- Eski Amerikalı Diplomat Adam Ereli Açıklaması

'Türkiye'yi görmezden gelemezsiniz. Türkiye'nin bölgesel istikrar ve refaha yönelik sorunların çözümünün bir parçası olması gerek'

ABD'nin eski Bahreyn Büyükelçisi ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Adam Ereli, Türkiye ve ABD'nin birbirine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyduğunu belirterek, 'Türkiye'yi görmezden gelemezsiniz. Türkiye'nin bölgesel istikrar ve refaha yönelik sorunların çözümünün bir parçası olması gerek.' dedi.

Eski ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Adam Ereli ile Graz Üniversitesi Güneydoğu Avrupa Çalışmaları Merkezinden Dr. Karabekir Akkoyunlu, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürüten lobi kuruluşu Turkish Heritage Organization tarafından düzenlenen 'Darbe Girişimi Sonrası Türk-Amerikan İlişkileri' başlıklı telekonferansta katılımcıların sorularını yanıtladı.

Dış politika uzmanı Ereli, Türkiye ile ABD'nin birbirine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyduğunu, ABD'nin farklılıkları ortadan kaldırmak için samimi bir istek duyduğunu söyledi. Amerikalı yetkililerin Türkiye'nin 'aşırı derecede önemli bir ülke ve dost' olduğuna inandıklarını ifade eden Ereli, şu anda iki ülke arasındaki sorunları yönetmedeki yakın dönemli zorluğu aşmak için tarafların karşılıklı olarak birbirlerinin gerçeklerini hesaba katmaları gerektiğini kaydetti.

ABD tarafından bakıldığında bölgede Türkiye'nin hemen her konunun içinde bulunduğu ve olumlu katkı yaptığının görüldüğüne işaret eden Ereli, 'Türkiye'yi görmezden gelemezsiniz. Türkiye'nin bölgesel istikrar ve refaha yönelik sorunların çözümünün bir parçası olması gerek.' dedi.

Türkiye'nin DAEŞ ile mücadele, enerji güvenliği, NATO gibi konularda başat bir rol üstlendiğini vurgulayan Ereli, bütün bu konuların da ABD için hayati önem taşıdığını hatırlattı.

Ereli, Türkiye tarafından bakınca da ABD'nin dünyanın en güçlü ve etkili ülkesi olması bakımından dostluğu ve desteğinin Türkiye'nin ekonomisi ve güvenliği için önemli olduğunu söyledi. Ereli, ABD olmadan hiçbir ülkenin bölgesinde güçlü olamayacağını savundu ve buna örnek olarak Güney Kore, Japonya, Brezilya ve Hindistan'ı örnek gösterdi.

'Bence her iki ülkede sorumlu mevkilerde yer alanlar bunu anlıyor.' diyen Ereli, iki ülke arasındaki ana meselelerden birinin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi, diğerinin de ABD bakış açısından Türkiye'de demokrasinin geleceği olduğunu, bu konuların ABD'de çok az anlaşıldığını belirtti.

Ereli, 'Bence son dönemde gördüğümüz söylemlerin arkasında yatan asıl neden tarafların birbirinin niyetlerinden şüphe duyması. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın son Türkiye ziyareti ABD'nin niyetlerinin dostça olduğunu gösterme amacını taşıyordu.' görüşünü dile getirdi.

Eski Büyükelçi Ereli, 'Gülen konusunda da herkes son birkaç hafta içinde oldukça bilgilendi, bu yapının doğası, görüşleri, kabiliyetleri ve gündemi hakkında öncekine göre daha çok bilgi sahibi oldu.' diye konuştu.

Ereli, Çin'deki G20 Zirvesi kapsamında bir araya gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın mutabakat zemini arayacaklarını tahmin ettiğini söyledi.

Karabekir Akkoyunlu ise iki ülke arasındaki ilişkilerin şu anda bir kriz döneminde bulunduğunu, darbe girişiminden önce de sorunlar olduğunu ancak sonrasında bunların daha arttığını ifade etti. Akkoyunlu, ancak şu anda 'Türkiye'nin NATO'dan kopacağı ya da başka bir eksene kayacağı' şeklindeki yorumların gerçekçi olmadığını söyledi.

'En önemli konulardan biri de Türkiye'nin Kürt meselesini nasıl çözeceği ve bunda ABD'nin nasıl bir rol oynayabileceği' diyen Akkoyunlu, Türkiye ile ABD ilişkilerinin 'stratejik ve vazgeçilmez' olduğunu vurguladı. Akkoyunlu, şu andaki en önemli sorunlardan birinin Suriye'de PYD'ye ABD desteği verilmesi olduğunu, bu durumun Kürt meselesinin çözümünü de olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Akkoyunlu, Gülen'in iadesi hakkında ise 'Yasal konular ve siyasi menfaatler göz önüne alındığında bunu çok zorlu bir çaba olarak görüyorum ama bu taraflar arasında kapalı kapılar ardında bir tür pazarlık kozu olabilir.' dedi.
Kaynak: AA