Kuşadası'nın Simgesi Güvercinada 7 Eylül'de Yeniden Kapılarını Açıyor

Çevre düzenleme çalışmaları nedeniyle bir süredir kapalı olan Kuşadası’nin simgesi Güvercinada, Kuşadası’nın kurtuluş günü olan 7 Eylül’de açılacak.

Kuşadası'nın Simgesi Güvercinada 7 Eylül'de Yeniden Kapılarını Açıyor
Kuşadası Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen ve ardından da çevre düzenleme çalışması tamamlanan Güvercinada, açılışının ardından önemli kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapacak. Kuşadası’nın simgesi olan Güvercinada, 2010 yılında bir çok olumsuzluktan ve kaçak iş yerlerinden temizlenerek, M. Esat Altungün başkanlığındaki Kuşadası Belediyesi tarafından 2012 yılında restore edilmeye başlandı. Bir yıl içinde sur duvarları ile iç kalenin aslına uygun bir biçimde restore edilmesinin ardından tarihi kalenin çevre düzenleme projesi de hayata geçirildi ve tamamlandı. Aydın Müze Müdürlüğü denetiminde yaşama geçirilen projenin çevre düzenleme çalışmalarının da 29 ayda tamamlanması ile birlikte Güvercinada, Kuşadası’nın kurtuluşu olan 7 Eylül’de düzenlenecek bir kokteylle yeniden kapılarını açacak.

Güvercinada, içerisinde yer alan ve Kuşadası’nın tarihi mekânları ile bölgeye özgü bitki ve canlı türlerini tanıtan pano, heykel ve canlandırmalarla bir nevi açık hava müzesi olarak hizmet verirken özel etkinlik ve organizasyonların düzenleneceği alanları ile de kültür sanat merkezi işlevi görecek.

“Çekim noktası olacak"

Güvercinada’da bir önceki dönemde başlatılan projeyi devam ettiren Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, "Güvercinada Kalesi, Kuşadası’nın en önemli kültürel ve tarihsel değerlerinden birisidir. Bu alanı ilçemize kazandırmak ve ziyarete açmak için başlatılan çalışmaları tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kuşadası için en önemli tarih olan 7 Eylül’de gerçekleştireceğimiz açılışın ardından Güvercinada ilçemizin çekim noktalarından birisi haline gelecek” dedi.

Kuşadası’nın simgesi

Saint Jean Şövalyeleri tarafından yapılan, 1834 yılında Osmanlılar tarafından onarılan kaleyi çevreleyen 2,5 metre yüksekliğindeki surların bazı bölümleri zamanla yıkılma aşamasına geldi. Osmanlı döneminde Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı ileri bir karakol niteliğinde yapılan kule ve surlar, Kuşadası’nın simgesi konumunda. Kalenin şehre bakan tarafında biri silindirik biçimde, biri de yuvarlık kemeri olan iki kapısı bulunuyor. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği adadaki kaçak yapılar 2010 yılında tamamen yıkılırken, surlar ve iç kale bölümü restorasyonu 2012 yılında başladı ve 2013 yılında tamamlandı. O dönemde hazırlanan ve koruma kurulu tarafından da onaylanan peyzaj ve çevre düzenleme çalışmasının tamamlanmasıyla tarihi ada tekrar eski görünümüne kavuştu.
Kaynak: İHA