Filistin Cephesi'ndeki Birussebi Muharebesi'nin 100. Yılı

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Ökem: 'Bugün, şehit düşen Osmanlı Türk askerlerinin anıtı önünde durmaktan onur duyuyorum. Onların ebedi hatırasını, burada savaşan tüm askerlerin hatırasıyla birlikte selamlıyorum' 'Filistin'i dört yüz yıl yöneten Osmanlılar için bu şehir (Birussebi) bir sömürü noktası değil bir vatandı'

Osmanlı ordusunun Filistin cephesinde, İngiliz sömürge ordusuna karşı verdiği Birussebi Muharebesi'nin 100. yılı düzenlenen törenle anıldı.

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve İsrail'e bağlı Birussebi Belediyesinin birlikte organize ettiği tören, Birussebi şehrindeki Atatürk Meydanı'nda bulunan Türk şehitliğinde yapıldı.

Osmanlı askerlerinin kaybetmesiyle Kudüs'ün elden çıkması ve İsrail'in kurulmasına giden yolun açıldığı bu muharebenin gerçekleştiği Birussebi'deki törene Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Kemal Ökem ve Birüssebi Belediye Başkanı Ruvik Danilovich katıldı.

Türk ve İsrail milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende Türk şehitliğine çelenk bırakıldı.

Anma töreninde konuşan Büyükelçi Ökem, "Bugün, şehit düşen Osmanlı Türk askerlerinin anıtı önünde durmaktan onur duyuyorum. Onların ebedi hatırasını, burada savaşan tüm askerlerin hatırasıyla birlikte selamlıyorum." dedi.

- 'Osmanlılar Birussebi'yi vatan bildi'

Birussebi'nin 19'uncu yüzyılda Osmanlı Devleti için Afrika ve Asya arasında önemli bir bağlantı noktası olduğunu belirten Ökem, "Filistin'i dört yüz yıl yöneten Osmanlılar için bu şehir (Birussebi) bir sömürü noktası değil bir vatandı." diye konuştu. Ökem, "Onları hatırlamak ve kendi vatanları bildikleri bu topraklara olan sevgilerine saygı duymak bizim için kutsal bir görev." ifadelerini kullandı.

Bu kutsal anma gününde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e de şükranlarını sunmak istediğini söyleyen Ökem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendi isminin verildiği bu meydanda bulunurken Atatürk'ü sadece büyük bir askeri lider olarak değil, aynı zamanda hayatını dostluk ve ortaklıklar inşa etmeye adamış bir barış adamı olarak anıyorum. Bugün onun mirası her zamankinden daha güçlü. Birussebi Muharebesi'ni anarak burada hayatını kaybeden askerlerin yasını tutarken, barış ve dostluk mesajımızın bu topraklarda yankılanmasını istiyoruz."

Anadolu'nun toprağa düşen kahramanlara yabancı olmadığını ve Gelibolu'da hayatını kaybedenlerin hepsini bağrına bastığını vurgulayan Ökem, İngiliz ordusunda bulunan ve Birüssebi Muharebesi ile Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı'ya karşı savaşan Avustralyalı Anzaklara atfen Atatürk'ün Anzak annelerine söylediği gibi: "Onların evlatları bizim evlatlarımız oldular". Biz de aynı şekilde Birussebi'de şehit düşen evlatlarımızı bu toprakların evlatları olarak görüyoruz." dedi.

- Netanyahu: "Anzaklar Kutsal Toprakların kurtarılmasında hayati bir rol oynadı"

Öte yandan Birüssebi Muharebesi'nde İngiliz ordusunda Osmanlı'ya karşı savaşırken ölen Avustralya ve Yeni Zelandalı askerler için de bir tören düzenlendi.

Törene katılanlar arasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ve Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy de yer aldı.

İngiliz ordusunda Osmanlı'ya karşı savaşan Avusturalyalı Anzak askerlerin canlandırıldığı törende konuşan Netanyahu, "Burada toprağa gömülen cesur askerler Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilmesinde, Osmanlı'nın 400 yıllık yönetimine son verilerek Kutsal Toprakların (Tarihi Filistin) kurtarılmasında hayati bir rol oynadılar." diye konuştu.

Netanyahu, "Bundan yaklaşık 4 bin yıl önce Hazreti İbrahim Birussebi'ye, Yedi Kuyu Şehri'ne geldi. Bundan tam 100 yıl önce de Anzak askerleri Birussebi'yi Hazreti İbrahim'in oğulları ile kızları için kurtardı ve Yahudi halkının yeniden tarih sahnesine girmesinin kapısını açtı. Burada hayatını kaybeden askerlerinizin kahramanlıkları hiçbir zaman unutulmayacak. " ifadelerini kullandı.

İngiliz ordusu ile Osmanlı ordusu 31 Ekim 1917'de, Birussebi'de karşı karşıya gelmişti. Osmanlı ordusunun kaybettiği savaşın ardından aynı yıl Kudüs de dahil Filistin topraklarının tamamı Osmanlı'nın elinden çıkarak İngiliz işgali altına girdi. Böylece tarihi Filistin toprakları üzerinde kurulan İsrail devletine giden yol açılmış oldu.

Kaynak: AA