Gaziantep'in Hava Kalitesi Korunuyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından kurum, kuruluş ve apartmanlarda görev yapan teknik personellere ‘Doğalgaz ve Kalorifer Kazanı Yakma Eğitimi’ veriliyor.

Gaziantep'in Hava Kalitesi Korunuyor
Hava kalitesinin iyeleştirilmesi çalışmaları kapsamında, Zabıta Daire Başkanlığı ile Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şubesi işbirliğiyle düzenlenen eğitimde, Makine Yüksek Mühendisi Serdar Gültutan tarafından hava kirliliğini yaratan unsurlar, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, doğru kazan yakma teknikleri, çevre kirliliğinin önlenmesi, yakıt tasarrufu, sağlık ve güvenlik konularında bilgiler verildi.

Zabıta Daire Başkanı M. Salih Yıldırım, yaptığı açıklamada, ‘Kullanılacak yakıtların yanma veriminin artırılmasını, buna paralel olarak yakıt tüketimi ve bacadan atılan kirletici emisyonlarının azaltılmasını sağlayarak hava kalitesinin artırılması yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini" ifade etti.

Yıldırım, "Kalorifer kazanları, katılımcılara öğretilen tekniklerle yakıldığında hem hava kirliliği önlenir, hem de yakıtın bacadan uçmasını önleyerek apartman ekonomisine de katkı sağlanır. Ayrıca binaların güvenliğinden, kalorifer kazanın yakılmasından ve kazan güvenliğinden apartman görevlileri sorumlu olduğu için, katılımcılara doğru yakma tekniklerinin çok önemli olduğu hatırlatılmakta, bina ve kazan güvenliği konusunda bilgilendirilmektedir" dedi.

‘Hava kirliliğinin başta insan sağlığı olmak üzere çevreye de birçok olumsuz etkisinin olduğunu’ anlatan Serdar Gültutan,"Eğitim programı ile amacımız, ısıtma tesislerinin sebep olduğu hava kirliliğini azaltmaktır. Ayrıca yakıt ekonomisi sağlamak için kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılıp verimli, etkin ve güvenli bir şekilde işletilmesini, işletme kurallarına uygun olarak çalıştırılması sağlanarak ömürlerinin uzatılması, can ve mal kaybına yol açan iş kazalarının önlenmesini hedefliyoruz" dedi.

Doğalgaz ve kalorifer kullanımında alınması gereken önlemlerden bahseden Yıldırım, kalorifer ve doğalgaz kazanlarının bakımına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Isınmada yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmeli. Binalarda ısı yalıtımına önem verilmeli, kullanılan sobalar ve kalorifer kazanları kriterlere uygun olmalı. Doğalgaz kullanımı tercih edilmeli, kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik olarak bakımı yapılmalı” diye konuştu.

Gültutan, "Kazanın doğru yakılması çevre kirliliğini önleyeceği gibi yakıt tasarrufu da sağlayacaktır. Kazanların işletilmesinde yapılabilecek en küçük hatalar telafisi mümkün olmayacak zararlar doğurabilir. Bu nedenle bölgemizdeki tüm kazanları işleten ateşçi görevlileri; kazanı, elemanlarını, tesisatı çok iyi tanımalı ve bilmelidir. Amacımız, kazanların yönetmeliklere, standartlara, sağlık ve güvenlik kriterlerine uygun olarak daha ekonomik ve daha çevreci olarak yakılıp işletilmesidir’ diye konuştu.

12-13 Ekim tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası işbirliği ile gerçekleştirilen eğitime katılan kursiyerlere sertifika verilecek.
Kaynak: İHA