Gebelikte Seyahat Edeceklere Önemli Uyarılar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Naziye Gürkan Sabah, gebelik döneminde yapılan seyahatlerin basit önlemlerle güvenli ve sorunsuz hale gelebileceğini söyledi.

Gebelikte Seyahat Edeceklere Önemli Uyarılar
VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Opr. Dr. Naziye Gürkan Sabah, “Hamilelikte en uygun ve güvenli seyahat zamanı 14 ile 28’inci hafta arası dönem iken, seyahat edilmemesi gereken zaman ise 28’inci haftadan sonra zorunlu haller dışında seyahat önerilmez” dedi.



“Havayolunu tercih edilmeli ve uçuş raporu alınmalıdır”

Uzun sürecek seyahatlerde havayolunun tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Naziye Gürkan Sabah, “Bu şekilde uzun süre hareketsizliğin neden olacağı damar pıhtılaşması ve emboli riski minimale indirilir. Uçakla seyahatte 28’inci haftaya dek doktor raporu gerekmemekle birlikte, yurt dışı seyahatlerde geçiş noktalarında sorun yaşamamak için uçuş öncesi doktordan uçuş raporu alınmalıdır. Bu şekilde 28 ve 36’ıncı haftalar arasında rapor alarak seyahat edilebilir. Bu raporun geçerliliği bir haftadır. Yurt dışı uçuşlarda da rapor İngilizce olarak da düzenlenmelidir. Ayrıca uçuş esnasında yeterince sıvı alınmalı kafeinli içecekler yerine su, meyve suyu tercih edilmelidir. İniş ve kalkış esnasında sakız çiğnenerek basınç değişiklikleri azaltılabilir. Kabinde nem oranının düşük olması ağız ve burun mukozasında kuruluğa neden olacağından nemlendirici kremler kullanılabilir. Uyku kalitesini arttırmak amaçlı göz maskeleri, boyun yastıkları ve kulak tıkaçları kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

Emniyet kemeri kullanırken dikkat!

Eğer otobüsle seyahat zorunlu ise mola yerlerinde mutlaka bol bol yürüyüşler ve hareketlerle kan dolaşımı sağlanması gerektiğine vurgu yapan Opr. Dr. Sabah, “Düşük riski, erken doğum ihtimali, kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olan anne adayları mutlak doktorları tarafından değerlendirilip gerekli tedbirler alındıktan sonra seyahate çıkmalıdırlar. Özel araç ile seyahat edilecekse de seyahatlerde emniyet kemeri mutlak kullanılmalı. Kemerin alt kuşağı karnın alt kısmında leğen kemikleri hizasında kalırken üst kuşak iki göğüs arasından geçirilerek, karnın üst hizasından çaprazlaştırılmalıdır. Tam karnın üstünden bağlanması durumunda olası bir kaza anında ortaya çıkan ani ve şiddetli basınç, bebeğin plasentasının erken ayrılmasına neden olabilir” şeklinde konuştu.



“Giyeceğiniz ayakkabılar önemli”

Opr. Dr. Sabah şöyle devam etti: “Pamuklu rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Ayaklarda şişlik olabileceğinden spor ayakkabısı veya yazın alçak topuklu terlikler giyilmelidir. Hamile olmasanız dahi babet ya da çok yüksek ökçeli ayakkabılar ayak sağlığı için hiç uygun değildir. Üç saatten uzun süren seyahatlerde varis çorabı ödemi önler. Yağlı baharatlı gıdalar reflüyü arttıracağından hamileliğin hiçbir döneminde alınmamalıdır.”

İşte araç içinde yapacağınız egzersizler

Bütün bu önlemler alındığında gebelik ve lohusalık döneminde seyahat gayet güvenli ve keyifle yapılabilir ve tatil planlarını ertelemeye gerek kalmayacağını ifade eden Opr. Dr. Naziye Gürkan Sabah, araç içinde seyahat halindeyken yapılabilecek egzersizleri şöyle sıraladı:

“-Araç içinde ayaklarınızı daire şeklinde çevirerek hareket ettirebilirsiniz.

-Diz eklemlerinizi büküp açabilir, dizlerini göğsünüze çekip bırakabilirsiniz.

-Ellerinizi önde birleştirilip 15 saniye aralıklarla öne doğru uzatıp ve gerilebilirsiniz.

-Ayaklar arasında 15 cm’lik bir mesafe bırakarak dizler kırılmadan mümkün olduğunca öne doğru eğilmeli, 10 saniye bekleyip yavaşça doğrulmalısınız.

-Sağ elle sol dirseği tutarak ve sol kolu sağ omuza doğru çekerek, birkaç saniye sonra da aynısını diğer kola da uygulayarak kollarınızı esnetilebilirsiniz.

-Omuzlarınızı rahat bırakıp başınızı boyundan itibaren çevirebilirsiniz.”
Kaynak: İHA