Erzurum'daki 'Yasa Dışı Dinleme' Davası

Aralarında eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Uçak ile 'böcek davası' hükümlüsü eski EGM İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Zavar'ın da bulunduğu 20 sanığın, 25 yıldan 130 yıla kadar değişen hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi Sanık emniyet amiri Bilgiç: 'ByLock tespit edilen iki farklı telefon numarası bana aittir. Hatlardan birini zaman zaman kullandım ama daha çok eşim kullandı. Ancak telefonlardaki ByLock tarafımca kullanılmamıştır'

Erzurum'da 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin aralarında eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile 'böcek davası' hükümlüsü eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın da bulunduğu 20 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, başka suçtan Sincan 1 No'lu L Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan bu davanın tutuksuz sanıklarından emniyet amiri Yücel Bilgiç, söz konusu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı. Ayrı bir suçtan Ardahan Cezaevi'nde tutuklu olan polis memuru Metin Helvacı da SEGBİS üzerinden duruşmaya 'tanık' olarak katıldı. Duruşmada, sanık avukatları da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine 'böcek' olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı için Ankara'daki cezaevinde bulunan tutuksuz sanıklardan Sedat Zavar ve Hurşit Uçak ile diğer 17 sanık ise duruşmaya gelmedi.

Tanık polis memuru Metin Helvacı, ifadesinde yasa dışı yollarla dinlendiği belirtilen müştekileri hatırlamadığını söyledi.

İstihbarat büronun teknik ekibinde çalışmadığı için dinlemelerin nasıl yapıldığını bilmediğini söyleyen Helvacı, 'Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun 7. maddesi kapsamında elemanlardan elde edilen bilgiler değerlendirilerek mahkeme kararıyla dinleme yapılıyordu. İsimleri bilmediğim için nasıl bir dinleme yapıldığını da bilmiyorum.' ifadelerini kullandı.

Sanık Bilgiç de savunmasında Metin Helvacı'nın tanık olarak dinlenmesi talebinde bulunduğunu anımsattı.

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde Hizbullah'a yönelik operasyon kapsamında elde edilen materyal ve dokümanlarda Emrah Yaman'ın Erzurum'da kendilerince takibe alındığını söyleyen Bilgiç, 'Takip sonucunda Abdülsettah Demir'in iş yerine girip çıktığı görülüyor. Bu tespitten dolayı Helvacı'nın bilgisine başvurulmasını talep ediyorum.' dedi.

Bilgiç, ayrıca dosya kapsamında 3 adet dinlemeyle ilgisinin olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

'Bunlardan biri benimle ilişkili. Onun dışında vekaleten görevlendirme ile dahil olmuşumdur. Ayrıca bu dinlemeyle ilgili kararlar arşiv kayıtlarındaki bilgiler tespit edilerek yapılmıştır. Talep formundaki bilgiler bu bağlamda doğrudur. ByLock tespit edilen iki farklı telefon numarası bana aittir. Hatlardan birini zaman zaman kullandım ama daha çok eşim kullandı. Ancak telefonlardaki ByLock tarafımca kullanılmamıştır.'

Mahkeme heyeti, eksik evrakların tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, 'yasa dışı dinleme' iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 29 Aralık 2014'te Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Bolu ve Düzce'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç ve başkomiser Aslan Kartal gözaltına alınmıştı.

Savcılıkça hazırlanan 162 sayfalık iddianameyle, Uçak ile emniyet amirleri Doğan, Aktürk, Bilgiç ve başkomiser Kartal ile Romanya'da yakalanan Sedat Zavar ile diğer 14 sanık hakkında, 'haberleşmenin gizliliğini ihlal', 'kişisel verilerin kaydedilmesi', 'kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği', 'suç uydurma', 'suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma' suçlarından 25 yıldan 130 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Kaynak: AA