Ordu'da 'Akıllı Bisiklet' Dönemi

Ordu Büyükşehir Belediyesi Altınordu, Ünye ve Fatsa ilçelerinde ‘Akıllı Bisiklet’ uygulamasını hayata geçiriyor.

Ordu'da 'Akıllı Bisiklet' Dönemi
120 bisikletin konumlandırılacağı istasyonlarda, engelli araç şarj üniteleri ve cep telefonu şarj üniteleri de yer alacak. Herhangi bir istasyondan alınacak olan bisikletle, kentin istenilen noktasına ulaşım sağlanabilecek.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerinde uygulayacağı ‘’Akıllı Bisiklet’ projesi 1 Eylül’den itibaren hayata geçiyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, proje kapsamında toplam 15 istasyonda 120 bisikletin hizmet vereceğini söyledi.



HER İSTASYONDA ENGELLİ ARACI VE CEP TELEFONU ŞARJ ÜNİTESİ VAR

Alternatif ulaşım hizmeti sağlayan sistemin altyapı çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Başkan Yılmaz, "Akıllı Bisiklet uygulaması için kurulacak 15 istasyonun tamamında engelli vatandaşlarımız için araç şarj üniteleri yerleştiriyoruz. Yine her istasyona cep telefonu şarj üniteleri olacak. Bisikletleri kullanmak için ise akıllı kart sistemi uygulanacak. Alternatif ulaşım hizmeti sağlayan sistem, bisiklet taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Vatandaşlar Akıllı Bisiklet İstasyonlarından aldıkları bisikletleri şehir ulaşımında kullanarak istedikleri herhangi bir istasyona bırakabiliyor. Yani, bir vatandaş Ordu Kültür Sanat Merkezi önünden aldığı bisikletle, şehrin istediği noktalarına ulaşımını sağlayıp, işi bittiğinde herhangi bir istasyona tekrar geri bırakabiliyor" diye konuştu.

BİSİKLET RENKLERİ HALK OYLAMASIYLA BELİRLENDİ

Kullanılacak olan bisikletlerin anketle belirlendiğini dile getiren Başkan Yılmaz, "Bisikletlerin renk ve tasarımlarıyla ilgili 7 farklı uygulamayı belediyemizin internet sitesi aracılığıyla halk oylamasına sunmuştuk. Bisikletlerin rengi gri tonlarda belirlendi. Ben projenin ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

KISA MESAFEDEKİ ULAŞIMA KATKI SAĞLAYACAK

Akıllı bisikletlerle, bireylerin kısa mesafede ulaşım ihtiyaçlarını daha kısa zaman ve çevresel bir anlayışla karşılayacaklarını dile getiren Başkan Yılmaz, " Sistem GPRS üzerinden kontrol edilebilecek. Büyükşehir belediyesinin merkezi sistemle kontrol altında tutacak olduğu proje, İstanbul ve Kocaeli gibi illerde de uygulanıyor. " diye sözlerini tamamladı.

ÜÇ İLÇEDE TOPLAM 13 BİN 100 METRE BİSİKLET YOLU OLUŞTURULDU

Ordu Büyükşehir Belediyesi vatandaşların bisikletle ulaşımını konforlu hale getirmek için, Altınordu ilçesinde 4 bin 900 metre, Fatsa ilçesinde 2 bin 500 metre ve Ünye ilçesinde ise 5 bin 700 metre olmak üzere toplam 13 bin 100 metre bisiklet yolunu da hazır hale getirdi.

ALTINORDU AKILLI BİSİKLET PROJESİ

Altınordu ilçesinde 9 adet akıllı bisiklet istasyonu ve engelli şarj istasyonu yer alacak projede, her istasyonda 8 adet bisiklet ve 13 adet bisiklet park alanı bulunuyor. 4 bin 900 metre uzunluğundaki proje kapsamında, toplamda 72 adet bisiklet ve 117 adet park yeri olacak. İstasyon noktaları ise, Durugöl Kapalı Spor Salonu karşısı, Yüksekokul önü, Otel Denizkızı karşısı, Ordu Kültür Sanat Merkezi karşısı, Mostar Köprüsü, Ordu Lisesi karşısı, Teleferik yanı, Kaykay pisti yanı ve liman olarak belirlendi.

ÜNYE AKILLI BİSİKLET PROJESİ

Ünye ilçesinde Akıllı Bisiklet Projesi kapsamında, 3 adet akıllı bisiklet istasyonu ve engelli şarj istasyonu bulunuyor. Bisiklet yolu uzunluğu 5 bin 700 metre olan proje kapsamında, toplamda 24 adet bisiklet ve 42 adet park yeri olacak. Ünye’deki bisiklet istasyonları ise, Ünye Şehirlerarası Otobüs Terminali, Ünye Niksar Kavşağı karşısı ve Ünye Çamlık’ta yer alacak.

FATSA AKILLI BİSİKLET PROJESİ

Fatsa ilçesinde 3 adet akıllı bisiklet istasyonu ve engelli şarj istasyonu hayata geçecek. Her istasyonda 8 adet bisiklet ve 14 adet bisiklet park alanı yer alacak. Bisiklet yolu uzunluğu ise 2 bin 500 metre olacak. Toplamda 24 adet bisiklet ve 42 adet park yeri bulunacak. İstasyonlar ise, Kader Pastanesi karşısı, Fatsa Cumhuriyet Meydanı Karşısı ve Ordu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu önünde yer alacak.
Kaynak: İHA