'Dünyanın Pilotu' Anadolu Kartalı'nda Eğitiliyor

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığının Anadolu Kartalı Hava Sahası'nda icra edilen uluslararası tatbikatlarda, bugüne kadar 14 ülkeden çok sayıda pilota 34 bin saat uçuş eğitimi verildi Katılımcı pilotlara, gerçeğe en yakın senaryolarla eğitimlerin verildiği Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'ne ilgi her geçen yıl artıyor Eğitim Merkezi Filo Komutanı Yarbay Kurt: 'Merkezimiz, Mevlana'nın 'Ne olursan ol yine gel' dediği gibi hem NATO hem de NATO üyesi olmayan ülkelere bir arada eğitim verme özelliğine sahiptir. Anadolu Kartalı, dünyadaki sayılı taktik eğitim merkezlerinden biridir ve marka haline gelmiştir'

ABDULLAH DOĞAN - Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında konuşlanan Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nde, kuruluşundan bugüne 14 ülkeden çok sayıda pilot 34 bin saat uçuş eğitimi aldı.

Eni 300, derinliği 400 kilometre olan Anadolu Kartalı Hava Sahası'nda icra edilen uluslararası tatbikatlarda, katılımcı pilotlara savaşa ve gerçeğe en yakın senaryolarla eğitimler veriliyor. Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'ne ilgi her geçen yıl artıyor.

Eğitim Merkezi Filo Komutanı Yarbay Emin İlker Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın 2001'de başladığını söyledi.

Merkezin kuruluşundan itibaren bugüne kadar milli ve yabancı katılımcılara eğitimler verildiğini anlatan Kurt, hava kuvvetlerinin savaşa hazır hale gelmesi için meşakkatli eğitim sürecinin icrasının gerektiğini belirtti.

- 'Nasıl savaşacaksan öyle eğitim yap'

Pilotların profesyonelleşmesi için eğitimlerin önemli olduğuna işaret eden Kurt, şöyle konuştu:

'Anadolu Kartalı'nda 'Nasıl savaşacaksan öyle eğitim yap' prensibinden yola çıkarak katılımcı pilotlara, savaşa ve gerçeğe en yakın senaryolar oluşturarak eğitim veriyoruz. Çok sayıda uçağın bir arada uçtuğu görevler icra ediliyor. Pilotlar aynı zamanda yerden havaya atılan füze sistemlerine karşı manevralar gerçekleştiriyor. İcra edilen manevralar, bünyemizdeki komuta kontrol merkezinden izlenebiliyor.'

Eğitimin, pilotlar için son derece önemli olduğunu vurgulayan Kurt, 'Eğitim, silahlı kuvvetlerin caydırılık özelliğinin vazgeçilmez parçasıdır. Bu zamana kadar 14 ülke ve NATO dahil 34 bin saat eğitim, 23 bin sorti gerçekleştirildi. Merkezimiz, Mevlana'nın 'Ne olursan ol yine gel' dediği gibi hem NATO hem de NATO üyesi olmayan ülkelere bir arada eğitim verme özelliğine sahiptir. Anadolu Kartalı, dünyadaki sayılı taktik eğitim merkezlerinden biridir ve marka haline gelmiştir.' dedi.

- Tatbikata 67 uçak ve bin 200 personel katıldı

Uluslararası Anadolu Kartalı-2016 Eğitimi'nin 30 Mayıs'ta Konya'da başladığını dile getiren Kurt, tatbikata Türkiye, İtalya, Hollanda, Suudi Arabistan, Pakistan'ın yanı sıra NATO AWACS unsurlarının katıldığını, çok sayıda ülkeden de gözlemci misafirlerin olduğunu bildirdi.

Kurt, tatbikatın gerçek harekat şartlarına uygun ortamda icra edildiğini, burada alınacak derslerle, personelin eğitim seviyesinin yükseltilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Bu yılki tatbikata 22'si yabancı 67 uçak ve bin 200 personelin katıldığını ifade eden Kurt, senaryo dahilinde, gerçeğe yakın savaş ortamında tüm katılımcıların bilgi, beceri ve tecrübelerinin paylaşılmasının amaçlandığını kaydetti.

Katılımcıların birleşik harekata yönelik eğitim seviyelerinin yükseltilmesinin hedeflendiğine değinen Kurt, şöyle devam etti:

'Hollanda bir KDC-10, İtalya 6 Tornado, Pakistan 6 adet F-16, Suudi Arabistan 8 Tornado, NATO bir E-3A, Türkiye ise 6 adet F-4E 2020, 32 adet F-16, bir E-7T havadan erken ihbar uçağı, bir KC 135 tanker, bir C-130, bir CN-235, 2 adet AS-532, bir UH-1H, bir fırkateyn ve bir hücumbotla katıldı. Avustralya 2 kontrolör, Azerbaycan ise 4 pilotla aktif katılımcı, Almanya, Bahreyn, Güney Kore, Fas, Katar, Kosova, Litvanya, Lübnan, Makedonya, Romanya, Sudan, Şili, Ukrayna ve Yunanistan gözlemci olarak tatbikatta yer alıyor.'

Kurt, tatbikatın 10 Haziran'da sona ereceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA