri işlevsiz hale geldiğinde, sosyallık yanlısı davranışlarında azalma gözlendiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Tuğba Kaplanhan, “Yine aynı şekilde, erkeklerin beyin ödül sistemi etkisiz hale geldiğinde ise bencillikle ilgili davranışlarında azalma gözlenmiştir. Bu süreçte denilebilir ki, kadınların beyin ödül sistemi sosyal tepkileri ödül olarak algılayarak pozitif hissettiriyor. Erkeklerin ise bencillik davranışları, beyin ödül sistemlerini pozitif olarak etkiliyor.

Kadınlar sosyal beğeni ve övgü aldıklarında beyin ödül sistemleri pozitif etkilenirken, erkekler onları algılayamıyor değil mi? ‘Kadınlar sosyal medyada paylaşacakları bir fotoğraf için 8 kez poz verebilirken erkekler onları neden anlamıyor?’ sorusunun cevabı olur sanırım bu bilimsel çalışma Ya da erkekler daha bencilce bir davranış sergilediğinde kadınlar onları barbarlıkla suçluyorlar, sanırım bunu daha iyi anlamaya başlayacağız bilim sayesinde.

Halk arasında, kadınlar Marstan erkekler Venüsten geliyor denilse de; kadınlar bir bluz için gece mavisi detayını verirken erkekler mavi deyip geçse de; temelde seksist yaklaşımlar bizi birbirimizden ayırır ve bunu kesinlikle desteklemiyoruz ama bu bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, erkek ve kadınların beyin ödül sistemlerinin etkilendiği süreçler birbirinden oldukça farklı.

Kadın ve erkeklerin düşünme - davranma biçimlerindeki farklılıklara ışık tutacak her araştırma beni çok heyecanlandırıyor. “ şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA