Güney Kore Temmuz'da Durdurduğu Nükleer Enerji Projelerini Yeniden Başlatıyor

Güney Kore, Temmuz ayında durdurma kararı aldığı iki nükleer santralin inşasını yeniden başlatma kararı aldı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, nükleer enerjiyi terk etme sözüne rağmen yaptırdığı kamuoyu yoklamasında beklenenden daha fazla insanın nükleer enerjiye dönülmesini desteklediğinin ortaya çıkması üzerine inşası durdurulan iki nükleer santralin inşasının yeniden başlatılmasına karar verdi.

Ulsan şehrinin güneydoğusunda inşası temmuz ayında durdurulan Shin Kori-5A ve Shin Kore-6 nükleer reaktör projelerinin yeniden başlatılması konusunda kamuoyu araştırması için görevlendirilen bağımsız bin komisyon halkın 59,5’nin projenin yeniden başlamasını desteklediğini, yüzde 40,5’inin projenin terk edilmesinden yana olduğu açıkladı.

Komisyon başkanı Kim Ji-hyung bir televizyon programında yaptığı açıklamada, yaptıkları araştırmayla bütün yaş oranlarında nükleer enerji projelerinin yeniden başlamasına olan desteğin artmaya devam ettiğini belirterek komisyonun hükümete projenin sürdürülmesi tavsiyesinde bulunduğunu söyledi.



Güney Kore Devlet Başkanı seçim vaatlerinde nükleer enerjiden vazgeçme sözü vermişti. Başkan Moon, bununla birlikte yönetime gelince nükleer reaktörlerin geleceği ile ilgili kararı kamunun isteğine bırakmış ve kamuoyu yoklaması için bağımsız bir komisyon kurmuştu.

Başkanlık ofisinden yapılan açıklamada halkın isteğine hükümetin saygı duyacağı, Temmuz ayında inşası durdurulan nükleer reaktörlerin inşasının yeniden başlatılacağını söyledi.



Moon’un nükleer reaktör esaslı elektrik üretiminin terk edilmesi teklifi, elektrik enerjisinin yüzde üçünü nükleer enerjiden sağlayan ülkede büyük bir tartışma başlatmıştı. Devlet Başkanı Moon’un Güney Kore’nin nükleer enerjiye bağımlılığının azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılmasına gerektiğine inandığı belirtildi. Buna rağmen Moon, hükümetin nükleer enerji santrallerinin ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra kapacağını söyledi.

Moon Güney Kore’nin nükleer enerjiye olan bağımlılığının bitmesi için 60 yıl gerektiğini vurguladı.
Kaynak: İHA